InstagramLiveRecensies

Sound Track: Selectieronde 04/10 @ 4AD (Diksmuide)

De voorrondes van Sound Track gaan hun laatste weekend in, en het is enkel nog in West-Vlaanderen en Brussel dat er nog geen finalisten bekend zijn. Deze worden vanavond bekend gemaakt tijdens de laatste lokale voorrondes, maar gisteren namen we al eens een kijkje op de voorlaatste dag van de voorrondes. In Diksmuide kregen we zeven bands voorgeschoteld van allerlei plumage, wat voor een heel diverse avond zorgde. Het ging van garagerock naar Turkse folk tot post-metal, hiphop en chillwave. Voor ieder wat wils dus, en vandaar ook een fijne avond. Hieronder ons verslag.

Harajamar

Het rammelt en het kraakt als we de 4AD in Diksmuide binnenwandelen. Dat heeft helemaal niets te maken met de zaal, maar alles met openingsband Harajamar. De band uit Menen brengt een variant van garagerock, waarbij het vooral belangrijk is dat alles goed rommelig klinkt. In de 4AD is het soms misschien te rommelig, maar openen is dan ook nooit gemakkelijk. Toch weet de band een leuk setje af te leveren, waarin de gitaren ons om de oren vlogen. Het drietal is alvast erg dankbaar voor de kans die ze hier krijgen en wint dan ook heel wat punten voor sympathie. Dat er muzikaal hier en daar nog wat werk is, zagen we dan ook graag door de vingers.

Ronî

Een band met Koerdische invloeden, dat is iets wat we nog niet op Sound Track hadden gezien. Aan Ronî dus de eer om ons helemaal in Oosterse sferen te brengen. Met twee sazs is dat niet moeilijk en is de toon van bij het begin gezet. Het duo sazs zorgde voor de unieke sound terwijl een akoestische gitaar voor meer body moest zorgen. Wij vroegen ons toch vooral af waarom die akoestische gitaar zich in het geheel moest moeien, want het overstemde veel te veel de authentieke sounds van die unieke instrumenten. Muzikaal is het eerder een folkversie van Altin Gün, dus dansbaar was het niet echt, waardoor de toeschouwers na een tijdje weer aan het praten sloegen. Je voelde ook dat er nog wat werk is om songs te schrijven, want het was slechts op het eind dat ze iets echt aanstekelijk konden brengen. Uniek dus, maar geen finalemateriaal.

Soap Heads

Soap Heads had van bij het begin het publiek mee, niet moeilijk als je een thuismatch speelt. De band uit Diksmuide serveerde garagerock volgens het boekje, maar ze leken vergeten dat hun sound ook op een groter podium moet overkomen. Het resultaat was een iets te duffe set waarbij de gitaren nooit echt doorkwamen en er te veel chaos en rommel in de set kroop. Dat is jammer, want we hoorden wel enkele nummers waarmee iets te doen valt. Het distortionpedaal werd meermaals ingedrukt en qua songs hoorden we wel iets aanstekelijk op bepaalde momenten. Maar de nonchalance nekte Soap Heads compleet en daar zal nog wat aan gewerkt moeten worden willen ze live ook overtuigen.

Mother

Dat België uitblinkt in het brengen van stevige gitaren, is ook de organisatie van Sound Track niet ontgaan. Ze riepen de hulp in van Colin H. van Eeckhout bij de selecties en een van de bands die hij selecteerde is Mother. En de selectie bleek niet onterecht, want de band was de eerste op het podium die er echt staat. De visuals waren doordacht, de sound strak en het gevoel intens. In twintig minuten werd er gezalfd en geslagen en net daardoor was dit zo’n overtuigende set. De frontman kon heel wat richtingen uit met zijn vocals en dat ging van Nederlandstalige parlando naar screams tot sterke clean vocals. Alles leek hier te lukken en de post-metal van Mother is er een die aan je lichaam blijft kleven. Heel sterke liveband die het wel eens ver zou kunnen schoppen.

James Francis King

James Francis King is geen onbekende in het Belgische muziekconcourslandschap. Zijn carrière is nog steeds niet echt van de grond geraakt, en dus is hij ook op Sound Track te vinden. De rapper, producer en dj brengt een frisse set vol laidback hiphop. Zijn flow is strak en de rhymes zijn vlot, en dat is natuurlijk belangrijk als rapper. Maar ook muzikaal is het allemaal verfijnd. We horen leuke popliedjes die iets aanstekelijk in zich hebben en daardoor ook snel blijven hangen. Vooral tijdens de refreinen kon James Francis King voor een meezingbaar effect zorgen. Ook op het podium stond hij vol zelfvertrouwen, al hoefden die Engelstalige bindteksten echt niet, maar ja, rappers hé! James Francis King is talentvol en dat toonde hij ook hier in Diksmuide.

Melobird

Al vier jaar is Melobird bezig, maar live had hij nog nooit gespeeld. Tot in Diksmuide, waar hij voor het eerst zijn mellow beats voor een livepubliek bracht. In tegenstelling tot de doorsnee deejay, had de man ervoor gezorgd dat hij zoveel mogelijk live kan spelen. Zo waren er verschillende effectpanelen mee en een drumpad voor wat extra sfeer. Zijn muziek is zeer gezapig en klinkt heel goed, en voor zijn eerste show live deed hij het ook uitstekend. De eerste twee nummers gingen nog rustig te keer, maar op het laatste nummer bracht hij heuse drum and bass mee. Zo werd het op het eind nog dansbaar en kreeg hij een beetje sfeer in de zaal. Het stopte allemaal heel abrupt wel, en dat hij zonder microfoon stond, hielp niet. Nog wat werk aan de performance dus door bijvoorbeeld visuals toe te voegen en een woordje te praten, maar muzikaal zit alles zeker snor en weet de man waar hij mee bezig is!

Lepopski

Voor Lepopski was deze Sound Track dan weer hun tweede show ooit. De jonkies uit Oostende brengen een kwieke mix van lo-fi, pop, psychedelica en indie. De vier nummers die ze brachten waren heel divers, waardoor we nu al kunnen concluderen dat Lepopski in Diksmuide alvast het meest dynamisch klonk. Ook vonden we dat ze de meest unieke sound hadden van de avond, al zijn er natuurlijk hier en daar nog werkpuntjes. De vocals mogen iets puurder en de sound iets vettiger. Maar de groep weet leuke tempo’s in hun muziek te steken en heel wat aanstekelijke vibes te creëren. Dat bijna iedereen in de zaal hun vrienden waren, droeg natuurlijk bij aan de uitstekende sfeer. De speelsheid waarmee de band hun muziek bracht, deed ook wat denken aan Ariel Pink, maar hier is het toch nog wat braver. Fijn bandje, die Lepopski.


Sound Rank

De finalisten van deze voorronde worden morgen bekend gemaakt tijdens de laatste voorronde in De Kreun. Om de jury wat te helpen, en ook om zelf wat jury te spelen, geven we hier onze eigen top 3 van de avond mee.

3. Melobird
2. Lepopski
1. Mother
3369 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Features

Sound Track bootcamp brengt jonge artiesten samen

Een drietal jaar geleden werd voor het eerst Sound Track tot leven geroepen. Het kansenconcours van VI.BE, Clubcircuit, AB en de Brusselse…
AlbumsRecensies

Anysa - Gosh. (★★★): Zomerglimp

Ook last van de vijftig tinten grijs die februari in de aanbieding heeft? Dansende Beren laat je niet in de steek, want…
InstagramLiveRecensies

Sound Track: Finale Brussel @ Ancienne Belgique

Alle hoofdstedelijke marktpleintjes krijsen tegenwoordig kerst. Alsnog blijven we niet buiten, maar begeven we ons binnen, lekker knus en klaar voor melodieën…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.