AlbumsRecensies

Stray From The Path – Internal Atomics (★★★★): Strakker, subtieler, krachtiger

Stray From The Path slaagt erin hun muziek op een niveau hoger te brengen met dit nieuw album. Na hun vorig album Only Death Is Real twee jaar geleden waren meningen verdeeld over de band. Leadsingle “Good Night Alt Right” en de bijhorende clip zorgden voor veel commotie. Met meer dan 67k dislikes op YouTube en veel negatieve media-aandacht had de band het moeilijk om voet aan wal te krijgen. Het werd zelfs moeilijk voor Stray From The Path om artiesten te vinden die samen met hen wilden touren. Het album was op zich niet slecht, maar ook niet goed genoeg om boven de heisa uit te stijgen.

Anno 2019 komen de mannen met hun nieuw album in een positievere situatie terecht. Hun teksten zijn rebelser dan ooit, hun riffs strakker, het drumwerk subliem en de afwerking on point. Internal Atomics is het eerste album waaraan Britse drummer Craig Reynolds actief meeschreef en dat merken we op als een groot positief punt. Terwijl Rage Against The Machine lag te slapen, werkte deze band verder aan de muzikale aanval op het establishment. Zo horen we tijdens het tweede nummer al: ‘It’s not your fault, it’s just who you are; bullshit’. Deze “Kickback” met een geweldig cameo van Counterparts zanger Brendan Murphy zet de toon voor het album met twee voeten vooruit in.

Er zijn ook genoeg referenties naar de heilige kerk. Zo hebben we “The First Will Be Last”, die zijn titel duidelijk leent uit een van de vele lessen van Jezus. “Second Death” gaat dan duidelijk over de seksschandalen die priesters wereldwijd begaan hebben. ‘What happens when the fucking cross falls?’

“Holding Cells For The Living Hell” gaat dan weer dieper in op mentale gezondheid. Meer bepaald het gevoel zijn moeder te falen die problemen heeft met haar gezondheid. ‘She used to save me from the monsters underneath my bed / How can I save her from the one inside her head’. Alhoewel de teksten iets subtieler zijn dan voorheen, gaan ze nog steeds over moeilijke en zware topics. Ondanks de zwaarte die dit meebrengt, probeert Stray een licht te zijn in al deze duisternis.

Zo toont de opener “Ring Leader” ons dat wij de macht hebben: ‘The circus is nothing without the clown / We gave them a stage but we can tear it down’. Het album wordt afgesloten door de zeer krachtige “Actions Not Words”, die mooi afrondt met volgende woorden: ‘The choice is yours / Change the world’.

Gooi hier nog een nummer in met de frontman van Kublai Khan Matt Honeycutt en je krijgt veruit het beste album van Stray From The Path. Alles zit strakker, de gitaren zijn fijner en zwaarder, de riffs krachtiger en het drumwerk behoort tot het beste binnen het genre. Op het vlak van tekst is de band blijven doorzetten en nu vinden ze zeer zeker voet aan wal. Samen met producer Will Putney zoekt de band al hun sterktes op en bundelt deze samen tot een geweldig rebels album.

Stray From The Path komt Internal Atomics voorstellen in de Zappa op 12 december.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Stray From The Path – “Guillotine”

Was het niet voor de gekende coronaperikelen, waren de Amerikanen van Stray From The Path twee weken geleden te zien in onze…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Napalm Death - "Narcissus"

Fuzzy gitaren, politieke teksten en een wereldrecord voor het kortste nummer ooit. Napalm Death heeft het allemaal. Deze Britse band wordt genoemd…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Frank Turner - "Haven't Been Doing So Well"

In het Britse hardcorepunkmilieu is Frank Turner al lang geen onbekend gezicht meer. De punker met het peperkoeken hart startte zijn carrière…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.