FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Voorbeschouwing Retie Rockt

Retie, een rustig, pittoresk dorpje in de stille Kempen, zal op 15 juni worden omgebouwd tot de meest lawaaierige plek van Vlaanderen. Retie ontvangt die dag een aantal muzikanten, waarvan de decibelmeter het niveau van een straaljager zal overstijgen. Alles wat met rock ’n’ roll te maken heeft, passeert er die dag. De stille Kempen zullen die dag zo stil niet zijn!

Captain Kaiser (14:00 – 14:30)

Captain Kaiser trapt af en het mag een thuismatch genoemd worden. Deze prettig gestoorde punkrockers komen voornamelijk uit Herentals en doen eigenlijk niet veel meer dan goede punkrock maken, gecombineerd met veel plezier. Verwacht je maar niet aan een ernstig optreden waar je stil moet zijn en niet mag bewegen. Deze piraten verwachten een publiek dat hen reeds halfdronken staat toe te schreeuwen. En als je niet kan dansen, dan doe je maar alsof je de teksten kent. Sing-alongs, stagediving, misschien al een kleine danspoging, en zeker een podium dat barst van de energie en een hoog ‘ik wil meedoen’-gehalte. Er mag al eens gelachen worden om 14:00 In Retie!

Psychonaut (15:00 – 15:40)

Om 15:00 wordt het tempo wat naar beneden gehaald, maar de intensiteit zal misschien wel eens verdubbeld kunnen worden. Psychonaut bracht in 2018 een van de beste post-metal platen uit in België en omstreken. Door vele media wordt Unfold The God Man beschreven als een meesterwerk, en terecht. Om je enige invloeden mee te geven: Tool, Amen Ra en STAKE (fka Steak Number Eight) passeren regelmatig de revue. Vaak laten ze ruimte voor instrumentaal werk, en dat maakt de passages met stem zeker zo spannend. Dit kan wel eens een explosie worden, waar veel Kempenzonen niet op voorbereid zijn.

Evil Empire Orchestra (16:15 – 16:55)

Tijd voor wat rust om de decibels even terug te schroeven. Kimberley D’Hondt is de zangeres van Evil Empire Orchestra en ze laat zich omringen door zeven muzikanten. Ze brengen een excentrieke cross-over van psychedelica, soul jazz en garage funk. De zangeres heeft een speciale stem, die nog het meest doet denken aan Janis Joplin. Maar deze stem past wonderwel in het funky, jazzy ensemble. Tijd om je dansschoenen aan te trekken en je mee te laten slepen door deze aanstekelijke mix van genres. Niemand die deze band kan aanschouwen zonder een glimlach en neiging tot dansmoves. Om 17u00 gaan er veel vrolijke mensen op de weide rondlopen, dat staat al vast.

Tangled Horns (17:30 – 18:10)

Geduld is een schone deugd. En als je wil wachten om misschien wel het grootste rock ’n’ roll feestje mee te maken van de avond, dan wordt het wachten om 17:30 beloond. De rockband Tangled Horns combineert grunge, stoner en garagerock, maar vooral het beste van veel werelden. Een fantastisch expressieve zanger die je meesleept in een avontuurlijk verhaal, met daarachter een muzikaal ijzersterke band. Nieuwkomer-gitarist Dennis Van der Auwera heeft de lat nog wat hoger gelegd. Tangled Horns maakt veel indruk zonder al te veel poeha. Dit zou zomaar eens groots kunnen worden! Als rockliefhebber mag je dit niet missen.

Tusky (18:45 – 19:30)

John Coffey is dood, lang leve Tusky. Soms is de reïncarnatie beter dan het originele, en zonder afbreuk te willen doen aan het originele, doet Tusky het nog een stukje beter. Als grootste gemene deler komt steeds punkrock terug, maar dit is net een stapje meer. Andere invloeden worden er probleemloos ingeknald: rock ’n’ roll, metal, grunge…  Combineer dat met een gezonde dosis Nederlandse humor en je krijgt een feestje dat je niet wil missen. Op Groezrock debuteerden ze in België en ook hier zullen ze de dappere Belgen niet teleurstellen.

Dewolff (20:05 – 20:55)

Rond 20:00 zal iedereen zich plots veertig jaar terug in de tijd wanen. Met een combinatie van The Doors, Led Zeppelin en een vleugje The Black Keys laat deze band zich oud klinken. En laten we voor een keer oud aannemen als iets goed. Dewolff bestaat uit drie leden en valt op door de Hammond-orgel. De sound wordt omschreven als psychedelische blues en deze band doet dit al meer dan tien jaar. Een geoliede machine, die je zal omverblazen door het absolute muzikale meesterschap. Hier ga je meer ruimte en diepgang vinden en krijg je evenzeer tijd om te ademen. Internationaal misschien wel de grootste naam op affiche, en dat is niet zonder reden. Ga met je pilsje genieten van deze meesters van de psychedelica.

Sons (21:30 – 22:20)

Begonnen zoals elke band begint: als vrienden de tijd doden en gewoon voor het pure plezier muziek maken. Die fase zijn deze jonge wolven voorbij en sinds ze De Nieuwe Lichting in 2018 gewonnen hebben, is niets meer hetzelfde. Deze garagepunk rock ’n’ rollers hebben sindsdien toch wel een blitzcarrière gemaakt in het Belgische muziekland. Heel veel live optredens later, en ook sinds kort met een debuutalbum op zak, staan ze op dit festival als co-headliner. Met hun gedrevenheid en kunst om alles er zo makkelijk uit te laten zien, zal Sons hier iedereen nog eens met verstomming slaan. Dit zijn jonge snaken die er alles aan zullen doen om de weide een fantastisch feestje te laten bouwen; de dansvloer zal te klein zijn.

The Sore Losers (23:00 – 00:20)

The Sore Losers is misschien wel een van de grootste rockbands van de jaren 2000 uit België. Sinds 2009 brengen ze regelmatig nieuwe muziek uit en deze band heeft zo al een fantastisch palmares samengespeeld. Met enkele hoge noteringen in verschillende radiolijsten, is deze band qua populariteit niet te onderschatten. Ze hebben zich ook altijd weinig aangetrokken van trends. Zodoende doen ze nog steeds waar ze goed in zijn: toegankelijke rock ’n’ roll nummers schrijven die niemand onberoerd laten. The Sore Losers is een waardige afsluiter van deze mooie affiche met vooral Belgisch talent.

Twisted Melon DJ (00:30 – 03:00)

Speciaal voor de vijftiende verjaardag geeft Rock Retie een knaller van formaat als afsluiter op het hoofdpodium: Twisted Melon. Deze Antwerpse dj is intussen een vaste waarde geworden op Booty Rave Festival, dat kan dus niet anders dan smakelijk en vlot binnengaan. Pop, soul, rock ‘n’ roll, disco, funk, hiphop en electro, kortom: zoeter dan Luikse stroop en zeer licht verteerbaar… Een afterparty die Retie tot in de vroege uurtjes zal wakker houden.

Dit jaar wordt het tweede podium ‘De Draaischijf’ volledig gehost door het Booty Rave Festival. Ze trommelden een arsenaal op aan dj’s en dit jaar brengen de maestro’s Trazom Rasa, Isabella & Linke Lou, Tom Smeyers, Mekong Delta, Con Cenza en Blue Bird Paradise ons een unieke mix van rock ’n’ roll-hits, hiphop, r&b, funk, disco, house, minimal, techno en space funk. Op dat podium zal maar één thema centraal staan: ongegeneerd feesten.

Facebook

Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Olmen 2022 (Festivaldag 1): Gezapig opwarmen

Op de line-up van het dorpsfestival Rock Olmen stond heel wat moois. Zowel van eigen Kempische makelij als vanuit andere contreien. De…
InstagramLiveRecensies

Rock Herk 2022 (Festivaldag 2): Kleinschalig rockfestijn

Vanwege zijn prijs-kwaliteitverhouding scheert het Limburgse Rock Herk al decennialang hoge toppen. Sinds de organisatie in 2014 het festival betalend maakte, kijken…
Features

Maak kennis met De Nijmeegse Vierdaagsefeesten

De Nijmeegse Vierdaagse is een vierdaags wandelevenement dat sinds 1909 ieder jaar gehouden wordt. Het is de oudste en meest bekende vierdaagse…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.