LiveRecensies

Sam Renascent @ Trix (Bar): Geslaagde wedergeboorte

De Antwerpse zanger Samuel Vekeman is een wereldburger. Na zijn geboorte in Congo werd hij geadopteerd door een Belgisch gezin en verhuisde hij naar Antwerpen. Ondertussen heeft hij in Amerika, Nederland en Londen gewerkt, gestudeerd en gewoond. Als Sam Renascent brengt hij zijn ‘wedergeboorte’ onder woorden. Die vond plaats toen hij op z’n 18e een bezoek bracht aan zijn geboortedorp in Congo. Debuutsingle “Kobotama” lanceerde hij begin 2018 en dat werd het uithangbord van die wedergeboorte. Een jaartje later presenteert Sam in Trix zijn debuut ep Unbridled Confidence. Vier nummers met elk een duidelijke boodschap.

De band van Sam begint aan de set met een spannende intro. De laserpalen rondom het podium doen het publiek meteen vergeten dat ze in een kleine Trix Bar staan. Geen amateuristische show van een conservatorium-alumni, maar een voorsmaakje van wat er binnen enkele jaren kan volgen op een groter podium. Met goede moed en een hoop zenuwen start Sam Renascent zijn set met “War Child”, een lied over kindsoldaten. De flashy outfit past perfect bij de poppy sound die hij brengt. Toch is het geen eenvoudige pop. Sam, die vroeger ook als MC op het podium stond, verwerkt rap ook in zijn eigen muziek. Alleen jammer dat in “Guilt Trip” de niet-rap stukken te eentonig en repetitief zijn om evengoed te scoren als de angstaanjagende strofes tussendoor.

Op Unbridled Confidence heeft elke song een betekenis. “Monopoly” gaat niet over de slechte verliezer in Sam, maar wel over het verhaal van een dakloze man die Renascent ontmoette in Londen. Dat verhaal brengt hij met extra veel overtuiging. De energie van deze nieuwkomer is ongezien. Met z’n moves krijgt hij dan ook iedereen aan het dansen. De set komt even tot rust tijdens “Lucy” en “Morphine”, twee ballads die minder overtuigen. Tijdens die laatste zakt de stem van Sam Renascent soms weg. Laten we het op de zenuwen steken.

Sam Renascent brengt een mix tussen Kanye West en Stromae. “Dirty Hands” is een elektrotrack die opgevrolijkt wordt door de rap van Sam. De set is op dreef. Niemand kan nog stilstaan op “Lotta Pressure”. Een groovy song met zowel vuile gitaren als Afrikaanse drums. Tijdens zijn sessie in de kelder van Trix enkele weken geleden speelde Sam dit nummer vanachter z’n drums, nu neemt hij maar één trommel voor zijn rekening waar hij zich volledig op laat gaan. Volgende keer mag hij gerust het drumstel overnemen om zo zijn publiek echt te overtuigen van z’n veelzijdigheid, hij kan namelijk elk instrument bespelen. Afsluiten doet Sam Renascent met het funky “Housecat Lovers Society” op een luchtige noot, welgekomen in de set die bol staat van de maatschappelijke songs. In de bisronde laat hij de bar volledig ontploffen met “Kobotama”.

‘Ik ben al de hele week zenuwachtig voor deze show. Ik dacht echt dat we hier alleen zouden zijn.’ Sam Renascent heeft zijn wedergeboorte doorstaan. In een goedgevulde Trix Bar presenteerde hij niet alleen zijn sterke debuut ep, maar ook enkele nieuwe songs en zijn live kunsten. Want de muziek van Renascent komt pas echt tot leven op een podium. De energie die hij in dansen en entertainen steekt, moet hij nog wat leren doseren, zodat zijn zang er niet onder gaat lijden. En als we dan toch tips aan het geven zijn, vragen we Sam via deze weg om eens een optreden vanachter de drums te overwegen.

Setlist:

War Child
Guilt Trip
Freedom
Monopoly
Lucy
IG
Morphine
Dirty Hands
Lotta Pressure
House Cat Lovers Society
Kobotama

Related posts
LiveRecensies

Steve Gunn @ Trix (Bar): Kronkelende nevelslierten

Fans van het betere snarenwerk zijn al even vertrouwd met de muziek van Steve Gunn. De singer-songwriter groeide op in Pennsylvania en…
LiveRecensies

Avalanche Kaito + Vermin Twins @ Trix (Bar): Viering van Belgisch absurdisme

De bar van Trix vulde zich gisterenavond met avontuurlijke muziekontdekkers. Leeftijd: ongeveer tussen de 30 en 50, maar eigenlijk een beetje vanalles….
Nieuwe singles

Ekkstacy @ Trix (Bar): Ogen toe en door!

Een wilde duik in de nog jonge discografie van Ekkstacy is niets minder dan verfrissend. De Canadees is sinds kort geen tiener…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.