InstagramLiveRecensies

Pussy Riot @ Handelsbeurs: Iedereen Pussy Riot

©CPU- Willem Devriendt

Pussy Riot is een punkrockband, maar niet zomaar eentje. De groep werd opgericht door Russische dames die niet op hun mond gevallen zijn en dan ook overal en altijd beginnen schreeuwen waar het niet mag. Ze staan voor vrije meningsuiting, feminisme, het aanklagen van Putins regime en het aankaarten van het belang van lgbtq-rechten. In Rusland allesbehalve een evidentie en dus bleven gevangenisstraffen niet uit voor deze herrieschoppers. Het hele verhaal hierrond zette Alyokhina om in een boek en gisterenavond kwamen ze dat alles voorstellen in een heuse performance.

Van begin tot eind hielden ze de Handelsbeurs in hun ban en wilden we geen enkele keer knipperen, of je had iets gemist. Hun protestnummers met toegankelijke melodietjes (zoals bij uitstek “Make America Great Again”) waren dus niet aan de orde. Het was hevigheid tot en met, en wees maar zeker dat de boodschap nog eens extra fel is binnengekomen.

©CPU- Willem Devriendt

Vooraleer de band het podium innam, kwam de producer even wat context schetsen. Iedereen luisterde aandachtig, en ook al kwam er hier en daar wat namedropping bij kijken die niet per se had gehoeven, was zijn pointe erg krachtig. ‘If you’re lucky you’re performing in Ghent. If not, well, then you’re in jail.’ Zomaar opkomen voor je mening is geen evidentie in Rusland; minder nog, het is niet eens toegestaan wanneer het niet strookt met de strikte tunnelvisie die van bovenaf opgelegd wordt. Zo werden er onlangs nog meer dan tweeduizenden protestanten opgepakt, waaronder ook Masha’s partner. Die vervoegde de tour blijkbaar enkele dagen geleden, want daarvoor zat hij nog opgesloten. Vertellend alsof het dagelijkse kost is, moesten wij toch al eventjes slikken.

Vervolgens kwam een duo op het podium, elk met een zonnebril en zonder de aanwezigheid van het publiek te lijken registreren. Het zou speciaal worden vanavond, zoveel was zeker. Al snel zou je er dan ook voor geen halve meter meer omheen kunnen; de andere bandleden kwamen op en de show werd razendsnel intens, beklijvend en bevreemdend. Aan een ijzingwekkend tempo werd spoken word erdoor gejaagd in het Russisch en intussen kregen we de Engelse ondertitels te lezen op het scherm achter de band. Daarop waren ook beelden te zien die we niet snel zullen vergeten. Aangezien de hele show een verslag was van de acties van Pussy Riot en Alyokhina’s arrestatie en tijd in de gevangenis, kregen we ook authentieke beelden te zien van de dames die een kerk op stelten zetten of protesteerden alsof hun leven er vanaf hing (wat niet eens zo ver van de waarheid ligt).

©CPU- Willem Devriendt

Zonder enige terughoudendheid klaagden ze Putins regime aan, stelden ze dat de orthodoxe kerk allesbehalve nog voor gelijkheid staat en lichtten ze uiteindelijk nog maar een tipje van de sluier van alle corruptie die heerst in Rusland. Toch werd het allesbehalve saaie prekerigheid, want Pussy Riot sleurde je genadeloos mee in hun absurde verhaal. De band – en dan vooral Masha – doet heel haar historie uit de doeken en het was bijna onmogelijk om ons opengevallen smoelwerk weer dicht te krijgen. Het tempo bleef er steeds in, de elektronica sneed constant door merg en been en de snedige teksten werden onophoudelijk op ons afgevuurd. Het verhaal werd enkel maar intenser om te volgen en we begrijpen zeker dat ze zelf even dat sigaretje op podium konden gebruiken om niet in overdrive te gaan.

Pussy Riot is vooral succesvol omwille van hun onmiskenbaar urgente boodschap, die ze brengen op een enorm gewaagde manier. Ze winden er geen doekjes om, en deden dat tijdens hun set ook niet. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat hun muziek vlekkeloos gebracht werd. De beste zangers zijn het niet, en ook voor spoken word zijn er vast en zeker mensen te vinden die het properder kunnen afleveren. Maar niemand was hier om te komen luisteren naar afgeborstelde klankjes die dan rustig doorheen de Handelsbeurs zouden galmen. We waren allen afgezakt om de doorwinterde activisten hun statement eens in het echt te voelen binnenkomen – en of ze dat met kracht overbrachten!

©CPU- Willem Devriendt

Met momenten werd het zodanig heftig dat de boel leek te exploderen. Geschreeuw, flitsende beelden, iedereen die in het wilde weg zat te bewegen en dan waren er nog een heleboel waterflesjes die vol agressie het publiek in gegooid werden. Nogal natgedoucht overviel ons weer een enorm gevoel van bevreemding; missie geslaagd dus.

Tegen het einde toe toonde Pussy Riot onder begeleiding van hun dikke elektronica en scherpe teksten foto’s van andere politieke gevangenen, die op dit moment nog vastgehouden worden. Alsof dat nog niet hard genoeg was, vertelde Masha ons op het einde nog dat de inkomsten van de merch naar de familieleden van die gevangenen zullen gaan en er alles gedaan zal worden om hen te helpen. Volgens haar kan ook iedereen onderdeel zijn van Pussy Riot, zolang je maar samen vecht voor de juiste dingen en strijd blijft voeren in ieder geval. Freedom doesn’t exist unless you fight for it every day. Met die profetische woorden sloten de Russen hun rollercoaster van een set af en met veel ontzag en enige moeite om ons opnieuw te oriënteren, konden we de Handelsbeurs verlaten.

Deze avond is de 4AD in Diksmuide aan de beurt om overweldigd te worden, maar alle tickets zijn de deur al uit.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tom Morello & The Bloody Beetroots - "Radium Girls"

De riffs van Tom Morello zijn een handelsmerk geworden en zijn zo herkenbaar. Deze handtekening is natuurlijk een geweldig iets, maar rond…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tom Morello & Pussy Riot - "Weather Strike"

Tom Morello slaagde erin een banale wiskundige som te laten mislukken. Want soms bleek 1+1 absoluut geen twee of zelfs een te…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dorian Electra - "My Agenda" (feat. Village People & Pussy Riot)

Ondanks dat het nog maar van vorig jaar geleden is dat Dorian Electra een album uitbracht, mogen we deze week al een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.