Muzieknieuwtjes

Beirovisiesongfestival deel 1: Alternatieve Europese acts om te ontdekken

Vanavond nemen allerlei Europese landen het tegen elkaar op in de eerste halve finale van het 64ste Eurovisiesongfestival in Tel Aviv. Voor sommigen een reden om vol spanning uit te kijken naar hoe Eliot het ervan af zal brengen, voor anderen een tv-avond die ze mijden als de pest. In beide gevallen hebben we goed nieuws! We maakten een alternatieve selectie uit het beste van wat de deelnemende landen te bieden hebben. Verwacht niet de kitsch zoals je die vanavond voorgeschoteld zal krijgen, maar een greep uit interessante acts in uiteenlopende genres.

Finland: Sans Parade

Deze Finse band is al bezig sinds 2009, maar ondanks hun grote succes in Finland en enkele Scandinavische landen, is Sans Parade hier niet echt bekend. Op 24 mei komt hun tweede album uit, dat Fugue State zal heten. Inspiratie haalden ze uit een verscheurde brief, waarin het einde van een relatie beschreven stond. De band trof deze aan tijdens het maken van een videoclip. “My Name Is Red” gaf ons al een voorsmaakje van hoog niveau en doet ons alvast verlangen naar de plaat. Onze ’12 points’ gaan dan ook naar Sans Parade, een band die we hopelijk ooit eens bij ons in de buurt aan het werk kunnen zien.

Griekenland: Σtella

Deze populaire Griekse artieste heeft een ware carrière uitgebouwd op Europees grondgebied met haar feel good songs. Zo hield ze al halt in de UK, Frankrijk, Nederland en zo kunnen we nog een heleboel landen opnoemen. Begin deze maand was ze zelfs nog te gast in Brussel tijdens Les Nuits in de Botanique. Verwacht van Σtella een volle, zoete stem, gecombineerd met een catchy en soms speelse begeleiding. We want more, Σtella!

Estland: Gram-Of-Fun

Funk to the top met deze Estse band. Groovy baspartijen, scratchen met lp’s plus funky ritmes en melodieën; dat alles maakt deze band zo ‘fun’ om naar te luisteren. Muziek die je spontaan aan het dansen krijgt, daar categoriseren wij Gram-Of-Fun onder. Zelf zegt de band hun inspiratie te halen uit de muziek van Disclosure en Gorillaz en die invloed is duidelijk merkbaar. In november mocht de band in Tallinn in het voorprogramma spelen van de Britse band Jungle. Dit bewijst hoe populair de band is in Estland, en terecht.

Polen: Dawid Podsiadlo

Dawid Podsiadlo is volgens ons de meest geschikte kandidaat voor het echte Eurovisiesongfestival, en zeker als hij in het Pools zingt. Sinds hij in 2012 de Poolse X Factor won, heeft Podsiadlo niet stilgezeten. Zijn meest recente plaat werd gezongen in het Pools, en daarvoor bracht de Poolse held ook nog twee Engelstalige albums uit. Maar daarmee doorbreken buiten zijn eigen landsgrenzen zat er spijtig genoeg niet in. Toch heeft deze zanger enkele goeie songs gemaakt die zeker het luisteren waard zijn, zoals deze “Forest”.

IJsland: Omotrack

Deze twee IJslandse broers hebben hun thuisland al helemaal veroverd met hun aanstekelijke muziek. Het is niet gemakkelijk om de stijl van de band te omschrijven, maar de termen indie en elektronica zijn zeker van toepassing. Na hun eerste album Mono & Bright brachten ze in april hun nieuwe ep Wild Contrast uit. Om ons warm te maken voor deze ep kregen we eind januari de song “Woman” al eens te horen. Omotrack betrekt een heel breed genre, waardoor geen enkel nummer hetzelfde is. Keer op keer weet deze band ons te verrassen.

 Tsjechië: PLACES

Een echte rockband die evolueerde naar zwevende indie rock, dat is het Tsjechische PLACES. Zelf zegt de band muziek te maken die niet bedoeld is om bij de eerste luisterbeurt al aan te slaan –wat voor het echte Eurovisiesongfestival niet ideaal zou zijn. Met hun post rock en shoegaze invloeden valt er dan ook veel te ontdekken in hun muziek. Vooral “Anxiety” en “Goodbye to me (traveller)” springen eruit als twee sterke songs die zeker de moeite waard zijn om te beluisteren.

Portugal: Cave Story

De vier bandleden van de Portugese post punk band Cave Story stelden vorig jaar hun derde plaat Punk Academics voor met een tour doorheen heel Europa. Steden als Madrid, Zaragoza, Capbreton, Limoges, Parijs, Warschau, Basel, Locarno, maar ook café Metro in Waterschoot passeerden de revue en werden onveilig gemaakt door dit groot Portugees geweld. “Southern Hype” is een nummer van hun eerste plaat Spider Tracks, die door de fans enthousiast onthaald werd in 2016. Ook wij kunnen dit lichtjes ruwe streepje muziek wel smaken.

Als de landen in de tweede halve finale ook zo straf zijn als de lichting van vandaag, dan belooft het een meer dan geslaagd Beirovisiesongfestival te worden. Benieuwd? Er volgt meer op donderdag 16 mei!

Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesMuzieknieuwtjesUitgelicht

Beirovisiesongfestival deel 2: Alternatieve Europese acts om te ontdekken

Het heeft niet mogen zijn. Onze eigenste Eliot gaat niet door naar de finale van het Eurovisiesongfestival. Gelukkig zorgen wij nog voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.