LiveRecensies

Tool @ Rock Werchter 2019: Lugubere intensiteit

© CPU – Bert Savels

Er hangt een mythische waas rond Tool. De band bracht al even geen album meer uit en dat nieuwe album wordt al bijna ieder jaar als ‘most anticipated’ aanzien. Gelukkig komt daar eind augustus eindelijk verandering in en de band moet die nieuwe plaat promoten met een nieuwe tour. Voor het eerst sinds 2007 stond Tool nog eens in België en ze bewezen waarom we mogen uitkijken naar dat album. Meer nog, we mogen uitkijken naar een nieuwe show van de band, want live is het fenomeen Tool onverwoestbaar en altijd op zijn sterkst.

Naar een concert van Tool ga je altijd met hoge verwachtingen, en ook deze keer werden die volledig ingelost. De band is namelijk ijzersterk in het instrumentaal goed brengen van hun stevige muziek. Die muziek is allesbehalve toegankelijk, maar aan de Main Stage stond toch nog tamelijk wat volk om de band toe te juichen. Meer dan terecht, want eens je werd meegetrokken in het verhaal, kon je er niet meer uit. Tool is namelijk zo’n band die je weet mee te slepen door de intense sound die ze creëren.

© CPU – Bert Savels

En het was niet enkel de sound die een belangrijk aspect vormde in het optreden van Tool. Het was namelijk een heuse totaalervaring, en die ervaring beleefde je het best in groep. Tool deinsde er niet voor terug om te choqueren en dat zag je soms ook op de beelden die de band projecteerde op de schermen aan het podium. Allemaal redelijk absurd en weinig geloofwaardig, maar soms werd een (weliswaar geen mensen-)lichaam zo gedissecteerd dat je het moeilijk had om niet te kokhalzen.

Ook dat is Tool, choqueren en het niet iedereen gemakkelijk maken. Het is niet van die hapklare muziek die je zomaar eens op een middagje beluistert. Geen wonder dat velen zich na een tijdje naar de uitgang begaven om de platte pop van The Hive te absorberen. Absurd, want als je Tool volledig zou opnemen, dan ben je niet alleen een ervaring rijker, je weet ook hoe een intens concert in elkaar zit. De vier leden zijn zo sterk op elkaar ingespeeld dat iedere noot op net het juiste moment invalt, maar ze kunnen ook spelen met hun songs. Zo kreeg “Schism” een extraatje op het eind, waarin de leden hun sterkte op het instrument nog eens etaleerden.

© CPU – Bert Savels

Steeds weer passeerde het ‘wow-gevoel’ als de bassist een immens vette baslijn invoegde of de gitarist zijn gitaar liet gieren als was het de vrouw van zijn leven. Dit alles in combinatie met het vreemde genie Maynard James Keenan (tegenwoordig met hanekam) en natuurlijk de uitstekende drummer die een drum laat klinken zoals het moet. Dat geheel zorgde ervoor dat het als muziekliefhebber erg moeilijk was om niet met open mond naar de show te kijken. Je kon jezelf helemaal inleven in het geluid en bijgevolg verdween je bij dit concert van Tool een beetje van de wereld. Je kwam in hun universum terecht en dat was tegelijk intens als onheilspellend. Je wist nooit wat je kon en mocht verwachten en net daardoor bleef het concert altijd boeien.

Zelfs de nieuwe nummers hoorden perfect bij het oude geluid van de band. Niets was te veel en alles paste mooi bij elkaar. Het was alsof Tool alle ingrediënten van een lekkere taart in exact de goeie hoeveelheden samen goot om zo de beste smaak te creëren. Maar zelfs al was je de hele tijd intens weggecijferd, als de band “Stinkfist” speelde op het eind, moest je gewoon meebrullen. Dat is wat de band met zich meebrengt; gewoon een schaamteloos meebrullen, maar dan met de nodige extra’s om toch speciaal genoeg te zijn. Niets moest te gemakkelijk te absorberen zijn, en net dat maakte deze band zo uniek.

© CPU – Bert Savels

Tool maakt niet de meest toegankelijke muziek, maar eens je mee bent, ben je verbouwereerd en zweef je gewoon mee in de mythische Tool-wereld. Het concert op Werchter was episch, intens en vooral heel goed. Een betere afsluiter kon je je voor een festival niet indenken, want het optreden had goeie muziek, uitstekende visuals en vooral het juiste publiek. Tot de volgende, Tool, we kunnen niet wachten!

Fan van de foto’s? Op onze Instagram zijn er nog meer beelden te vinden. Volgen is de boodschap!

3620 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Bear's Den: 'Het laatste wat we willen, is muziek op automatische piloot uitbrengen'

Bear’s Den zit aan het einde van een drukke periode. In 2022 brachten ze hun goed ontvangen vierde langspeler Blue Hours uit,…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Lenny Kravitz headliner donderdag van Rock Werchter!

Fans van donderdagen moesten eventjes wachten op een naam op de openingsdag van Rock Werchter 2024, maar met Lenny Kravitz begint die donderdag…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Sum 41, Avril Lavigne, Snow Patrol, dEUS en 7 anderen voor Rock Werchter 2024!

Rock Werchter pakte eerder al uit met drie headliners: Foo Fighters, Dua Lipa en Måneskin. Vandaag komen daar maar liefst elf nieuwe…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.