LiveRecensies

Mind Rays @ De Centrale: Gescheurd goed

Tom Roelofs

Er zijn zo van die bands die je live nog meer inpakken dan ze op plaat doen. Het Gentse Mind Rays is zo’n band. De groep is al even bezig, maar bracht recent nog maar hun tweede plaat Course Of Action uit. Die moest dan ook worden voorgesteld aan de hand van een cd-release en waar anders dan in Gent kon die plaatsvinden? In een aangenaam gevulde Centrale gaf Mind Rays het beste van zichzelf, waarbij ze vooral heel vurig te werk gingen. Met Crackups en Pedigree kregen we ook nog twee voorprogramma’s; een gevulde avond!

Uit Doornik kregen we als opener Pedigree. De groep maakt punkrock en daarmee zou deze recensie eigenlijk al af kunnen zijn. Veel vernieuwends of boeiends bracht de groep dus niet, maar dat kan ook gelegen hebben aan de beperkte opkomst voor hun show. De groep maakte er dan maar een vriendschappelijke aangelegenheid van en bracht een mix tussen rammelende punk en zweverige surfrock met een hoek af. Leuk, maar niet meer dan dat en op iets minder dan een halfuur was het gedaan. Meer dan genoeg.

Dan moest Crackups het publiek maar echt opwarmen voor Mind Rays. De zaal was al beter gevuld, dus hun taak zou iets makkelijker liggen. Hoewel, het eerste kwartier stond toch iedereen nog tamelijk statisch te luisteren naar de hardcorepunk met rock ‘n’ roll invloeden. De band wist melodie te steken in hun songs, en net daarin kroop de sterkte. Het was luid, maar tegelijk ook doordacht. Dat frontman Thomas Valkiers op een bepaald moment subtiel opriep om meer te gaan bewegen, zorgde dat plots voor een aardverschuiving en daarna was het publiek helemaal mee. Opgewarmd? ‘t Zal wel zijn!

Mind Rays moest dus maar gewoon even opkomen en binnenkoppen, al moest ook hier het publiek even opgewarmd worden. Met opener “Makeshift Weaponry” wond de band er geen doekjes om. Frontman Sis Sevens smeet zich zoals steeds volledig en al van in het begin verdween hij in het publiek. De zaal begon meteen te bewegen en iedereen was mee in het verhaal van Mind Rays.

Maar een punkshow kan niet zonder zijn technische mankementjes. Door de energie die de band tentoonspreidde, begaf zowel de gitaar als de microfoon het eens. Bij de gitaar was dat niet zo erg, maar als de microfoon het bij “The Ropes” even liet afweten, merkte je wat voor meerwaarde het onverstaanbaar geschreeuw had bij de muziek van Mind Rays. Het zorgde voor een bepaalde furiositeit, die toen even wegviel.

Een nummer voordien, bij “Meat Slurry”, was Stevens zijn T-shirt al kwijt gespeeld. Niet door hem af te doen, nee, als een echte punker was hij gewoon aan flarden gescheurd. Het toonde nog maar eens aan met welke intensiteit de frontman op het podium staat. Alle ogen waren op hem gericht, maar ook de strakke baslijn, de sterke backings en gitaarsolo’s en natuurlijk de splijtende drums zorgden voor een geniaal geheel dat zich Mind Rays kan en mag noemen.

Het verschil tussen de iets nieuwere en oudere songs viel ook wel op tijdens deze show. De nieuwe nummers klinken grootser, donkerder en nog vuiler. De oudere daarentegen hebben nog een meer robuuste punkvibe, die live toch nog steeds iets sterker overkwam. Denk maar aan “Follow Suit” dat de pit helemaal deed ontploffen. Maar ook “Demuie” moest niet onderdoen. De nieuwere songs kregen live ook een metamorfose, waardoor ze ook iets potiger aanvoelden. Zo ontspoorden “Cease / Commence” en “Dead Center” volledig en was ”Single File Line” de donkerste song van de set. Toch kregen we een crowdsurfende Stevens, die zich zelfs dan volledig bleef smijten.

Hij werd letterlijk en figuurlijk op handen gedragen en in minder dan een uur was de show van Mind Rays afgelopen. Een ferme uppercut, waar we even van moesten bekomen, en waarover iedereen het nadien eens was dat dit een liveband pur sang is. Mind Rays brak De Centrale volledig af en iedereen die er nu niet bij was, moet ze gewoon de volgende keer gaan zien. De band staat garant voor een strakke, pure punkrockshow met sterke instrumentatie en een opvallende frontman.

Setlist:

Makeshift Weaponry
Still & All
Beasts Ahead
Makers Remorse
Seasonal Disorder
Head Back
Merchandise
Godless Clay
Meat Slurry
The Ropes
Pristine Condition
Cease/Commence
Follow Suit
Single File Line

Demuie
Sunbreak
Dead Center

3131 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

The Guru Guru @ De Centrale: Geniale Gekte

Point Fingers kwam bijna een maand geleden uit, maar gisteren pas vond de releaseshow van het nieuwe album van the Guru Guru…
FeaturesInstagramUitgelicht

De 25 beste Belgische singles van 2019

In België hebben we te maken met een erg fijne muziekindustrie. Het gaat zelfs zo ver dat er bijna wekelijks interessante releases…
LiveRecensies

Salut C'est Cool @ De Centrale: Cultureel verantwoord stampen

Wanneer Salut C’est Cool op tour gaat, komen ze meestal één keer buiten de Franstalige wereld, naar Vlaanderen. Na vele legendarische passages…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.