Albums, Recensies

Alfie Templeman – Sunday Morning Cereal (★★★½): Kleurrijk zondagsritueel

De Engelse Alfie Templeman is nog geen twintig jaar en rijst al gestaag naar de top. De fraaie jongeman pleziert ons telkens weer met een vrolijke sound die ergens tussen bedroompop en indie zweeft, en met elke single weet hij daar een groter publiek mee te bereiken. Vorig jaar kwam zijn allereerste ep, Like an Animal, uit en intussen heeft Templeman duidelijk niet stilgezeten. Hij kon zich aansluiten bij het Chess Club-label, waar bands zoals Wolf Alice en Mumford & Sons mee van start gegaan zijn, dus dat hij vertrokken is, staat zo ongeveer wel vast.

Zijn nieuwe ep Sunday Morning Cereal kunnen we zowaar nog beter smaken dan Like an Animal, en dat komt vooral door de extra strakke sound die Alfie hier presenteert. Waar zijn debuut vooral sterk was in het meeslepen op uitgesponnen klanken, is het nu allemaal iets punctueler en ook wel beter afgewerkt. De inwerking op je heupen valt niet te ontkennen en met deze insteek kan Templeman het gegarandeerd nog ver schoppen.

Zondagochtend, waarop je de doordeweekse beslommeringen even achterwege laat en cornflakes eet in je pyjama in het nog niet te felle zonnetje en op je niet-afgereden gazon. Dat is exact waar de vibe van Sunday Morning Cereal mee overeenstemt. En of we er gebruik van zullen maken, want elke setting wordt een stuk idyllischer en kleurrijker met deze muziek op de achtergrond.

Het enige jammere is dat de ep maar vier nummers telt en we de helft daarvan al rats vanbuiten kenden. “Stop Thinking (About Me)” en “Sunday Morning Cereal” werden eerder gereleaset en maken samen het uptempo deel uit van de ep. Op die eerste pakt hij het meer aan volgens de regels van de indiepop, terwijl de ode aan de cornflakes ook invloeden uit de elektronica vertoont en een aanlokkelijke zoetigheid verspreidt. Beide goede singles, maar aangezien we dat al lang wisten, waren we vooral benieuwd naar “Tragic Love” en “Busy”.

Hoeveel droefgeestigheid de titel van “Tragic Love” ook suggereert, het nummer is tot en met breezy geworden. Zo harmonieus krijg je het niet vaak; werkelijk alles klopt aan het nummer. Ook al kroonden we “Sunday Morning Cereal” bij de singlerelease tot een van de leukste exemplaren van Alfie tot nu toe, hierbij is de nek-aan-nekrace met “Tragic Love” volop van start gegaan. Door al die bezieling waaien we op een innig briesje van onze sokken en vangt een roze wolk ons vervolgens op. Ook “Busy” speelt met onze droombeelden door bluesy en laidback uit de hoek te komen. Niet dat het nog nodig is met die ferme hittegolf in de startblokken, maar we krijgen het lekker warm van deze twee songs.

Sunday Morning Cereal is een ep die je niet zomaar mag laten passeren. De jongeman houdt het kort, maar stelt als nooit tevoren tentoon wat hij allemaal in zijn mars heeft. We zijn heel benieuwd wat er in de toekomst nog allemaal zal komen aanwaaien voor Alfie Templeman en in de tussentijd zullen we Sunday Morning Cereal als een zondags ritueel blijven opleggen. Maar nog genoeg dagen van de week, fases van de dag en etenswaren om over te zingen, dus laat maar komen!

23 juni 2019

About Author

Ann Mulleman


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief