FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Crystal Fighters: ‘België is echt een muzikaal thuis geworden voor ons’

© CPU – Joost Van Hoey

Het was onlangs weer feesten geblazen in een nagenoeg uitverkochte AB. Met hun vierde album Gaia & Friends stond de Brits-Spaanse groep Crystal Fighters nog eens in Brussel op de planken voor een show vol levensvreugde en aanstekelijke muziek. Met hits zoals “You & I”, “Plage” of “I Love London” wisten ze de afgelopen jaren een grote resem fans te verzamelen en shows op o.a. Rock Werchter, Pukkelpop en Couleur Café volgden. Voor hun show in de Brusselse concerttempel spraken we met frontman Sebastian Pringle over hun nieuwe album en hun liefde voor België.

Proficiat met de release van jullie nieuwe album Gaia & Friends. Hoe was de afgelopen maand voor jullie?

Het was echt fantastisch. We hebben het album uitgebracht en gingen niet veel later op tour. De plaat moest echt klaar zijn voor de tour en dient vooral als cadeau naar de fans toe. We wilden geen grote release en gingen eerder voor een mixtape-achtige aanpak. De mensen reageren voornamelijk positief, waardoor we dus met een gerust hart onze shows kunnen geven.

Er lijkt een patroon te zitten in jullie album release-proces, want tot nu toe kwam er om de twee jaar een album uit. Hebben jullie jullie ritme gevonden?

Eigenlijk is het gek, want we proberen het altijd sneller voor elkaar te krijgen, maar het is opnieuw niet gelukt. (lacht) We hopen dit jaar nog een project uit te brengen, want we hebben genoeg materiaal om dat te doen. De wachttijd voor het volgende album zal dus wat korter zijn.

Gaia & Friends is jullie vierde album. Wat maakt het album zo anders in vergelijking met jullie eerder werk?

Het klinkt een beetje anders. Het album bevat enkele interludes, is meertalig en telt enkele leuke features. In het verleden werkten we voornamelijk alleen aan onze nummers, maar deze keer werkten we samen met producers, schrijvers en artiesten. Daardoor hadden we dus ook meer tijd om aan de nummers te werken.

De interludes zijn inderdaad een zeer spannend aspect en vormen de rode draad door de plaat. Wat is het concept erachter?

Ik denk dat we gewoon enorme fan zijn van albums zoals van de Fugees, Death From Above of The 1975, die met het concept ‘interludes’ spelen om hun verhaal te vertellen. Het zijn echte momenten tijdens het luisteren van de plaat, en we waren dan ook zeer blij dat we met Another Blue een producer vonden die ons hierin enorm geholpen heeft.

Crystal Fighters staat erom bekend verschillende sounds en genres te combineren. Is er iets specifiek dat we in elk Crystal Fighters nummer kunnen terugvinden?

We staan er volgens mij om bekend te experimenteren met genres en proberen dan ook steeds de uitersten op te zoeken. We proberen house, techno of electro te verbinden met elementen uit de wereldmuziek en folk door op zoek te gaan naar de overeenkomsten tussen de verschillende werelden. Die mix ontstaat dan tijdens het maken van een nummer.

Één van de leukste nummers van het album is voor ons “Reborn”. Wat vertelt het nummer?

Ik vertrok naar Portland, Maine waar Graham (Dickson, bassist) leeft en schreef met hem aan het nummer toen hij en zijn vrouw in verwachting waren. Dit speciale moment heeft ons enorm geïnspireerd en heeft ons laten nadenken over reïncarnatie. We zijn zo geïnteresseerd in de natuur, hoe de mens in elkaar zit en dat je niet herboren kan worden in hetzelfde leven, want deuren gaan open en soms ook weer toe.

Jullie staan bij het publiek bekend als een echte liveband. Wat maakt voor jou een Crystal Fighters show zo speciaal voor jou?

Ik denk dat we vooral veel energie op podium willen brengen en ons hoofd niet breken over dingen zoals veel nieuwe nummers tijdens een show spelen. We willen dat de fans ondergedompeld worden in een sfeer waar ze zich geliefd voelen, ongeacht of ze nu elk nummer van buiten kennen. Onze shows moeten spannend blijven en daarom gaan we ook voor een live ervaring, waarin we zelfs de samples op podium proberen nabootsen zodat het live aspect helemaal goed zit.

Jullie show in de AB is jullie twaalfde show op Belgische bodem. Wat maakt het Belgische publiek voor jullie zo speciaal?

We houden er enorm van om in België te spelen omdat het Belgische publiek zo cultureel divers is en zo een muziekfans zijn, net zoals wij zelf ook. De AB voelt altijd een beetje als thuiskomen. We hebben hier inmiddels al een paar keer gestaan en krijgen steeds weer het gevoel dat iedereen hier zoveel respect voor elkaar heeft, wat niet gezegd kan worden over alle plaatsen waar we spelen. We zijn ooit begonnen in de AB Club en staan nu gewoon in deze geweldige, grote zaal. Qua festivals herinner ik me vooral Pukkelpop, waar we voor een immens enthousiast publiek mochten spelen. België is echt een muzikaal thuis geworden voor ons.

Welkom thuis dan en tot op Pukkelpop!

Crystal Fighters keert volgende zomer terug om op vrijdag 16 augustus op Pukkelpop te staan. Tickets zijn inmiddels al te koop.

1492 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Crystal Fighters - "By Your Side" (feat. Dagny)

Ultieme feel good-muziek maken, dat is wat Crystal Fighters doet. De band is een bont allegaartje van Britten, Amerikanen en zelfs Spanjaarden,…
LiveRecensies

Pukkelpop 2019 (Dag 2): Topdag onder een muzikale vlag

De eerste dag van Pukkelpop was er eentje die laat begon en al even laat eindigde, maar op dag twee staan we…
LiveRecensies

Crystal Fighters @ Ancienne Belgique (AB): Vrolijk en sympathiek volksfeest

Het is geen aprilgrap, een maand geleden kwam de Spaans-Britse groep Crystal Fighters met hun vierde album Gaia & Friends. Ook deze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.