AlbumsRecensies

King Gizzard & the Lizard Wizard – Fishing For Fishies (★★★★): Trippy cocktail van zomerse invloeden

In het raakvlak tussen gek en geniaal bevinden zich heel wat bands, waarvan King Gizzard & the Lizard Wizard zich de bovenste lade heeft toegeëigend. Zeven(!) multi-instrumentale Australiërs produceren sinds 2010 psychedelische rock waar al heel wat invloeden zijn aan toegevoegd. Zo werden voor Flying Microtonal Banana (2017) instrumenten volledig anders gestemd om een Oosters-Arabischgetint geluid te produceren. Het is slechts één van de vele voorbeelden die aantonen op welke manier King Gizzard met zijn vak bezig is. Twee jaar en vier(!) albums later kunnen we luisteren naar het konijn dat deze keer uit de hoed wordt getoverd.

Met de eerste tonen van het veertiende album van de Australiërs waren we al vertrouwd. “Fishing For Fishies” is een belachelijk aanstekelijk zomerliedje geworden dat ons wat doet denken aan de titelsong van De Kleine Zeemeermin. Met de videoclip in het achterhoofd achten we het niet geheel onmogelijk dat de band daar wat mosterd is gaan halen, en toch weten ze er weer perfect mee weg te komen. Het speelse geluid krioelt namelijk van de random invloeden die de song zijn binnengeslopen, en weet zo toch best muzikaal te klinken. Alweer een gewaagd experiment, dat wat ons betreft eerder ‘geslaagd’ mag worden genoemd.

Ook de mondharmonica in “Fishing For Fishies” hint naar een stijl die wel eens de rode draad door het album kan worden. Country- en bluesinvloeden zijn in elk van de negen nummers onmiskenbaar aanwezig, zij het telkens met de nodige kwinkslag. Zo begint “Boogieman Sam” met een bluesy gitaarstuk dat telkens met een ander instrument wordt aangevuld. Aan percussie wordt weer veel meer dan een begeleidende rol toegekend, waardoor we nooit vergeten naar wiens album we nu juist aan het luisteren zijn. De kwinkslag komt in “Boogieman Sam” iets na halfweg, wanneer een gitaarsolo die normaal keihard zou vloeken in het totaalplaatje perfect zijn plaatsje toegewezen krijgt. Heerlijk.

Maar de grootste liefde voelen we toch voor het heerlijk trippy “The Bird Song”. Een warme baslijn en jazzy ondertoon worden nu en dan weggedrumd met zo’n heerlijke random kakofonie aan multidisciplinaire muzikaliteit, dat het toegankelijke nummertje nooit minder uniek dan een ‘shiny flying elephant’ weet te klinken. Ook over de herkenbare primer van “Real’s Not Real” wordt een heerlijk kleurenpalet aan invloeden geschilderd. King Gizzard & the Lizard Wizard laat de platgetreden paden niet links liggen, maar legt ze gewoon opnieuw aan met ongewoon fleurig plaveisel.

Maar de song die de spectaculairste cocktail aan muzikale diversiteit weet te mixen moet “Acarine” zijn. Het nummer werd begin februari al vrijgegeven, en we zijn er nog steeds niet in geslaagd om de hallucinogene werking ervan te kunnen weerstaan. De song nestelt zich als een parasiet in je gehoorkanaal en verspreidt zich in ijltempo over je hele lijf, waardoor de songtekst per direct minder van de pot gerukt lijkt dan we hadden gedacht. De trippy synths en housebeat die even later invallen, zorgen voor een zachte aansluiting naar “Cyboogie“, de single waarvoor “Acarine” als b-kantje fungeerde.

Het grootste gebrek waar Fishing For Fishies aan lijdt, is dat de geweldige single “Planet B” er geen plekje op heeft gekregen. Trash metal zou de uniformiteit van het album echter schaden, dus hopen we dat er snel een ander gevolg wordt gebreid aan die song. Fishing For Fishies is hoe dan ook het meest toegankelijke album dat we King Gizzard & the Lizard Wizard al hebben weten schrijven, en dat gegeven hoeft niet tot paniek te leiden. De muzikale en tekstuele humor van de Australiërs, aangevuld met het nodige muzikale vernuft, maken dat de veertiende nooit platvloers gaat klinken, en het ons niet zou verwonderden dat er binnenkort nog veel gitaarminnende zieltjes overstag zullen gaan. In dat geval zullen er snel meer dan twee AB’s nodig zijn om die meute fans te kunnen herbergen …

King Gizzard & The Lizard Wizard speelt op 8 en 9 oktober in de Ancienne Belgique. Enkel voor dat tweede concert zijn er nog tickets beschikbaar.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single King Gizzard & The Lizard Wizard - "Le Risque"

Een jaar zonder een album van King Gizzard & The Lizard Wizard is als een café zonder bier. De Australische psychedelische rockers…
AlbumsFeatured albumsRecensies

King Gizzard & The Lizard Wizard - The Silver Cord (★★★): Angst en vreugde tussen de kreuken van de kosmos

Vier maanden na het uitbrengen van het weergaloze PetroDragonic Apocalypse zit de gemiddelde fan van King Gizzard & The Lizard Wizard al…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles King Gizzard & The Lizard Wizard - "Theia", "Set" & "The Silver Cord"

Album na album, stijlbreuk na stijlbreuk. Wie de band al even volgt, weet intussen al dat King Gizzard & The Lizard Wizard…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.