Live, Recensies

Tsar B @ Beursschouwburg: Intieme setting voor een grote artieste

Gisteren stond Tsar B in het zilveren zaaltje op de vijfde verdieping van de Beursschouwburg. De Belgische koningin van de alternatieve R&B heeft ondertussen een plaatsje weten bemachtigen naast iconen als FKA Twigs en Kelela. Het is al weer bijna een half jaar geleden dat eerste album The Games I Played uitkwam. Naar aanleiding van dit debuut toerde ze het najaar de hoofdsteden van de Vlaamse provincies af. Voor ons was het dan ook nog niet zo lang geleden dat we het project van Justine Bourgeus live konden aanschouwen. De optredens van Tsar B werden de afgelopen jaren steeds beter, krachtiger en overtuigender. Gisteren waren de verwachtingen dan ook weer bijzonder hoog. De diva die we in de AB, Het Depot en De Studio zagen, keerde weer terug naar een meer intiem en ingetogen optreden van het eerste uur.

Het voorprogramma werd verzorgd door White Dress, het soloproject van Felix Machtelinckx die de frontman is van Tin Fingers. De flamboyante White Dress bracht, geheel in het wit gekleed, excentrieke en dramatische diva-pop. Soms waanden we ons een paar decennia terug in de tijd, denkende aan sterren als Prince, George Michael en Elton John. White Dress sloeg aan, dat was duidelijk. Daarna wachtten we vol verwachting op de tsarina zelf.

Tsar B koos het nummer “Escalate” om te openen. Een slimme keuze, het is namelijk het nummer waarmee ze internationale bekendheid heeft verkregen. Vooraleer over te gaan tot zang, werden we getrakteerd op een inleidend stuk Oosters geïnspireerde electro. Meteen werd duidelijk dat de zwoele locatie van de zilveren zaal de muziek van Tsar B alle eer zou aandoen. Grote zalen leken de afgelopen keren de beste setting te zijn voor de artieste, maar ook in kleinere ruimten is haar muziek meeslepend en impressionant. Het valt op dat een kleine zaal des te beter werkt om het sensuele gehalte van haar muziek over te brengen. Onze persoonlijke favorieten van The Games I Played volgden meteen hierna: “Alibi” en “Syzygy”.

De paaldansers bleven deze keer thuis en ook Tsar B had vanavond minder zin om het podium op en af te springen. Het zou rustiger blijven, althans dat dachten we. Meer dan anders greep Tsar B naar haar viool, maar op sommige momenten kronkelde de artieste op het podium als een echte “Rattlesnake”. De bewegingen pasten dan ook perfect bij haar gelijknamige nummer. Het zou kunnen vervelen kan je soms denken, op korte tijd dezelfde shows geven, maar dat is nooit het geval bij Tsar B. Justine Bourgeus brengt subtiele veranderingen aan in haar nummers, breidt ze uit, vertraagt of versnelt ze. Op die manier creëert elk optreden nooit helemaal dezelfde ervaring. Een goed voorbeeld van zo’n nummer is “Velvet Green”, een rustig liefdeslied die net dat tikkeltje meer werd dan op de plaat.

Oudere nummers “Myth” en “Swim” deden de temperatuur dan weer enorm stijgen in de zaal. Zwoele heupbewegingen vulden de ruimte. Het was mooi om te zien hoe niemand gebukt kon blijven onder de hypnotiserende beats van de tsarina: van de eerste rij tot achteraan in de zaal werd er gedanst. En van dansen gesproken! Tijdens “Brazil” werden enkele vrouwelijke toeschouwers uit het publiek gehaald om Tsar B op het podium te vergezellen. Er barstte een echt feestje los waardoor er gezweet en geschuurd werd, heerlijk.

Het kinetische “Flesh & Bones” werd omgegooid naar een harde technoversie. Het publiek reageerde laaiend enthousiast. Toch bleven we nog even op onze honger zitten na de bis. Gelukkig keerde Tsar B snel terug om een zachte en intieme versie te spelen van het melancholische “Untitled”. Samen met haar celliste nam ze de viool opnieuw in de hand en bedwelmde de hele zaal met een zeemzoet gezang. Afsluiten deed ze natuurlijk met “Golddigger”, een van haar best scorende singles op de radio. Tsar B sprong in het publiek en danste tussen ons en iedereen deed mee.

We kunnen concluderen dat Tsar B, ondanks vele optredens, telkens weer verrassend uit de hoek kan komen. Een optreden is nooit helemaal hetzelfde en dat maakt het project van Justine Bourgeus net zo interessant. Tsar B voegde een interessant repertoire toe aan underground r&b, dat de laatste jaren een sterke opgang kent. Dat telkens meer mensen openstaan voor dit futuristische genre, is duidelijk. Elke keer opnieuw krijgt Tsar B de zaal weer vlotjes gevuld.

Setlist:

Escalate
Alibi
Syzygy
Silver Lion
Rattlesnake
Velvet Green
Myth
Swim
Brazil
Flesh & Bones
Bis:

Untitled
Golddigger

16 mei 2019

About Author

Ann-Frédérique Lorquet


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief