Live, Recensies

STAKE stelt documentaire en zichzelf voor in Lakenmetershuis

© Krew Collective

Begin mei vorig jaar kwam het nieuws aan als donderslag bij heldere hemel: ‘Steak Number Eight stopt ermee.’, kopte elk zelfrespectabel muziekplatform. Gelukkig bleek het hier vooral om het einde van de bandnaam te gaan en de doorstart van de groep in een nieuwe gedaante. De originele naam stamt immers af van een nummer van de band waar frontman Brent Vanneste zijn broer in speelde als drummer. Toen deze laatste kwam te overlijden in 2005 kregen zowel de bandnaam als de muziek plots ook een zeer emotionele lading voor de groepsleden. Na een zinderende show op Pukkelpop vorige zomer en vervolgens twee verschroeiende shows in een hopeloos uitverkochte Vooruit werd het duidelijk: dit is geen afscheid, Steak Number Eight wordt STAKE. Op het eerste zicht een kleine verandering, maar wel een bepalende. De mannen van Red Bull Music Events draaiden hierover een documentaire getiteld From Fresh Cut To Dry Aged, goede naam trouwens. Voor de première zakten wij met veel plezier af naar het Lakenmetershuis te Gent.

De docu volgt de groep over een tijdspanne van vijftien jaar, het volwassen worden en de naamsverandering van Steak Number Eight. Vooral het eerste deel van de documentaire, doorspekt met beeldmateriaal van hun muzikale beginjaren, weet meermaals een glimlach te ontfutselen. Van hoe ze als jonge snotapen, zonder enig besef van waar ze eigenlijk mee bezig waren, zelf muziek begonnen te maken tot hun onverwachtse winst in Humo’s Rock Rally in 2008. Vervolgens gaan we even de serieuze tour op met uitleg waarom ze net nu besloten daar onlangs in een uitverkochte Vooruit een punt achter te zetten en wat de toekomst in petto heeft. Na een emotionele rollercoaster van vijftien jaar was het dus tijd om dit hoofdstuk af te sluiten en als band te evolueren. De documentaire geeft op 25 minuten tijd een mooi overzicht van hun carrière met veel grappig beeldmateriaal en weet ook de emotionele snaar te raken. Ten slotte, laat het sluitstuk van de documentaire je voornamelijk opgefokt achter met het veelvuldige live beeldmateriaal.

© Krew Collective

Ook de bandleden zelf waren uiteraard aanwezig en zijn ondertussen naarstig in de weer met het afwerken van hun eerste plaat onder de noemer STAKE. Als kers op de spreekwoordelijke, umh, steak… werden we net zoals op de afscheidsshows in de Vooruit opnieuw beloond met enkele nieuwe nummers. Zelf hebben de mannen het in de docu over een compleet nieuwe creatieve flow, een transitie van sludgemetal naar een meer nineties-vibe en een album dat voor het eerst ook echt het product is van alle bandleden.

We kunnen iedereen alvast gerust stellen. Ze brengen hun muziek met nog steeds evenveel furore en een vernieuwde energie aan de man. STAKE blijft boos, zoveel is duidelijk. Het ging er hard aan toe met nummers die zelfs bij deze eerste luisterbeurt konden bekoren. Mooie vooruitzichten dus. Opvallend was wel dat de verschuiving van muzikale sound hier nog redelijk beperkt bleek waar we in de Vooruit toch een duidelijker verschil ondervonden. Vooral de introductie van elektronica in de muziek viel destijds op als een duidelijke breuklijn tussen de ‘oude band’ en het nieuwe STAKE. Bij de show na de première bleef deze elektronische invloed (voorlopig nog) achterwege.

© Krew Collective

Afwachten tot de release van het eerste album dus voor het finale verdict. Ons hoor je alvast niet klagen en de mannen zelf ook niet. We kregen opnieuw een krachtige voorproever en zagen een dankbaar publiek en een al even dankbare band. Dit was duidelijk aan de beslissing van de mannen om de aanwezige fans na een staande ovatie dan toch nog te trakteren op dat vierde nummer. ‘We gaan het proberen’, zei frontman Brent spontaan in zijn West-Vlaamse tongval. Een tekort aan voorbereiding werd alvast gecompenseerd met een heuse brok aan goesting.

De docu valt gratis online te bekijken vanaf maandag 29 april. Op het nieuwe album is het nog wachten tot in november. Op de planning staan alvast een zomertournee en in november de officiële livedoop van het album in de AB. Wij willen ons na het beluisteren van de nieuwe nummers alvast wel al als dooppeter opgeven. Steak Number Eight is dood, lang leve STAKE!

24 april 2019

About Author

Sam Nuel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief