Muzieknieuwtjes

Groezrock 2019: De tien om te zien

Komend weekend is er, na een jaar afwezigheid, opnieuw een editie van Groezrock in Meerhout. De punkrock liefhebbers halen daar een weekend lang hun hart op met fantastische bands in het genre. Dropkick Murphys en Coheed and Cambria vormen de bekendere namen van deze editie, en de Belgische trotsen van Brutus en Amenra tekenen ook present, maar er valt natuurlijk heel wat meer te ontdekken op de weide. Wij lichtten tien bands uit die je zeker niet mag missen.

SNUFF, zaterdag, Back 2 Basics (20:45 – 21:30)

Deze Engelse punkrockers aanschouwen de wereld sinds 1986. Met een korte onderbreking van drie jaren brengt deze band op regelmatige basis muziek uit. Dit doen ze met drums, gitaren, trombone, keyboards en vooral enorm veel plezier. De combinatie van het speelplezier, tonnen ervaring en goede muzikanten maakt dat SNUFF een band is die nooit tegenvalt. In de gezellige en waarschijnlijk overvolle tent van Back 2 Basics zal SNUFF ongetwijfeld een feestje bouwen dat je niet wil missen.

Morning Again, zaterdag, Revenge Stage (18:45 – 19:30)

Één van de pioniers van de metalcore uit Florida is Morning Again. Eind jaren negentig was deze band misschien wel populairder in België dan in de States, dankzij de H8000 scene en Goodlife Recordings. Een grillige band die meer uit elkaar en weer bij elkaar gekomen is dan de gemiddelde Temptation Island-bewoner. Ondanks deze grilligheid zijn we zeer benieuwd wat deze maatschappijkritische band twintig jaar na hun hoogtepunt kan brengen. Ook zeer benieuwd of het publiek deze band nog kent en kan smaken.

Tusky, vrijdag, Red Bull Stage (20:40 – 21:20)

Deze prettig gestoorde noorderburen zijn aan een doorstart begonnen sinds het einde van John Coffey. Ze brengen punk met veel invloeden, gaande van alternatieve rock tot metal. Allemaal vertrekkende vanuit één standpunt: het moet passen in de optiek van plezier. Alles wat ze maken straalt ontzettend veel plezier en energie uit. Het maakt dat je deze band enkel met de glimlach kan bekijken en het zal je voldoende energie geven om de vrijdagavond door te kunnen.

The Devil Makes Three, zaterdag, Main Stage (14:00 – 14:40)

Wil je echt verrast worden? Ga dan zaterdag om 14uoo een koffie halen en kom genieten van deze band, die vele invloeden mengt, maar zeker geen punk en hardcore. Bluegrass, country, folk, blues; dat kan je verwachten van deze contrabas, gitaar en banjo. Schitterende zet om zaterdag te beginnen in de grootste tent. Als je eens wat anders wilt en je moet nog wakker worden met een scheve glimlach en wat cafeïne, dan raden we je aan om deze act stilletjes te gaan bewonderen.

Bowling for Soup, zaterdag, Main Stage (21:15 – 22:15)

Nostalgie, het is iets wat altijd verbonden zal blijven met punk. Bowling For Soup is zo’n band die inspeelt op de nostalgie. Nummers als “1985” en “High School Never Ends” zijn dan ook songs die iedere nineties tiener vanbuiten kent en toen (en nu nog) ook gewoon meebrulde. Ondertussen zijn de mannen al iets ouder geworden, maar minder speels zijn ze niet. Nieuwe muziek dateert al van 2016, dus we zullen vooral classics krijgen, en dat zorgt ervoor dat we heel hard uitkijken naar de set van deze poppunk iconen.

Samiam, vrijdag, Back To Basics (18:10 – 18:55)

Sinds 1988 maakt deze band ononderbroken punkrock muziek met een kwaliteit die waarschijnlijk nergens zijn gelijke vindt. Samiam is Amerikaans, maar doet tegelijk zeer Europees aan. Het verbaasde ons ook dan zeer erg dat deze band op vrijdag om 18u10 moet spelen in de Back To Basics. Samiam is natuurlijk wel een band die nooit erg gepiekt heeft qua populariteit, maar heeft toch een stevige fanbasis. Samiam had later mogen staan, maar we gaan keihard genieten van deze ouwe rotten.

Sharptooth, zaterdag, Red Bull Stage (18:05 – 18:45)

Als je deze editie eens een boze vrouw wil zien, ga dan Sharptooth maar eens bezichtigen. Deze female-fronted hardcore band wordt al eens snel vergeleken met bands zoals Walls Of Jericho, maar deze is toch minder metal georiënteerd dan voorgenoemde. Straightforward hardcore, waar weinig ruimte is voor ademhaling. Als je wil gaan fitnessen op zaterdag, kan je dat best doen tijdens deze act. See ya violent dancing in da pit!!!

Joyce Manor, zaterdag, Red Bull Stage (22:15 – 23:05)

Het maakt ons gelukkig dat ook bands zoals deze een plaats krijgen op een punk/hardcore festival. Niet meteen deze stijl, maar toch invloeden genoeg aanwezig om deze groep te programmeren. Joyce Manor is een band uit California die indie (punk)rock speelt. De zanger heeft een speciaal timbre waardoor het niet meteen herkenbaar klinkt, maar het maakt de muziek plots wel spannender. En op zaterdagavond klinkt de tekst ‘But I’m a constant headache’ als muziek in de oren.

Jawbreaker, vrijdag, Main Stage (00:05 – 01:15)

Jawbreaker is een Amerikaanse punkrockband die actief was van 1986 tot 1996, en opnieuw sinds 2017. De band wordt beschouwd als een van de invloedrijke acts van de punkbeweging uit de jaren negentig. Dankzij deze invloed mogen ze vrijdag ook afsluiten op de mainstage. Benieuwd of ze voldoende invloed gehad hebben op het publiek, want ons lijkt het een gok om deze band zo laat te programmeren. Als het ze lukt, is het een fantastische zet. En eigenlijk kunnen we het alleen maar aanmoedigen. Deze band verdient het ongetwijfeld! Hopelijk ziet het publiek dit ook zo.

Jesus Piece, zaterdag, The Cockpit (20:55 – 21:35)

Een onbekende, maar daarom niet onbeminde parel in Southern Lord stal. Jesus Piece speelt hardcore op een nogal brute manier en met verschillende invloeden: beatdown, slam, metalcore. Tegelijk is het een consistent, herkenbaar geluid. Deze band bracht in 2018 hun debuut uit en werd door velen als een van de beste debuten van het jaar beschouwd. Benieuwd of ze dat ook live kunnen vertalen.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ShitKid - "Dirty Guy"

De Zweedse Åsa Söderqvis kennen we beter onder haar nom de plume ShitKid. Deze week bezorgde de singer-songwriter ons een nieuwe single…
LiveRecensies

When We Were Young 2023 Las Vegas: Voor altijd jong

When We Were Young lijkt bijna op een bijeenkomst van de Verenigde Naties, maar dan voor poppunkbands; alle invloedrijke grootheden zijn vertegenwoordigd….
LiveRecensies

Deez Nuts @ Bibelot (Power Stage): Pittige notenmix

Wat krijg je als je een cocktail maakt van jaren negentig hiphopbeats, snoeiharde hardcoreklanken en een grote lading vreugde? Juist ja, Deez…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.