Nieuwe singles

Nieuwe single Röyksopp – “Across The Graveyard”

Wie zoekt die vindt. Met die woorden begon het Noorse electro-duo Röyksopp hun missie van Lost Tapes, een verzameling van “rare B-sides, exclusives & even some previously unreleased tracks”. In 2001 veroverde Röyksopp de wereld met hun debuutplaat Melody A.M. De typerende triphop van hun debuut ruilden ze sindsdien in voor alt-pop. Dankzij talloze features, remixes en hun vijf succesvolle albums to date, behoren ze tot de grootste der grootsten uit de Noorse electro-scene. Hun laatste album The Inevitable End is echter al van 2014 geleden. Het hoeft dus niet te verbazen dat Lost Tapes een welgekomen verrassing is voor de die-hard fans. Naar eigen zeggen vonden Torbjørn en Svein de eeuwenoude tracks terug bij het renoveren van hun Scandinavisch winterkasteel in de ongerepte toendra van het Parijs van het Noorden, hun Noorse thuisstad Tromsø. Hopelijk hebben ze zo nog maar het topje van de ijsberg laten zien, want tot nu toe smaken de Lost Tapes naar veel meer.

Er kwamen al vier tracks naar de streaming platforms: “Rising Urge”, “I Wanna Know”, “In The End” (met Susanne Sundfør en Man Without Country) en erna “Church”. De jongste telg heet nu “Across The Graveyard” en stond eerder al als bonustrack op de iTunes-versie van het album Junior. De catchy gitaarriff, de repetitieve gemompelde songtekst, maar vooral de melancholische vibes hadden van het nummer een perfect addendum kunnen maken voor het vervolgalbum Senior. Het voelt als wat de soundtrack voor een kortverhaal van Edgar Allan Poe had kunnen zijn, maar dan luchthartiger. De begraafplaats waarin het nagenoeg woordeloze verhaal zich afspeelt voelt dan ook niet aan als een vijandelijke plaats. Integendeel, het is een plaats van rust, een plaats van reflectie. De gedempte verteller gaat erheen om na te denken over het leven, de dood, en maakt er muziek over. Luisteren naar Röyksopp is zonder uitzondering een immanente, transcendente ervaring, maar bij “Across The Graveyard” stemt de lage versnelling van het nummer des te meer overeen met het muzikale orgasme dat je krijgt van de soundscape. En dan is het nu wachten geblazen op de volgende vondst.

 

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

ECHT! - INWANE (★★★★) : Grimmig grensverleggend

Na een verwachtingsvolle EP Douf brengt de Brusselse groep ECHT! nu debuutalbum INWANE uit. Ze combineren jazz, funk, electro en hiphop met als…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kedr Livanskiy – “Your Turn” (feat. Flaty)

Na Ariadna (2017) en Your Need (2019) zal de Russische Yana Kedrina, beter gekend als Kedr Livanksiy op 2 oktober 2021 haar…
AlbumsRecensies

Brennt - Christine (★★★½): Brennt beukt zonder genade

‘De release van deze ep is mijn manier om Christine Sleurs vaarwel te wensen. Voor de korte periode dat ik haar gekend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.