Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (25 – 31 maart)

Elke week verzamelen we de beste nieuwtjes, zo blijf je op de hoogte van wat er beweegt in muziekland. Deze week: reünies van Gossip en Blur, afscheid van Her’s en Scott Walker en de Rolling Stones cancelen hun tournee wegens gezondheidsproblemen Mick Jagger.

Her’s omgekomen in verkeersongeval

Deze week namen we niet alleen afscheid van oude rot Scott Walker. Ook een stel zeer jonge muzikanten lieten het leven. De Britten Stephen Fitzpatrick en Audun Laading, die het duo Her’s vormen, kwamen samen met hun tourmanager om het leven in een auto-ongeluk. Dansende Beren volgde de band van dichtbij en was erbij toen ze optraden in onder meer De Zwerver en op Leffingeleuren. Het ongeval vond plaats in Californië tijdens hun Amerikaanse tour. We leven mee met vrienden en familie van de band en wensen hen veel sterkte.

https://twitter.com/ThatBandOfHers/status/1108118139940687872

Ook afscheid nemen van Scott Walker

Scott Walker was een van de belangrijkste songschrijvers uit de vorige eeuw. Als deel van The Walker Brothers kende hij veel furore in de jaren ’60, maar hij kende ook een uitzonderlijk indrukwekkende solocarrière. Eerst met een aantal gevierde barokpop albums met een hoorbare invloed van Brel, maar in de jaren ’90 en 2000 spitste hij zich toe op heel experimentele muziek op albums als Tilt, Bisch Bosch en Soused, zijn samenwerking met drone-metalband Sunn O))). De invloedrijke muzikant werd 76 jaar.

Vooruit vraagt een debat over het uitgaansleven in Gent

Concertzaal Vooruit heeft naar aanleiding van het nieuws rond Kompass Klub een open brief opgesteld. Daarin vragen ze om een open debat over het uitgaansleven in Gent:

“Vooruit voelt zich mee verantwoordelijk voor de duurzame ontwikkeling van het nachtleven in Gent. Als grote partylocatie is ons nightlife aanbod een essentieel onderdeel van ons programma. Die duurzaamheid bereiken we allicht enkel door overleg, met het stadsbestuur, alle actoren en veel Gentenaars rond de tafel, ook over de uitwassen zoals alcohol- en druggebruik.
Ook wanneer Kompass terug open gaat, is de toekomst van Gent als bruisende uitgaansstad nog niet veiliggesteld. Een bezorgdheid die we delen met velen.”

Rolling Stones annuleren hun tour omwille van gezondheidsproblemen Mick Jagger

Frontman van de Rolling Stones Mick Jagger liet gisteren via zijn Twitter-pagina weten dat de tour van de band door Noord-Amerika niet zal doorgaan. Dit omdat Jagger gezondheidsproblemen heeft. Wat er aan de hand is, is niet gekend. Maar de zanger moet van de dokter rusten. De data tussen 20 april en 29 juni worden verschoven en kaarten blijven geldig.

Stevie Nicks, Janet Jackson en The Cure ingeleid in de Rock and Roll Hall of Fame

Vrijdagavond werden de nieuwe leden van de Rock and Roll Hall of Fame gevierd. The Cure opende de ceremonie en werd geïntroduceerd door Trent Reznor. Verder werden ook Def Leppard, Roxy Music, The Zombies en Radiohead geïntroduceerd. Stevie Nicks was de eerste vrouw die twee keer in de Hall of Fame komt te staan: een keer met Fleetwood Mac en nu ook solo. Zij werd geïntroduceerd door grote fan Harry Styles. Later op de avond traden de twee ook samen op. Janet Jackson hield de lippen stijf op elkaar over haar broer maar moedigde de Rock and Roll Hall of Fame wel aan om meer vrouwen toe te staan in 2020.

Ariana Grande wilt enkel doorzichtige zakken in het Sportpaleis

Binnenkort keert Ariana Grande terug naar het Sportpaleis. Haar vorige concert werd gecanceld na de aanslagen tijdens haar optreden in Manchester. Om iedereen op z’n gemak te stellen, vraagt ze haar toeschouwers nu om geen rugzakken, handtassen of andere zakken mee te nemen. Wat wel mag? Doorzichtige tassen. Iedere fan mag één zak meenemen, die niet groter is dan 30 x 15 x 30 cm en die doorzichtig is. Een diepvrieszakje mag ook. Wie medische dingen meeneemt, moet binnengaan langs een aparte ingang. Een toiletzakje in een doorzichtige zak is verboden. Maar niet getreurd, Ariana Grande heeft haar marketingteam aan het werk gezet en verkoopt doorzichtige tassen op haar webshop.

Blur geeft verrassingsoptreden in Londen

Tijdens het Africa Express: The Circus-optreden van van Damon Albarn, nodigde de Brit zijn oude bandleden op het podium: Dave Rowntree, Alex James en Graham Coxon. Samen speelden ze “Tender”, “Clover Over Dover” en “Song 2”. Africa Express: The Circus is een protestavond tegen de Brexit die werd georganiseerd door onder meer Albarn. Tijdens een vijf uur durende show maakten artiesten van over heel de wereld samen muziek. Dit om aan te tonen hoe samenwerking grenzen kan wegnemen. Symbolisch werd dit concert gepland op de dag dat de UK de EU zou verlaten.

Ook Gossip houdt een reünie (ter ere van Music For Men-verjaardag)

De band rond frontvrouw Beth Ditto ligt al een tijdje stil. Hun laatste album dateert al van 2012 en de band heeft sindsdien niet meer opgetreden samen. Ditto zat daarentegen niet stil en tourde verder met haar solomateriaal. Maar de volledige band wilt nu nog eens met z’n drietjes op stap. Ter ere van de tiende verjaardag van Music For Men plant de band een reünietour door Europa. België staat (nog) niet op de planning, maar je kan wel een citytrip maken naar een buurland deze zomer.

En Sigur Ros viert ook een album-verjaardag en verschijnen binnenkort voor de rechter omwille van belastingontduiking

Ágætis byrjun van Sigur Ros viert z’n twintigste verjaardag en dat mag gevierd worden met een speciale heruitgave. In de verjaardagsbox zitten niet alleen zeven lp’s met demo’s en onuitgegeven materiaal maar ook handgeschreven strijkersarrangementen, artwork-ideeën, originele visitekaartjes en ander archiefmateriaal. Er worden slechts 1999 exemplaren voorzien en die zijn nu al bestelbaar, maar worden pas geleverd vanaf 21 juni.

De band kwam daarnaast deze week ook in het nieuws omwille van belastingsfraude. De IJslandse overheid begon drie jaar geleden aan hun onderzoek en daaruit blijkt nu dat de band tussen 2011 en 2014 fouten maakte waardoor ze 151 miljoen IJslandse kronen minder hebben betaald aan belastingen (zo’n 1 miljoen euro). De bandleden zijn ook individueel schuldig bevonden aan belastingontduiking. Ze staan nu onder arrest en de zaak zal voor de rechter verschijnen. Hun advocaat verdedigt hen: ‘De leden van Sigur Ros zijn muzikanten, geen experts in boekhouden en internationale financiën.’

Related posts
Features

Record Store Day 2024: Tien releases om naar uit te kijken

Zaterdag 20 april is het alweer Record Store Day; de dag waar menig liefhebber van vinylplaten en alles wat ermee te maken…
InstagramLiveRecensies

Ivy Falls @ Kunstcentrum VIERNULVIER: Zomerse picknickmuziek

Ondanks dat Fien Deman in 2015 met de groep I Will I Swear werd uitgeroepen tot een van de winnaars van De…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Gossip - Real Power (★½): Totaal onnodige terugkeer

Als je naar de Facebook-pagina van Gossip zoekt, vind je enkel die van Beth Ditto terug. En daarmee weet je eigenlijk al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.