Albums, Recensies

Flughand & Steichi – Nagutok (★★★★): Jazzhop van de bovenste plank

Flughand, ofwel Florian Döring, is een begrip in het genre van low fidelity jazzhop en chillhop. De naam Flughand (letterlijk: vliegend hand) vond de oorsprong bij zijn job als cameraregisseur, waarbij hij filmscenarios vertaalt naar beelden en graag veel beweging steekt in zijn shots. Deze creatieve duizendpoot is geboren en getogen in Leipzig, houdt van koffie drinken en vooral… de eenvoud van het leven. Deze eenvoud zet hij sinds 2010 om in zijn zeemzoeterige en minimalistische muziek. Hij ontwerpt en tekent ook steeds zelf de covers van zijn ep’s, waaronder pareltjes als Moonloops (2016), Peaceful Weibs (2017) en Gudina (2017).

Over zijn muziekpassie zei hij in een interview met Découvrir La Vie in 2017:

“First of all, don’t think consumable. Do what you love and don’t have the goal to earn money with it. Especially when it’s creative work. Another point is the equipment. Be creative. You don’t need tools which cost a lot of money. In my case choice of samples, work around with samples and sound of the drum-pattern. No pressure on yourself. If you create good stuff and you feel it, everything will be fine.”

Zijn nieuwste ep, Nagutok, is een project met vriend/saxfoongenie Steichi. De introductie komt van dat andere saxofoongenie Alfred “Pee Wee” Ellis. Samen surfen ze gedurende een dik kwartier op dezelfde vibe. De saxofoon van Steichi zet je op een dromerige regenboog, waarbij Flughand zorgt voor de beats om je he-le-maal in een melancholische trance te brengen. Want dat is deze muziek, melancholisch én tegelijk ‘honey for the soul’. De composities zijn sereen en complexloos en de saxmelodieën passen perfect tussen de relaxte drumsounds. Ideaal om gedurende een druilerige dag door het raam te staren naar al het moois wat een regenbui kan bieden, als je erop let. Het enige nadeel aan deze ep: hij duurt amper zeventien minuten. Dan maar vijf keer afspelen na elkaar. Of vijftien keer.

Heb je geen idee wat jazzhop inhoudt en wil je graag een introductie in het genre? Flughand is de ideale gids tijdens deze (toch wel) spirtuele reis.

Facebook / Soundcloud / Bandcamp / Spotify

 

1 oktober 2019

About Author

Tom Verhavert Kind van de jaren '80 en '90 en daar ook een beetje blijven hangen...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief