AlbumsRecensies

Record Store Day 2019: Wallace Vanborn & PaceShifters 10″ Split (★★★½): Knallend ex aequo

De lijst met verrassende en minder verrassende releases op RSD 2019 is haast niet te overzien. De kans op overprikkeling is dus groot en dat kan op zijn beurt leiden tot keuzestress, al zal de echte vinylnerd daar niet van wakker liggen. Om toch maar het risico te ontlopen, maakten wij een selectie van de meest in het oog springende releases. Een onderonsje tussen Wallace Vanborn en Paceshifters is onze volgende aanrader. Elk leveren ze twee gloednieuwe songs, die ze verpakken in een 10″ split.

Na de release van hun derde plaat The Orb We Absorb uit 2014 bleef het opvallend stil rond de Gentenaren van Wallace Vanborn. Een tijdelijke pauze drong zich op, waarna het vooral frontman Ian Clement was die niet bij de pakken bleef zitten. Zo releasete de man recent nog zijn eerste soloplaat en speelde hij met het geschifte The Very Very Danger het voorprogramma van De Staat in De Kreun. Maar kijk, de goesting is terug en 2019 lijkt zowaar de definitieve terugkeer te kunnen zijn van Wallace Vanborn. Die terugkeer vieren ze dus met twee gloednieuwe nummer, die ze op 13 april releasen.

Wie had gedacht dat Wallace Vanborn met deze release een andere muzikale richting zou bewandelen, heeft het serieus mis. Met “Flashlight” serveren ze een typisch Wallace Vanborn nummer en dat is stonerrock, die bol staat van de krachtige riffs, knallende drums en een gezonde dosis aan melodie. Als we “Flashlight” kunnen vergelijken met een uitbarstende vulkaan, dan is “Sleaze To Grease The Wheel” de voorbode van die uitbarsting. Een smeulende rockplaat, die het moet hebben van zijn aanhoudende spanning tussen gitaar en zang. Geen verschroeiend tempo deze keer, maar daar malen we zeker niet om. Wallace Vanborn toont met deze twee nummers opnieuw hun diversiteit aan kwaliteit. En zo maken ze ons meer dan nieuwsgierig, want is dit de voorbode van een nieuwe plaat? En wanneer kunnen we de zogehete ‘PletWallace’ opnieuw aan het werk zien?

De naam Paceshifters zal bij velen niet meteen iets zeggen, maar in bij onze noorderburen is dat een totaal ander verhaal. Al meer dan tien jaar draait het Nederlandse drietal mee en dat leverde een handvol albums op. Recent toerde de band zelfs nog om hun tienjarig bestaan te vieren en nu vonden ze het hoog tijd om mee te draaien in de grote carrousel van Record Store Day. Hun nummer “Borderline” is een doorleefde gitaarplaat geworden, die barst van de energie. Het nummer raast voorbij als een sneltrein. Paceshifters windt er duidelijk geen doekjes om en zo hebben we het graag. Op “Black Dog” doen ze het aanvankelijk wat rustiger aan, maar dat staat in schril contrast met een krachtig refrein die je meteen bij de strot grijpt. Een meeslepend nummer die geen moment verveelt en zeker en vast een aanrader.

Deze 10″ split is een korte maar krachtige luisterervaring geworden, waarin twee stevige rockbands het op een gelijkspel houden en dat hoeft niet per se iets slechts te betekenen. Elk leveren ze twee stevige nummers, waarin de gitaarrif, knallende drums en een opengedraaide volumeknop het voortouw nemen. Deze release is dan ook een must have voor al wie houdt van oerdegelijke rockmuziek.

Op RSD speelt Wallace Vanborn in de Vooruit, op 1 Mei kan je beide bands zien in Vera Groningen en op 3 Mei in Eeklo N9.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Paceshifters - "Aviator"

De Nederlandse band Paceshifters heeft de afgelopen vijftien jaar een behoorlijke livereputatie opgebouwd. Zo tourden ze met Wolfmother, maar stonden ze zelf…
InstagramLiveRecensies

Therapy? @ Ancienne Belgique (AB): Een parade aan nostalgie

Therapy? en België, het is sinds begin de jaren 90 altijd een mooi huwelijk geweest. Zoals dat in de meeste relaties gaat,…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Endlingr - "Rauchblau"

Wat krijg je wanneer je stonerrock met jazzrock laat botsen? Een ruwe brok psychedelische scape-rock, zoals Endlingr het zelf graag noemt. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.