Albums, Recensies

HOMAGE – 90s Kids (★★★★): Konden we maar terug naar de nineties

Het underground lo-fi hiphoplabel en YouTube-kanaal STEEZYASFUCK heeft inmiddels 688.000 volgers en daar komen er wekelijks wel een stuk of duizend bij. Het kanaal staat erom bekend om elke onbekende dj de kans te geven een single, beat tape, ep of volwaardige plaat te lanceren via hun kanaal. Via hun channel submission form kunnen artiesten eigen creaties en mixjes inzenden en de beste worden op het YouTubekanaal gepubliceerd. Zo verwierven onder andere Jinsang, Coubo, Nymano en Flughand – vier toptalenten – bekendheid binnen het genre.

Homage, dat zowel als onafhankelijk recordlabel én skatebord academy bekend is in Brooklyn, New York dook in de archieven van de ‘goede oude tijd’, in dit geval de jaren negentig. Hiphop was nog zuiver en puur, de jazzinvloeden waren doodnormaal met veel respect naar de oudere generatie toe en de artiesten waren geen op geld beluste stotteraars maar artistieke poëten.

Het resulteert in 90s Kids, een beat tape van elf nummers van zeemzoeterige old skool hiphop beats doorspekt met jazzpiano en andere instrumenten uit het genre. Zo heb je de zachte xylofoon in “Twilight” en “Lowkey”, de subtiele sleigh bells in “Horizon” of de rustgevende jazztrompet in “Batu” en “Vintage”. Dit conceptalbum bevat geen echte uitschieter, maar dat is dan ook de bedoeling in de jazzhop, waarbij het geheel als compositie primeert op het individuele.

Laat je meeslepen naar de nostalgische tijden van de early nineties, waarbij je op een zondagochtend in T-shirt en onderbroek op je Nintendo Super Mario Bros of Double Dragon II zat te spelen met een kom cornflakes op je schoot, met deze deuntjes als achtergrond op een cassette die je elk halfuur moest omdraaien. En ook al is dit niet meteen jouw genre, het vervoert je naar een relaxte en gemoedelijke state of mind. Ideaal om even te ontsnappen uit de dagelijkse drukte, niet?

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

28 november 2019

About Author

Tom Verhavert Kind van de jaren '80 en '90 en daar ook een beetje blijven hangen...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief