Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tool – “Fear Inoculum”

© CPU – Bert Savels

Er zijn weinig bands waarbij zo hard naar nieuwe muziek wordt uitgekeken als bij de legendarische metalband Tool. Het laatste wapenfeit van de band, 10,000 Days, dateert dan ook alweer van 2006. Sindsdien wordt er ieder jaar uitgekeken naar een nieuw album, een album dat er maar niet leek te komen. Tot nu! Op 30 augustus is er eindelijk de nieuwe, langverwachte plaat van Tool. Fear Inoculum kreeg die als titel, en daarvan brengt de band vandaag de titeltrack uit. Wie de band al live op Rock Werchter zag, kon daar wel al twee andere nieuwe, uitstekende tracks horen.

Zeven nummers staan er, volgens een interview, op de nieuwe plaat van Tool (met twee overgangsnummers), goed voor een totaal van vijfentachtig minuten. De titeltrack ervan duurt zo’n tien minuten, en wat voor een minuten. Zeven, dat is ook het thema waarrond Fear Inoculum zal draaien. Gitaristen Justin Chancellor en Adam Jones schreven gitaarriffs in ongewone maatsoorten om zo rond dat cijfer te kunnen werken. Tool blijft dus vernieuwen, en dat is ook duidelijk hoorbaar op “Fear Inoculum”. Er kruipen namelijk heel oosterse klanken in de muziek, alsof de band even op retraite was in het Midden-Oosten. Het nummer heeft zoals gewoonlijk een potige opbouw, en halfweg kruipen de stevige riffs in het geheel, wat de song dan ook zijn typische Tool vibe geeft. Na een intense tien minuten zit de trip er alweer op en kan je niet anders dan de repeat knop indrukken en aftellen naar het einde van deze maand.

30 augustus dus, hoogdag voor de progressieve metalliefhebbers en muziekliefhebbers in het algemeen. Neem de dag gerust vrij, want frontman Maynard James Keenan vertelde al in een interview dat het album een groeier zou zijn, eentje dat je niet na één luisterbeurt kan vatten. We kijken ernaar uit.

Albumcover:

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

3620 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Tool headlinet Graspop Metal Meeting 2024!

‘Something’s cooking in Dessel’: met deze teaser deed Graspop Metal Meeting gisteren menig metalhart branden. De festivalorganisatie beloont de Belgische metalfans voor…
InstagramLiveRecensies

Tool @ Sportpaleis: Mythische dominantie

Wanneer je een ticket koopt voor een show van Tool, weet je meteen dat het al zijn geld zal waard zijn. In…
AlbumsFeatured albumsRecensies

killthelogo - Reset (★★★½): F*ck het systeem, het tij kan nog keren

Vanwege de recente releases van Korn, Slipknot en Limp Bizkit lijkt het of we teruggekatapulteerd worden naar het jaar 2002. Uit de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.