banner

LiveRecensies

RHEA @ Kunstencentrum Vooruit (Balzaal): Hard en echt

© CPU – Cédric Depraetere

Bijna vier jaar geleden wisten ze met hun gitaargeweld nog een finaleplaatsje in De Nieuwe Lichting te bemachtigen. Ondertussen is RHEA geen onbekende meer in het Gentse. De groep heeft al naam en faam in de muziekscene, zelfs buiten onze landgrenzen. Dat hebben ze vooral te danken aan hun ruige liveshows. Het vijftal bewees zich in Kunstencentrum Vooruit nog maar eens, het klonk hard en echt.

Het Antwerpse Psycho 44 mocht de avond openen. Dit wisten ze meteen in stijl te doen. Het eerste nummer begon eerder zacht, maar dat was maar van korte duur. Na enkele minuten ontplofte de band en werden we weggeblazen door hun donkere elektronische rock. Het viertal wist erg overtuigend over te komen; dat was vooral aan Vermeulens danskunsten te merken. Psycho 44 stoomde de Vooruit zonder problemen klaar voor RHEA.

Om 21u stond een uitverkochte Balzaal van de Vooruit in spanning te wachten op de rockgoden in spe van RHEA. De zaal werd gevuld met rook en de groep liet ons enkele minuutjes tieren voordat ze op het podium verschenen. Gekleed in glitterkostuums en gewapend met hun instrumenten, beten ze de spits af met “Silver Lines”, het eerste nummer op hun ep Lust For Blood Pt.l. Hun ruige sound kon het publiek vanaf de eerste noten smaken; dat was te merken aan het luide gejuich. Er was veel leeftijdsvariatie in het publiek, maar jong én oud bleek zin te hebben in het feestje.

© CPU – Cédric Depraetere

RHEA hield zich aan de volgorde van de eerder vermelde plaat. Daarna kregen we al zelfs volledig Lust For Blood Pt.ll (die in het begin van het nieuwe decennium in de winkelrekken zal verschijnen) te horen. De al eerder uitgebrachte – en door het merendeel van het publiek gekende – nummers werden met veel geheadbang ontvangen. Maar ook de nieuwe nummers konden op steun rekenen. Wij zijn alvast benieuwd hoe die nummers op de plaat gaan klinken, dat ze strak zullen zijn, spreekt voor zich.

De cover van “99 problems”, oorspronkelijk van JAY Z, was een verrassing die erg goed werd ontvangen. RHEA wist het hiphopnummer namelijk in hun eigen jasje te steken. We konden dus genieten van een versie waar vettige gitaarriffs de hoofdrol kregen. Het was vooral erg leuk om te zien hoe de jonge gasten hun hele set met volle overtuiging en passie brachten. Laat dat hetgeen zijn wat hun performances zo spicy maakt. Hun Lust For Blood was erg zichtbaar en het publiek kon er duidelijk geen genoeg van krijgen.

© CPU – Cédric Depraetere

‘We hebben erg uitgekeken naar vanavond’ zei Van De Sande. Wel, het was duidelijk dat het (ondertussen al opgezweepte) publiek er ook naar had uitgekeken. De ruige rock van de Gentenaren dwong de gezellige zweterige massa tot headbangen en meer. De temperatuur liep pas echt hoog op tijdens “Never Out of Sight”, de single waar het sprookje mee begon. Gitarist Guillaume Lamont – die erg mooie glitterschoenen aanhad – kreeg hier zijn moment om te shinen. Hij vloog het publiek in om een keiharde solo te spelen waarna hij in een adrenalineboost zijn gitaar op de grond smeet. Afsluiter “Eyes On You” zorgde voor een mooi einde waarin alle remmen nog eventjes werden losgelaten.

RHEA overtuigde Gent met hun kunnen en durven. Het leek wel alsof ze nooit anders hebben gedaan dan in uitverkochte zalen te performen. De band gaf een super strakke performance en het publiek at uit hun hand. Dat de groep klaar is voor meer, blijkt eens te meer en we zijn benieuwd waar het voor deze bende gaat eindigen. De Vooruit stond in vuur en vlam en we hadden niet minder verwacht van RHEA.

Instagram / Facebook / Website

Setlist:

Silver Lines
Baby I’m Sorry
Stuck In The Middle
Screaming
Shut Up & Take My Money
Under My Skin
Anything To Love You
If Only
99 Problems (cover)
Never Out Of Sight

Eyes On You

Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

Osees @ Kunstencentrum Vooruit (Concertzaal): Het gevaar van de snor

Osees, Thee Oh Sees, Oh Sees, de keuze qua namen is groot en dat is hun discografie ook. De band brengt naast…
InstagramLiveRecensies

RHEA @ Ancienne Belgique (AB Box): Gitaargeweld van jewelste

De rockers van RHEA zijn ondertussen geen onbekenden meer in ons Belgenland. Met hun grote dosis gitaargeweld en energieke livereputatie wisten deze…
LiveRecensies

15 Years Of All Eyes On Hip Hop @ Kunstencentrum Vooruit (Concertzaal): Hip Hop Hoera!

All Eyes On Hip Hop mocht vorig jaar vijftien kaarsen uitblazen, maar hun verjaardagsfeest moesten ze om de voor de hand liggende…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.