AlbumsRecensies

Ronnyhuana – Trappenhuis (★★★★): Nieuw en relevant voor onze hiphopscene

Antwerpenaren mogen weer fier zijn op hun stad. Na al het slechte nieuws over ludieke CD&V-voorzitters en dorstige politici is er eindelijk weer wat positiefs te melden over het noorden van ons land: De jonge Antwerpse rapper en procucer RonnyHuana is namelijk uit de underground opgestaan! Afgelopen week bracht hij zijn mini ep Trappenhuis uit, waar hij en elke Antwerpenaar gerust trots op mogen zijn. Trappenhuis klinkt donker, hard en zorgt voor een frisse wind door de lokale hiphopscene. 

RonnyHuana is al enige tijd actief in de underground hiphop. Het kan dus zeker zijn dat je deze jonge knaap al ergens zag opduiken. Zo stak hij vorige maand nog heel de Charlatan in de fik onder de vleugels van Label Frontal en werkte hij al samen met tal van gevestigde waarden als Luie Louis, Cloos, Bird, BerryKrimi of Phasm. De 24 jarige RonnyHuana heeft zijn liefde voor hip hop overgehouden aan zijn ontmoeting met het driekoppige collectief Jenesaispas. Samen maakten ze de rauwe single “Ruimtesondes”. Sindsdien gaat er geen dag voorbij waar hij niet bezig is met raps en beats. En dat mag je vrij letterlijk nemen. Al twee jaar brengt hij op regelmatige basis nieuwe en interessante producties uit op SoundCloud. Vooral de remix die hij fabriceerde van Jay MNG zijn “From Another Planet” is daar een voorbeeld van. Los van al die SoundCloudbangers heeft RonnyHuana ook al twee albums achter de kiezen: Get Los en Get Los, Pt. 2. In afwachting van het derde luik van Get Los bracht hij de mini ep Trappenhuis uit

Trappenhuis zal RonnyHuana uit underground tillen. Zoveel is zeker.  Al zal het volgende werk van hem wel altijd verpakt blijven in een ondergrondse stijl. Het is net die duistere aanpak die RonnyHuana zo goed maakt. Ronny heeft het niet altijd gemakkelijk gehad in zijn jeugdjaren. Politie en justitie kwamen al eens piepen en dat kan je horen in de ep Trappenhuis. De eerste track “Sint-Pieters” is al meteen de donkerste van de hoop. Met lines als ‘deze tijden niet voor mij, ik moet de wijn weeral poppen’ en ‘THC op grondstof’, maakt hij duidelijk dat hij liever vlucht van zijn gedoemde bestaan. Desondanks de mistige sfeer komt er ook wat zelfzekerheid kijken bij “Sint-Pieters” en krijgen we zelfs het gevoel dat we RonnyHuana en zijn G’s binnenkort op grote podia zullen zien. Hij wil de toekomst slopen en staan waar niemand ooit gestaan heeft. Wat wij alleen maar geloven: RonnyHuana gaat het maken!

Heel de ep bestaat uit dezelfde trage en gruizige beats. Samen met de poëtische tekstregels van RonnyHuana werkt elke song haast verlammend. Het laatste nummer is daar een uitzondering op. “On the Rox” klinkt en pompt net wat harder als de rest. RonnyHuana pakt hier geen rust en het lijkt wel of hij heel zijn magazijn van woorden leeghaalt op drie minuten. ‘Vergeet niet dat ik geen bergen mijd als het komt op overleven’ is de absolute favoriet van alle aanwezige tekst op de ep. Het is bewonderenswaardig hoe rustig en toch vol agressie RonnyHuana kan rappen.

De ultieme luistertip van de ep is “Geminderd Met verminderen”. Het lied start met een ingesproken bericht van iemand die wat rooksel wil geregeld krijgen door RonnyHuana zelve. Daarna volgt het terugkerende stuk waar hij duidelijk maakt dat hij relevant geboren is. De ep Trappenhuis bevestigt dat pertinent bestaan. RonnyHuana heeft een waaier aan relevante teksten en geluiden. Hij klinkt nieuw, anders en dat maakt Trappenhuis de moeite waard om te beluisteren.

Prop het in uw kopke: RonnyHuana wordt relevant voor heel onze hiphopscene en daar is de mini ep Trappenhuis het bewijs van. Wij hopen dat hij niet verminderd en weer snel iets nieuws uitbrengt. 

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Yung Mavu - "21"

Op 14 oktober vierde de rapper uit Sint-Job-in-‘t-Goor zijn 21ste verjaardag en een week later bracht hij de gelijknamige single “21” uit….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single RonnyHuana & Jazz Brak - "Ghost"

Wie (eer)gisteren naar STIKSTOF in de AB ging, zag RonnyHuana en Jazz Brak al op eenzelfde avond aan het werk. Antwerpenaar RonnyHuana,…
InstagramLiveRecensies

STIKSTOF @ Ancienne Belgique (AB): (B)XXL familiefeest

STIKSTOF hield gisteren de eerste van hun twee grote familiebijeenkomsten in Brussel. De Brusselse concerttempel Ancienne Belgique was voor die eerste show…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.