AlbumsRecensies

$uicideboy$ x Travis Barker – LIVE FAST DIE WHENEVER (★★★): De ruwe kantjes inbegrepen

De New-Orleanse hiphopneven $uicideboy$ zijn terug van eigenlijk nooit weggeweest. Het duo raakte vijf jaar geleden stilaan bekend via Soundcloud. Hun sound leent veel elementen van trap en dirty south-hiphop, waar Three 6 Mafia, Gucci Mane en T.I. begin jaren 2000 bekend mee werden. Ze gebruiken duistere elementen van horrorcore en zelfs metal. Dat soort klanken worden op dit album onder andere aangebracht door Travis Barker en James ‘Munky’ Shaffer. Shaffer, vooral bekend als gitarist van nu-metalband Korn, kruidt LIVE FAST DIE WHENEVER op drie van de zes nummers met zijn uniek gitaarspel af.

LIVE FAST DIE WHENEVER is in samenwerking geschreven met en geproducet door Travis Barker, die vooral bekend is als de drummer van Blink-182. Daardoor komen er in deze ep een paar sterke horrorcore en metal gimmicks naar boven, denk aan de elektrische gitaar van Munky en de drums die door Barker zelf zijn ingespeeld. De eerste single die $uicideboy$ loste van deze samenwerking, “nothingleftnothingleft”, is een goed voorbeeld van Barkers overduidelijke invloed op LIVE FAST, DIE WHENEVER. Heel energieke drums, chaotische sologitaar en zware overcompressie vergezellen de stemmen van $crim en Ruby enorm goed. De volumeknop wordt ook op elf gedraaid op de opener “Killing 2 Birds With 22 Stones”.

$uicideboy$ probeert contrast te bereiken met de manier waarop $crim en Ruby hun stemmen afwisselen. Contrasten van clean rappen naar overstuurd door de micro schreeuwen en ook tussen zachtere trapbeats tijdens strofes en agressieve refreinen. Travis Barkers productie is heel ruw met veel compressie, wat zeker een stijlkeuze is in dit genre. $uicideboy$ is altijd gekend geweest voor hun dirt sound, verwacht dus vooral geen brandschone mix.

De nummers “Sour Grapes” en “Aliens Are Ghosts” voelen dan weer aan als traditionelere $uicideboy$-nummers. De standaardformule die al enkele jaren wordt gebruikt door de jongens is zeker op elk nummer nog aanwezig. Die commentaar snapt $uicideboy$, daarom gebruiken ze op “Aliens Are Ghosts” ook een opmerkelijke sample, een van Anthony Fantano (meer daarover in dit artikel). De herkenbare patronen zijn de voorspelbare hihat-triplets, diepe bassen en een synthmelodie als hook in het refrein.

Samenwerken met Travis Barker heeft niet per se voor een verrassend nieuwe $uicideboy$ gezorgd. LIVE FAST DIE WHENEVER is een degelijke ep, die de ruwheid en diepe agressie van de muziek van $uicideboy$ goed weerspiegelt. De flow van $crim en Ruby Da Cherry zit zoals altijd goed en komt, met de goeie productie van Barker, helemaal tot zijn recht.

Op zondag 30 juni staat $uicideboy$ in de Klub-C op Rock Werchter.

Facebook – Twitter – Instagram 

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sueco – “Paralyzed”

Sueco (The Child), die naam en faam maakte via TikTok met zijn single “Fast”, brengt twee jaar na zijn monsterhit een nieuw…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #30

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos hoog. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single $uicideboy$ - "Materialism as a Means to an End"

Binnen hiphop heb je veel vertakkingen, waarvan emorap een van de bekendste is. Maar zelfs daarbinnen vind je veel verschillen. $uicideboy$ behoort…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.