AlbumsRecensies

Dope Lemon – Smooth Big Cat (★★★): Sloom dromen

Angus Stone wordt vaak in één adem genoemd met zus Julia, maar ook solo bewijst hij zich als begenadigd singer-songwriter, onder meer met zijn dromerige indiepopproject Dope Lemon. Daarmee begon het verhaal in 2016, met debuutalbum Honey Bones. Een jaar later bracht hij de ep Hounds Tooth uit. Nu is de Australiër terug met een tweede studioalbum, Smooth Big Cat. Hij ging het voor de opnames niet ver zoeken en nam drie maanden lang op in Belafonte, de studio op zijn eigen ranch. Een desolate periode, want naast Jordan Power, die de productie en mix voor zijn rekening nam, speelde Stone alle instrumenten zelf in.

Waar Dope Lemon voordien klonk als een beachclubband met de haren in de wind, nemen de rokerige bluessaloons met spiedende cowboys in een donker hoekje het nu over. Het baslijntje uit opener “Hey You” zet de gezapige sfeer van het album en doet mee knikkebollen. Angus Stone klinkt als nonchalant voorbijslenterende passant, die zijn tijd neemt om de dingen te bezingen. Smooth Big Cat slentert verder en “Dope & Smoke” brengt met bongo’s een heupwiegmoment dat voor een sensueel samenspel zorgt met Stones stem. Het nummer valt in het midden van het album niet meer of minder op dan de andere nummers, waar een repetitief melodietje telkens de maat bepaalt.

“Hey Little Baby” wordt ingeleid door een subtiel gitaartje, en doet dan denken aan Mac DeMarco, maar dan de slomoversie waarbij Stone een emmer veren in onze oren giet. De strijkers op titelnummer “Smooth Big Cat” brengen Stones alter ego tot leven. De Smooth Big Cat spint en snort en rekt zich languit, drinkt whiskey in het holst van de nacht, luistert platen en draait zich nog eens op z’n zij.

Afsluiter “Hey Man, Don’t Look At Me Like That” biedt ons als demoversie wat anders, bijgestaan door mondharmonica en een vrouw. Toch kan Smooth Big Cat als geheel niet genoeg overtuigen, en hadden we meer dynamiek en variatie verwacht. De Smooth Big Cat blijft liggen waar hij ligt en droomt zijn eigen dromen verder. Mooie dromen, maar ze zijn niet uitzonderlijk straf.

Op 13 september stelt Dope Lemon Smooth Big Cat voor aan het Belgische publiek in de AB. Tickets kan je hier kopen.

Related posts
InstagramLiveRecensies

DOPE LEMON @ Ancienne Belgique (AB): Een dopetrain met pit

Sinds 2016 bewandelt de flamboyante Angus Stone deze wereld onder zijn artiestennaam Dope Lemon. In januari bracht hij met Rose Pink Cadillac…
AlbumsFeatured albumsRecensies

DOPE LEMON - Rose Pink Cadillac (★★★): Koala's slapen ongeveer twintig uur per dag

Een dertigtal jaar geleden werd op een zonnige lentedag in het land der kangoeroes en boemerangs een lief jongetje geboren. Als tweede…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dope Lemon – “Stingray Pete”

Soms vragen we ons af waar Angus Stone nog de tijd vindt om te slapen. Nog geen maand geleden bracht hij samen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.