LiveRecensies

RHEA @ Charlatan: Rock ‘n’ roll thuismatch

RHEA speelde woensdagavond voor een uitverkochte Charlatan. De Gentse concertorganisatie Kontzert. had voor één van hun laatste edities een heftige rock ‘n’ roll avond gepland met twee jonge, beloftevolle Belgische bands, Page Down en Boskat, en één hoofdact, RHEA. Die laatste maakte van de gelegenheid gebruik om hun nieuwste ep Lust For Blood Pt. I voor te stellen, en hoe!

De avond werd geopend door Page Down, een rocktrio uit Kortrijk. Hun set zat boordevol vitaliteit die we tot diep in ons binnenste voelden doordringen. De drie gepassioneerde muzikanten toonden meteen hoe goed ze op elkaar ingespeeld zijn, en het was mooi om te zien hoe ze elk een evenwaardige rol hadden in het geheel. Met scheurende gitaren en energieke drums kreeg de band het beperkte publiek meteen mee. Een halfuur lang konden we ons volledig laten meevoeren door hun pittige buzz. “One Little Sting” was het perfecte slotnummer, met naar het einde toe een rustiger intermezzo, om ons vervolgens met een ruige en harde afronding achter te laten voor de volgende band. Wie pas later toekwam, had ongelijk. Page Down was een uitstekende opwarmer.

Daarna mocht Boskat laten zien wat ze in hun mars hadden. Met slechts een drummer, een gitarist en wat effecten brachten zij alternatieve rock. Hun intro was wat bevreemdend, en zette de toon voor de rest van hun optreden. Het geheel klonk een beetje geforceerd, en maakte niet echt emoties los. De meeste nummers lieten ons koud, al hadden de refreinen veel sing-along potentieel. Show en charme hadden ze meer dan voldoende, maar toch was het publiek niet volledig mee. Ook hier was het laatste nummer de knaller: “Fake Walls (Of Playdough)” wist te overtuigen. Jammer dat Boskat de verwachtingen, die hooggespannen waren door de studioversies van de nummers, niet kon inlossen. We bleven wat op onze honger zitten.

Hoofdact RHEA is geen onbekende in het Gentse. Zelfs een toevallig aanwezige, Duitse toerist had het over ‘RHEA, the big, famous band from Ghent!’. Al jaren bewijzen zij met hun vijven dat rock ‘n’ roll nog steeds alive and kicking is. In 2016 waren ze finalist van De Nieuwe Lichting, en sindsdien tourden ze al door heel Europa. In Charlatan speelden ze nu opnieuw voor hun thuisbasis, en dat was een succes van jewelste.

Zelfs voor de band opkwam, was het publiek al enthousiast. Er werd gefloten en gejoeld, en toen het vijftal er dan eindelijk stond, begon het feest direct. Aanvangen deden ze met “Silver Lines”, het eerste nummer van de nieuwe ep die ze kwamen voorstellen. Dat nummer gaf al een goed staaltje voor de rest van het repertoire: vlammende gitaren, bonkende drums en geweldige vocals. We werden compleet ondergedompeld in de huisstijl van RHEA, en dat voelde zalig. Ook hun oudere nummers deden het gigantisch goed, en zorgden voor veel sfeer. Tijdens “Something Good” kroop een van de gitaristen tussen het publiek, en de classic waarmee alles begon, “Never Out Of Sight” kon ook rekenen op veel enthousiasme. Hier voelden we echt hoe geliefd de band is.

RHEA kwam enorm sterk over. We merkten dat de mannen zich amuseerden en dat ze wisten wat ze deden op muzikaal vlak. Naast steengoede muzikanten, zijn het ook sympathieke gasten: ze bedankten de voorprogramma’s, hun manager, de geluidsman, en natuurlijk ook het publiek. De frontman riep geregeld ‘Gaan we losgaan, Charlatan?’, en die oproep bleef nooit onbeantwoord. De verrassing van de avond was “99 Problems”, een cover van Jay-Z, een nummer dat hen vreemd genoeg enorm goed afging. Deze prettige adaptatie klonk fris en fleurde de boel wat op, wat ervoor zorgde dat onze oren extra gespitst waren voor wat nog zou volgen. Na afsluiter “Screaming” met zijn splijtende gitaren en aanstekelijke vibe, vroeg het publiek uitbundig om een bis, maar dat deden ze volgens de band niet luid genoeg. Nadat het volume voldoende toegenomen was, kregen we nog een nieuw nummer cadeau. “Eyes On You” zal op Lust For Blood Pt. II te horen zijn en klonk al enorm veelbelovend.

De heftige rock ‘n’ roll-avond in Charlatan was een klepper van jewelste. Van de kleinere bands lag vooral Page Down in dezelfde lijn als RHEA, voor ons mogen zij binnenkort gerust ook eens als hoofdact de Charlatan uitverkopen. Het toppunt van de avond was natuurlijk RHEA zelf. Hun passie en kundigheid spatte er heel het optreden lang van af, en aan het einde ging iedereen met een voldaan gevoel naar huis. Een geslaagde thuismatch!

Setlist:

Silver Lines
Baby I’m Sorry
I Don’t Need Anything To Love You
Stuck In The Middle
When I Think Of You
Something Good
Tell Me Now
99 Problems (Jay Z cover)
Never Out Of Sight
Screaming

Eyes On You

 

Page Down: Facebook / Instagram

Boskat: Facebook / Instagram

RHEA: Facebook / Instagram / Twitter

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Linkin Park – “Fighting Myself”

Linkin Park viert dit jaar het twintig jarige bestaan van Meteora, het tweede album waar onder meer “Somewhere I Belong” en “Breaking…
InstagramLiveRecensies

Haken & Between The Buried And Me @ Trix (Club): Hoofdgerecht laat op zich wachten

Nog geen drie weken geleden zag Fauna het levenslicht: een album vol onberekenbare tempo’s en waarbij elke track gelinkt is aan een…
InstagramLiveRecensies

The Muttons @ Charlatan: Grunge verkleedfeest

In 2021 besloten vier gezapige jongeheren uit het Gentse de koppen bijeen te steken en kwamen ze met hun debuutsingle “What Is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.