LiveRecensies

SX @ Handelsbeurs: Sjamaan van de God van de Liefde

© CPU – Kris Kellens

SX bestaat dit jaar tien jaar en dat gaat gepaard met een derde album. Stefanie Callebaut en Benjamin vernoemden hun nieuwe album naar een Griekse god, Eros, de god van de liefde. Eros is de verbinding tussen de twee vorige albums van het Kortrijkse duo. De warmte van Arche (met hits als “Black Video” en “Gold”) en de zwoele elektronica van Alphabet (met onder andere “Hurts”) zijn te horen op Eros samen met de liefde, lust en hartstocht van de Griekse God.

Het voorspel op de toch nog frisse zaterdag avond wordt voorzien door Jacobin. Het soloproject van Jasper Segers die we kennen van Jaguar Jaguar en het inmiddels gestopte Soldier’s Heart. Met slechts één nummer weet Jacobin ons te overtuigen. De intro van het stuk duurde iets te lang waardoor we even dachten dat we aan het wachten waren op Godot, maar Godot verscheen toch en bracht een lekkere beat met zich mee. Een nummer van dertig minuten ingedeeld in verschillende stukken. Op sommige momenten speelde Japser Segers gitaar en op andere momenten stond hij achter de knoppen en een keyboard.  Met amper een lichtshow of “hallo” weet het instrumentale stuk ons me te nemen op een reis door de nacht. Jacobin zal u waarschijnlijk niet op de radio horen, maar toch zeker het ontdekken waard.

© CPU – Kris Kellens

Wit als een albino komt Stefanie Callebaut het podium op terwijl ze de eerste lijnen van “Devotion” mompelt. Meteen danst ze over het hele podium en zo slaat het duo (en extra drummer) de nagel op de kop. De nagel wordt er nog verder ingeslagen door het verrassend vroege  “Designed/Desire”. We hadden dit eerder aan het einde van de set verwacht, maar doordat het nummer al snel gepasseerd is, is er ook meteen veel meer sfeer. Door Callebaut, die danst als een Sjamaan rond een vuur, voelen we de warmte en zwoelheid toenemen. De liefde waarover Callebaut zingt voelen we door de zaal gaan. De Handelsbeurs wordt voor één avond de liefdestempel van God Eros en zijn Messias Stefanie Callebaut. Samen met haar twee volgelingen/bandleden verkondigt ze het verhaal van de liefde.

Vervolgens krijgen we een hoop oudere nummers voorgeschoteld waarvoor Callebaut plaatsneemt achter een klein toetsenbordje. Nog steeds met veel bewegingen, maar minder dans. Nummers als “Hurts” en “Shimona” zijn dan ook een stuk minder dansbaar, dus naar een oorzaak is het niet lang zoeken. De speciale stem die voor het herkenbare SX geluid zorgt kan de volle zaal op zich vullen. De dansmoves hoeven er niet bij, maar zijn een meer dan aangenaam extraatje. Met “Arche” en “The Future” komen de fans van het eerste uur ook aan hun trekken. Hoewel alle nummers goed in elkaar zitten en goed gebracht worden duurt het middelste stuk wel redelijk lang, maar net niet te lang. Er is goed nagedacht over de setlist (zie onderaan) en dat zorgt ervoor dat het optreden net iets beter is.

© CPU – Kris Kellens

Met “Falling” wordt het feest in gang gezet en opnieuw danst Callebaut over het hele podium. “The Dancers” maakt het feest alleen maar groter en Callebaut neemt ons mee naar een dancing om zo tot een hoogtepunt te komen. We gaan nog iets meer de hoogte in met “Black Video” om daarna voor het eerst afscheid te nemen met de titeltrack “Eros”. Maar voor we het heilige huis van de Griekse God kunnen verlaten verschijnt het trio terug ten tonele. “Gold” vormt het perfecte afscheid van deze avond. ‘Into nirvana’ blijft weerklinkt door ons hoofd op weg naar huis.

SX heeft in een uitverkochte handelsbeurs een sterke set neergezet. Door de dansmoves van Callebaut komen we in een soort van trance terecht waardoor we ook in God Eros zouden gaan geloven. Ondanks de moves blijft het toch de stem die SX ook live de moeite maakt. De zeer herkenbare vocals nemen de zaal makkelijk mee in de reis die SX met ons wilt maken. Wanneer Callebaut zingt over liefde en lust voelen we deze emoties dan ook echt. Stefanie Callebaut is de messias met de moves van een sjamaan en samen met Benjamin Desmet weet ze een geweldige set neer te zetten.

© CPU – Kris Kellens

Fan van de foto’s? Nog meer foto’s van het festival zijn op onze Instagram te vinden. Volgen is de boodschap!

SX staat op 27/3 in Het Depot (Leuven), 28/3 in De Kreun (Kortrijk – uitverkocht) en 10/5 in de Ancienne Belgique. Komende zomer staat het duo op Cactus Festival (5/7 met onder andere Oscar And The Wolf en Faces On Tv) en op de Lokerse Feesten (7/8 met onder andere Trixie Whitley en Christine And The Queens).

FacebookInstagamWebsite

Setlist:

Devotion
Designed / Desire
Real Life
Mercury
Hurts
Arche
Shimona
Give
The Future
Falling
The Dancers
Black Video
Eros

Sunrise
Gold

 

917 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Amenra @ Handelsbeurs: Zelfkastijding voor de ziel

Overal waar Amenra speelt, kun je er gif op innnemen dat het bordje ‘uitverkocht’ snel wordt opgehangen. Het dal waaruit de groep…
LiveRecensies

Daniel Rossen @ Handelsbeurs: Onversaagde muzikant, bescheiden meneer

Daniel Rossen maakte vooral naam als lid van de New Yorkse indierockband Grizzly Bear, eind jaren nul een van de subtoppers van…
LiveRecensies

Meskerem Mees @ Handelsbeurs: Op ruimtereis langs de planeten van de sereniteit

De voorbije weken waren enkele intieme Nederlandse podia aan de beurt, maar gisteren maakte Meskerem Mees zich op voor wat een onvergetelijke…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.