Albums, Recensies

Omni – Networker (★★★½): Onstuimigheid alom

Het drietal van Omni heeft een nonchalant geluid dat je vaker wel dan niet verrast. De ene keer met een dosis trippy psychedelia, dan weer met een handvol plots opduikende riffs. De band uit Atlanta klinkt op elk moment rauw, lichtjes slordig en toch strak, wat enorm in de smaak valt bij menig postpunkliefhebber. Voor nieuwe plaat Networker waren de verwachtingen hooggespannen, aangezien we helemaal hooked waren aan de singles.

Misschien hadden we de lat iets te hoog gelegd, want het blijkt dat we de meeste truken van de band al wel ontdekt hadden bij de singles. Een integrale luisterbeurt van Networker kan al eens langdradig worden, ook al is de sound op zich erg vernieuwend. Is Omni dan eerder een singlesband? Hoe dan ook, er zijn zeker verschillende songs te vinden die eruit schieten en ook live zou Omni wel eens garant kunnen staan voor een onstuimige beleving.

Zeker “Skeleton Key”, “Courtesy Call”, “Moat” en “Sleep Mask” zorgen voor een roekeloos postpunkgevoel dat ons helemaal in z’n ban houdt. De songs gaan alle richtingen uit en volgen eerder de structuur van een woekering dan van een lijn. Met onverwachte overgangen die wonderlijk goed werken als grootste wapen zijn ze onze verwachtingen telkens opnieuw te snel af. Bovendien onderneemt Omni geen enkele poging om de vuiligheid van hun sound weg te dweilen, maar kiezen ze ervoor om er net eens extra hard in te dabben totdat ook wij helemaal besmeurd zijn. Verwacht dus geen fijnzinnige klankjes of simpelweg schone riedeltjes op Networker, want je komt er niet zonder moddervlekken vanaf.

De enige song waarop Omni met schone kleren voor de dag komt, is de titeltrack. De band doet het hier met eightiessynths en laat het nummer zelfs lieflijk klinken. Hoe langer hoe psychedelischer “Networker” wordt, maar het blijft een kort, deftig liedje. Verrassend op een geheel andere manier dan verwacht!

Wel zijn “Underage” en “Genuine Person” een beetje mosselen noch vis. De nummers klinken best gezellig, net als single “Sincerely Yours”, maar echt een verschil maken kunnen ze niet. Na een minuutje hebben we het telkens wel gehoord en verlangen we naar iets met meer punch. En eigenlijk geldt die kritiek ook voor de plaat als geheel. Wat meer kracht en duidelijke hoogtepunten hadden zeker niet misstaan en hadden Networker gegarandeerd memorabeler kunnen maken. Nu blijft de band vaak rechtdoor draven zonder echt de zotste bezienswaardigheden in hun postpunkwereldje te laten zien.

Gelukkig heeft “Present Tense” wel iets heel opjuttend en barst “Blunt Force” open in de vorm van een psychedelische gitaarrommel. Ook “Flat Earth” bevat heel wat energie en hierin zijn het vooral de intro en tussenstukken die voor heel wat furore komen zorgen en de boel op stelten zetten. Zo’n zaken hadden we dus vaker willen horen op Networker, te pas en te onpas – waar Omni volgens ons zeker toe in staat zou kunnen zijn. Met al hun plotse wendingen kan er de volgende keer zeker een uitspatting of tien bij.

Helemaal overtuigd zijn we dus niet na Networker, maar de basis is alvast belachelijk origineel en de moeite waard. Enkele nummers zijn zelfs al volledig wat we verlangen van een band als Omni en daarmee winden ze ons dan ook volledig om hun vinger.

Op woensdag 20 november komt Omni netwerken met Networker in de Botanique. Tickets vind je hier.

Facebook / Instagram

1 november 2019

About Author

Ann Mulleman


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief