AlbumsRecensies

Bonfire Lakes – Dead People ep (★★★½): Limburgse Americana op zijn best

Bonfire Lakes is ondertussen geen onbekende naam meer in de Limburgse muziekscene. Met leden van Fornet, Teen Creeps en Rhinos Are People Too combineert frontman Marino Roosen het beste wat Limburg te bieden heeft. Na een titelloze ep in 2014 en debuutalbum Leaves in 2018 zijn ze helemaal terug. Het singer-songwriter gehalte hebben ze definitief achterwege gelaten en op Dead People kiezen ze voor een meer Americana/post-rockrichting.

Het eerste nummer van de ep, “The Keg”, kregen we begin dit jaar al te horen. Een huilende gitaar en de nodige dosis melancholie zorgen ervoor dat het duidelijk is waar het nu allemaal om draait. Rouw en verdriet uiten zich hier in vier songs die elk op hun eigen manier tot leven komen. Vooral in “Old Soul”. Zeker op het einde grijpen de bijna post-rock gitaren ons bij de keel.

Deze lijn trekken ze ook door naar “Song For Ma”, al zijn het hier vooral de koperblazers die het doen. Op het einde geven ze ons een bevredigend, bijna geruststellend gevoel. Desondanks is het verdriet wel duidelijk aanwezig, vooral de woorden ‘you’re not coming back’ blijven nog even spoken in ons hoofd. Ook “Vacancy” kent er iets van en weet ons als geen ander in ontroering te brengen. Net op het moment dat we dachten dat we alles achter de kiezen hadden, kwam er na vijf minuten stilte nog een echt einde aan het nummer. Het eindigt op een heel breekbare en warme manier, waar we bijna geen genoeg van krijgen. Hoe groot de band zich toonde in het begin van het nummer, zo klein en nederig sluiten ze het af.

Met Dead People heeft Bonfire Lakes zich duidelijk heruitgevonden. Dat verlies en rouw een grote inspiratiebron zijn werd nog maar eens duidelijk. Of we hier echt vrolijk van geworden zijn, dat niet. Maar diep vanbinnen voelden we wel een enorme warmte die ons tijdens het luisteren tegemoet kwam. Op 23 maart stelt de band hun ep voor in Café Café te Hasselt.

Facebook

Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

Interview Teen Creeps: 'Over het algemeen wordt er minder geroepen'

Het Gentse Teen Creeps steekt de gitaarmuziek van de jaren negentig in een nieuw jasje en vulde met debuut Birthmarks menig jeugdhuis…
AlbumsRecensies

Teen Creeps – Forever (★★★★): Nog altijd jaren negentig, nog altijd goed

Het Gentse Teen Creeps deed er eventjes over om op gang te komen. Debuutrelease EP uit 2014 kwam in eigen beheer uit;…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 30 beste Belgische singles van 2020

Nadat we jullie eerder al 25 fantastische Belgische albums van afgelopen jaar voorstelden, gaan we nu op zoek naar 30 heerlijke singles…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.