MuzieknieuwtjesUitgelicht

Record Store Day 2019: Gids naar de beste in-store optredens en evenementen

Op Record Store Day kan je tal van bijzondere platen scoren, maar waar de feestdag echt om draait, is het vieren van de lokale platenwinkel. Het is een dag waarop muziekfans en geduchte verzamelaars in grote getallen aanwezig zijn om heerlijk te snuisteren in de platenbakken op zoek naar het zwarte goud. Om er een nog groter feest van te maken, nodigen veel platenzaken een aantal artiesten uit om een in-store optreden te geven. Benieuwd wie je waar kan zien? Wij pluisden het even voor je uit.

Antwerpen

In het centrum van Antwerpen vind je Fat Kat Records. Het is er altijd fijn in de platenzaak, maar met de komst van BARST, MTTR en Sad Sad Sad wordt het dubbel en dik de moeite. Deze bands zullen allemaal een in-store optreden geven in de platenzaak. Meer info via deze link.

Ook Tune-up nodigt een indrukwekkend lijstje artiesten uit in de winkel. Mis dus zeker niet de optredens van Eric Thielemans, The Wild Century, Aso Asin en niemand minder dan Mauro Pawlowski! Tussendoor kan je genieten van dj-sets. Alle info vind je hier.

In Wally’s Groove World vind je altijd veel elektronische en experimentele platen. Dat zie je ook terug in de lijst artiesten die er op Record Store Day zullen spelen: Joke Leonare van Jj Funhouse, Mills Boogie, DJ Wimbo en Hill Men. Bekijk alvast het Facebookevenement.

WARRECORDS viert niet één dag, maar twee dagen feest! Ze hebben een goede reden, want de platenzaak bestaat één jaar. Op de vrijdag voor RSD staan Jewels, DJ Berre, Mnky, Nonkel Wood en KARL DBOOK op de line-up. Op Record Store Day zelf zijn Dikke Ronny & Phil Von Bauhaus, Smos, Ishtar, Konna, Timmerman, Kariké, Daesical, Orbes , La Nuyt en WAЯ te gast. O ja, tussen 11u en 13u krijg je zelfs gratis croissants! Alle info lees je via deze link.

Brussel

Hou je vast voor een stevige line-up bij Chez PIAS. Voor het derde jaar op rij pakken ze het groots aan met Zombie Kids, Tristan, Poltrock, Geppetto & The Whales, Whispering Sons, Portland en Beautiful Badness. Een leuk extraatje is dat een van Portlands nummers meteen erna en ter plekke gecut wordt. Cool, toch? De timing van de optredens vind je hier.

Hoeft het allemaal niet zo bombastisch? De drukte vermijden wordt onmogelijk, maar wat je wel kan doen, is genieten van de akoestische setjes in Meloman.

Gent

Music Mania is al jarenlang een iconische winkel in Gent. Dankzij hun ligging naast de Vooruit, kunnen ze het altijd groots aanpakken. In het café van de Vooruit zijn er ook dit jaar optredens van toonaangevende Belgische artiesten als Zwangere Guy, STADT, Hydrogen Sea, Pieter-Paul Devos, Wallace Vanborn en SX. Daarnaast zal er voor de eerste keer ook een bus staan met intieme en akoestische optredens van The Bony King of Nowhere, Wardrobe, Tristan, Mooneye en Reena Riot. Meer info vind je hier.

Ook bij Vynilla kan je genieten van Belgisch talent. De Sint-Kwintensberg is voor de gelegenheid verkeersvrij gemaakt. Perfect dus om te genieten van de dj-sets en optredens van All Caps, Molten Penguin, PAARD., Karibu Orchestra en Sofar! Alle info vind je hier.

Voor wie houdt van het duistere en zwaardere werk, moet zeker eens langsgaan bij Consouling Sounds. Er hangt nog wat geheimzinnigheid rond wat er zal gebeuren, maar er staan al in-store sessies gepland van BARST, BOLT RUIN en Vandal X. Bekijk zeker eens het evenement op Facebook.

Een van de nieuwste platenwinkels in Gent is ZoeZoe Records. Hun allereerste editie van Record Store Day ziet er veelbelovend uit. Naast de exclusieve releases die je kan scoren, kan je ook kijken naar optredens van Lone Blue Heron, Kassei en Kookaburra. Alle informatie vind je hier.

Tenslotte kan je voor een koffie of lunch ook binnen springen bij The Manufactory. De nieuwe record bar maakt van de bijzondere dag gebruik om het geweldige artwork van verschillende fotografen, illustratoren en vormgevers in de kijker te zetten. Een dag voor Record Store Day is er ook een vertoning van de documentaire Sound It Out, over de laatste platenwinkel van Teesside in Noord-Engeland. Het is een merkwaardige film die in het teken staat van de onvervangbare rol die muziek in onze levens speelt.

Hasselt

Giga Swing is de enige platenwinkel in Hasselt en kan daarom rekenen op een heleboel vaste klanten. Met Record Store Day kan je er zoals elk jaar terecht voor een aantal liveacts die over de hele dag verspreid optredens verzorgen. Murie and the Flurries, Viceroy, Peuk en Low Land Home zullen er achtereenvolgens spelen. Check hier het tijdschema.

Genk

George and the Bear kondigt RSD zelf aan als ‘vinyl madness’ en hun diverse in-store line-up draagt dan ook bij tot de waanzin. Je kan er achtereenvolgens Plant, Sad Sad Sad, Faisca x Roach, Peuk en Roda Lits aan het werk zien. Voor ieder wat wils dus! Meer info vind je hier.

Kortrijk

In platenzaak Kortom worden doorheen heel de dag plaatjes gedraaid en krijgen de eerste klanten koffie en een koffiekoek voorgeschoteld.

In The Vinyl Corner zullen heel wat dj’s hun ding doen, maar kan je ook een live-set van Mooneye meemaken. En daar blijft het niet bij, want die wordt opgevolgd door een signeersessie. Klik hier voor het facebookevenement.

Torhout

Topdisc voorziet naast de exclusieve releases ook heel wat tweedehands vinyl (en cd’s). Extra reden om daar eens een kijkje te gaan nemen, dus. Ook staat een optreden van Mauger (met leden van Absynthe Minded en een ex-lid van Sioen) op de planning. Check het facebookevenement hier.

Op de site van RSD België kan je een overzicht vinden van alle events.
Hou onze pagina in de gaten voor RSD-updates!

Aalst

Bij Muzikaalst kan u genieten van een mini-concert van Kloot Per W. Deze rocker plugt zijn gitaar in om 13.30u. Jan Hautekiet zorgt voor een streepje piano. Kloot Per W zal zeker enkele nummers spelen uit zijn nieuw album Outsider/Insider en ook enkele songs uit het vorige album Inhale zullen de revue passeren.

 

Related posts
Features

Record Store Day 2024: Tien releases om naar uit te kijken

Zaterdag 20 april is het alweer Record Store Day; de dag waar menig liefhebber van vinylplaten en alles wat ermee te maken…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bodysnatcher - "Murder8" (feat. Jamey Jasta)

Nog maar een klein maandje en Record Store Day staat weer voor de deur. De feestdag voor iedere liefhebber van vinylplaten. Over…
Muzieknieuwtjes

Record Store Day 2023: Tien releases om naar uit te kijken

Op zaterdag 22 april is het weer Record Store Day; de feestdag bij uitstek voor liefhebbers van vinylplaten en alles wat met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.