LiveRecensies

Loïc Nottet @ Ancienne Belgique (AB): Douze Points!

©CPU – Ymke Dirikx

Wat ooit als kandidaat bij The Voice Belgique begon, is uiteindelijk uitgegroeid tot een groot succesverhaal. In 2015 vertegenwoordigde Loïc Nottet ons land op het Eurovisiesongfestival, waar hij uiteindelijk een knappe vierde plek haalde. Sindsdien is zijn populariteit alleen maar toegenomen en is hij vooral in Wallonië een superster. Vorst Nationaal verkocht de Belgische artiest vlotjes uit en ook zijn debuutalbum haalde de topspot in de album charts. Sinds zijn deelname en winst in de Franse versie van ‘Sterren op de Dansvloer’, is hij ook in Frankrijk een superster. Zijn tweede album is eindelijk klaar en komt weldra uit. Redenen genoeg om het eens te testen in een razend enthousiaste AB, die tot in de nok gevuld was.

https://www.instagram.com/p/B3IW2WDIgX4/?utm_source=ig_web_copy_link

Loïc Nottet wil geen doorsnee popact zijn en wil zich al op visueel vlak onderscheiden van zijn collega’s. Het podium in de AB oogde in ieder geval indrukwekkend met zelfs een groot verhoog waarop één van zijn muzikanten de show doorbracht. Het in maagdelijk wit gehulde podium kwam dankzij projecties dan helemaal tot leven. Zo zette opener “On Fire” het podium in vuur & vlam en was het vuur ook op het scherm prominent aanwezig. De sfeer zat er meteen in, maar zakte wat weg na een toch wel lange uitleg van Nottet. Hierin liet hij weten dat hij het hele, nieuwe album live zal brengen en dat het dus een uitgelezen kans was om met zijn gloednieuwe, onuitgebrachte nummers kennis te maken.

“Heartbreaker” was het eerste nieuwe nummer dat we van Nottet te horen kregen en omvergeblazen waren we niet. De track leunde iets te veel aan de eurodance van de nilliea, die voor een reden als ‘fout’ afgeschreven werd. Onze formulering laat het iets dramatischer uitschijnen dan het eigenlijk was, maar het was het sensuele “Rosa Maria” dat ons dan al snel over de streep trok. Met tango invloeden die de heupen sierlijk lieten bewegen, kon hij ons al meer charmeren. Wanneer hij dan zijn recentste single “29” bracht, kregen we een majestueuze opvoering te zien en te horen. Elke noot werd loepzuiver gebracht en drong binnen.

Helemaal onder de indruk waren we dan van “Toy”, dat muzikaal en visueel zeer mooi in elkaar stak. Zonder zijn twee dansers had hij meer bewegingsruimte en voelde hij zich precies vocaal ook iets vrijer. Het nummer stond in schril contrast met het iets te groots klinkende “Poison”, dat impact verloor door een iets te pompeuze sound. Gelukkig klonk “Million Eyes” net iets later des te rijker. Loïc zong uit volle borst en liet zijn emoties niet het stuur overnemen. Dat de show na zo’n spectaculaire momenten door iets te lange publieksinteracties stilviel, is spijtig want zo moest je er telkens weer in komen. Dat pakte dan ook niet altijd even goed uit.

Niet alleen ballades liggen de Belgische zanger goed, want ook in de uptempo nummers blijft hij loodrecht overeind. Kijk maar naar “They Way You Move”, een funky nummer waarmee hij heel de zaal aan het dansen kreeg. Dat hij daarna weer een power-ballade bracht, was riskant. Maar aangezien “Cry Out” van een groot kaliber is, loonde deze clash van sounds dubbel en dik. In de slotfase knalde Loïc dan finaal met het beangstigend leuke “Doctor” en een herwerkte versie van zijn songfestival hit “Rythm Inside”. Vooral dat laatste werd door een nieuwe hook een echt highlight, maar ook de bijhorende choreografie was een lust voor het oog.

Een grote productie naar de AB brengen, dat doet niet iedereen. Gelukkig deed Loïc Nottet het wel, want wat zag het er allemaal indrukwekkend uit. Zowel op muzikaal als op vlak van show weet de Belgische zanger precies waar hij naartoe wil en dat vertaalt zich ook in een internationaal ogende show, die ook in een Sportpaleis niet zou misstaan. Hem gewoon afstempelen als ‘die van het songfestival’ zou hem als artiest geen eer aandoen, want wat hij op podium brengt, is pure klasse. Een popzanger met een visie, dromen, danstalent en een waanzinnige stem die elk octaaf lijkt aan te kunnen. Je moet het hem maar nadoen. Het nieuwe album laat niet meer lang op zich wachten, want nadat een filmpje van “Doctor” getoond werd, verscheen ook de releasedatum. Wat zijn we benieuwd naar de studioversies, en op 31 oktober zullen wie die kunnen horen! Een unieke artiest in België!

Setlist:

On Fire
Dirty
Heartbreaker*
Rosa Marie*
Liar*
29
Toy*
Poison
Million Eyes
Believe*
The Way You Move*
Cry Out*
Doctor
Rythm Inside

*vermoedelijke naam van het nummer

1532 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
LiveRecensies

Front 242 @ Ancienne Belgique (AB): Compromisloze beatmachine

Met een carrière van veertig jaar en twee jubileumconcerten in de Ancienne Belgique, bewijst Front 242 dat de aanhouder wint. Zelfs in…
LiveRecensies

Jacob Collier @ Ancienne Belgique (AB): Jolijt en gepalaver

De show van Jacob Collier in de Ancienne Belgique moet een van de laatste zijn die nog steeds op de agenda stond…
LiveRecensies

Sons of Kemet @ Ancienne Belgique (AB): Subtropische fanfare

Terwijl drummer Tom Skinner het mooie weer maakt bij The Smile, zit Sons of Kemet niet stil om deze zomer concertzalen en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.