Albums, Recensies

Easter – She Is Warm (★★★★): Lentegeur en Duitse dwaasheid

Geen Sinterklaas- of Kerstfeest voor Easter. Ze keren onverwachts terug met een album dat al geurt naar de lente. Easter’s laatste project stamt uit 2016. Hun terugkeer op de valreep van de winter met She Is Warm (2019) is een vervroegd paasfeest.

Het duo dat gebaseerd is in Berlijn bestaat uit Omar Stine (oorspronkelijk afkomstig uit Noorwegen) die schrijft en zingt, en Max Boss die producet. Hun laatste album The Softest Hard dat stamt uit 2012, introduceert hun zachte en zwoele sound. Kenmerkend zijn de uitgerokken melodieën, de matte beats en Stine’s Noorse accent dat steevast piept door elk woord Engels dat ze spreekt. Op hun meest recente eps New Cuisine, Pt 1 & 2 (2014-2016), voegen ze daar een upbeat ritme en gitaren aan toe, wat zorgt voor een gelaagd geluid dat best thuishoort in de Artpop.

Dit geluid wordt voortgezet op She Is Warm. Het is een album dat verassend licht aanvoelt en doet verlangen naar zonnige dagen en lentebriesjes. Zo passen ook de teksten compleet niet bij de snotneuzen, bevroren tenen en seasonal depression die omnipresent zijn in december. ‘The weather’s getting warm/I’m thinking about the pool’, zingt Stine op “Better”. Toch zien we in de videoclip het duo warm ingeduffeld in een besneeuwd bos ronddartelen. Ze zijn zich dan toch bewust van het weer in centraal Europa, maar lijken beslist te hebben zich daar niets van aan te trekken.

Easter staat erom bekend verwarring te zaaien: hun champignondansje op “Smar” heeft intussen cultstatus. In een interview met Indieberlin zeggen ze geïnspireerd te zijn door ‘antwoorden en dieren’ en dat hun surreële ideeën voor hen ‘natuurlijk en zoals een heet mes door boter’ aanvoelen. Op “Muscle” bombardeert Stine ons met zinnen als: ‘A pack of miniature russian figure skaters on a suicide mission/Across the frozen lakes of the world to find true love/3 of them are having a conversation while spinning around on the team where size is not an issue.’

Er wordt ook lekker gespeeld met taal. “Schlechte Laune” -een nummer dat meer in het genre new wave dan in de pop past- betekent niet meer dan ‘slecht humeur’. Dat bevestigt Stine in het refrein, waarbij ze de twee woorden tot acht keer herhaalt. Geen enkel thema is veilig. Alles wordt gemengd met een heerlijke, onschuldige dwaasheid. Op “Better” zingt Stine: ‘I went to fix my phone/And spoke alot of german/I think its pretty good/Ich denke viel an dich.’

Easter, die zichzelf trouwens overal op sociale media adverteren als ‘easterjesus’ voor een onbekende, maar ongetwijfeld obscure reden, brachten met She Is Warm een dankbaar tegengewicht voor de donkere dagen die nog moeten komen. Het wordt uitijken naar het voorjaar en hopelijk meer muziek van Easter die het dan ongetwijfeld over sneeuw en winter zullen hebben, al is het maar om koppig tegenstrijdig te blijven.

Website / Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

6 december 2019

About Author

Camilla Peeters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief