MuzieknieuwtjesUitgelicht

Record Store Day 2019: Ambassadeur Jimmy Dewit & exclusieve vinyl

©️ Marco Mertens

Op 13 april is het weer Record Store Day en om dat gigantische gebeuren in goede banen te leiden, is er natuurlijk een hele organisatie nodig. Pearl Jam vertegenwoordigt de platenfeestdag op internationaal vlak, en specifiek voor België is Jimmy Dewit de ambassadeur. Een hele eer, want het is het eerste jaar dat RSD België een ambassadeur heeft. Dewit is dus het gezicht van de Belgische RSD en je kent hem vast als dj Bobby Ewing. Hij maakt deel uit van Discobar Galaxie en ook in Belpop Bonanza speelt hij een grote rol. Op Record Store Day kan je Dewit op verschillende locaties in Vlaanderen aan het werk zien, maar dat is niet alles! Hij koos ook de nummers die de exclusieve vinyl, speciaal voor RSD België, zullen sieren. Spannend, toch? Jimmy gaf ons meer uitleg over het reilen en zeilen van RSD en maakte ons al helemaal warm voor die exclusieve 7-inch release.

Wat betekent RSD voor jou?  

Ik ga jaarlijks naar Record Store Day. Er verschijnt altijd wel iets speciaals op vinyl en is dan van alles te doen in de platenwinkels. Net zoals Star Trek fans ook naar van die Trekkie-conventies gaan, zoiets. Of zoals wielerfans naar de zesdaagse gaan.

Hoe ben je ambassadeur van Record Store Day België geworden?

De vraag is mij gesteld door een aantal mensen uit de platenwereld. Met Discobar Galaxie en Belpop Bonanza ben ik vrij vaak in contact met platenfirma NEWS voor compilaties, en daar is mijn naam gevallen op een meeting, denk ik… Zo is de bal aan het rollen gegaan. Maar het is iets waar ik mij onmiddellijk in kon vinden als grote vinylliefhebber en platenwinkelfan, en al zeker omdat ik mocht kiezen welke plaat er exclusief voor RSD op vinyl werd gereleaset.

Wat is er te horen op die exclusieve vinyl voor RSD?

Dit is het leukste stuk aan dit ambassadeurschap. Ik heb samen met mijn Belpop Bonanza homeboy Jan Delvaux voor een super-belpop-mijlpaal gekozen. Het is Belgische popgeschiedenis, onze eerste gouden platen op één single geperst! Op de A-kant staat “Kili Watch” van The Cousins. Daar zijn destijds 100.000 stuks verkocht, het is onze eerste gouden rocksingle. Op de B-kant vind je “Eso Es El Amor” van the Chakachas, de wereldberoemde band waarvan niemand weet dat ze Belgen zijn. De band is in alle mambo-, latin- en exoticawerelden bekend en klinkt erg exotisch, maar ze zijn gewoon van bij ons. Twee topnummers op één plaatje dus. Er zijn slechts 1.000 exemplaren van geperst en die zijn niet te koop. Het dient enkel als promo en wordt door de eigenaars van de platenwinkels weggeschonken. Dus nu al een collector’s item!

Voor welke platen die dan uitkomen ga je de massa trotseren om een exemplaar te bemachtigen?  

Als superfan van Poltrock zal ik zorgen dat ik de Poltrock 12” in handen krijg, die moet ik absoluut hebben. Dat is een prepared piano coverversie van Soulwax’ “Missing Wires”. Daarnaast ga ik de François de Roubaix single zoeken. Ook fijn dat het nummer “Bonzai Channel One” van Thunderball op vinyl verschijnt, die moet ik ook zien te scoren.

Wat is je favoriete plaat in je collectie?  

Daar kan ik onmogelijk op antwoorden… Om de vijf seconden verandert dat. Daar durf ik zelfs niet over nadenken!

Kan je nu nog genieten van de magie van de dag of is het puur werk en/of stress geworden?

Stress komt er niet bij kijken. Buiten een beetje met de pers praten en wat uitleg geven, valt het allemaal wel mee, dus de magie is er nog, hoor. Ik kijk even hard uit naar de speciale releases als eender wie!

Moet je op RSD zelf draaien op een in-store optreden of vinden we jou die dag in het publiek of achter de schermen?  

Ik ga die dag een toertje doen langs wat winkels en daar even wat platen draaien. Ik begin in Music Mania in Gent, dan trek ik om 13u naar Tune Up in Antwerpen, om 15u hou ik halt in de CD & Vinyl Pick Up Shop in Heusden-Zolder (bij Fonny) en om 17u eindig ik in Leuven in Bilbo.

 

Hou onze pagina in de gaten voor meer RSD-updates!

Related posts
Features

Record Store Day 2024: Tien releases om naar uit te kijken

Zaterdag 20 april is het alweer Record Store Day; de dag waar menig liefhebber van vinylplaten en alles wat ermee te maken…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bodysnatcher - "Murder8" (feat. Jamey Jasta)

Nog maar een klein maandje en Record Store Day staat weer voor de deur. De feestdag voor iedere liefhebber van vinylplaten. Over…
Muzieknieuwtjes

Record Store Day 2023: Tien releases om naar uit te kijken

Op zaterdag 22 april is het weer Record Store Day; de feestdag bij uitstek voor liefhebbers van vinylplaten en alles wat met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.