LiveRecensies

Twenty One Pilots @ Paleis 12: Throwback naar 2016

©CPU – Chris Stessens

Op woensdag 13 maart landde de Bandito-tour van Twenty One Pilots daverend op de grond. Tyler Joseph en Josh Dun zetten er een show neer die menig TØP-fan een topherinnering van 2016 liet herbeleven. De Bandito-tour was letterlijk een EmØtiØnal RØadshØw van zachte nieuwe nummers als “Bandito”, naar keiharde klassiekers à la “Car Radio”.

Het gigantische doek dat was opgespannen voor het podium viel prompt naar beneden bij de eerste klanken van zanger Tyler en drummer Josh. Daar stond dan Josh te schitteren met een fakkel in de hand. Het duo had dit keer buiten drum en ukelele een gigantische podiumopzet meegenomen die in de stijl van Trench, hun album dat vorig jaar uitkwam, stoer aandeed. Een brandende auto, containerachtige opstellingen en podiumdelen die om de zoveel tijd de hoogte in gingen, niets ontbrak er om van deze Bandito-tour een topspektakel te maken.

©CPU – Chris Stessens

Op de eerste tonen van “Jumpsuit” sprong het publiek overal recht. Met bivakmuts op gooiden de jongens alles uit hun lijf, schreeuwen en drumslagen werden in de zaal geslingerd, afgewerkt met stoere visuals. En ook “Levitate” knalde de zaal wakker, ook al werd daar opvallend -en vanzelfsprekend- minder meegezongen dan tijdens andere nummers. Het publiek was in de mood, en toen “Fairly Local” begon, was het niet meer te houden. Tylers rol werd haast overgenomen en er waren plots 15.000 leadsingers.

Dat enthousiasme en gejuich bij elk nieuw nummer dat werd aangeslagen door Josh ging zo bijna de helft van hun vorig album Blurryface verder. “Cut My Lip”, een song van de nieuwe plaat, liet het publiek dan weer naar adem happen, om met volle borst “Lane Boy” en “Nico And The Niners” mee te brullen. Op dat laatste nummer werd een gigantische brug naar beneden gehaald, waarover Tyler al rappend/zingend/schreeuwend naar het podium achterin het publiek wandelde.

©CPU – Chris Stessens

Net als enkele jaren gelden werd de B-stage gebruikt voor enkele rustigere nummers. Zo kreeg Tyler de hele zaal stil bij het zachte “Bandito”, om ze dan weer wakker te brullen op de bassen van “Pet Cheetah”, één van de meest elektronische nummers van Twenty One Pilots, terwijl de twee piloten weer een stukje de lucht in gingen. Pas bij de eerste noten van “Holding On To You”, één van hun oudste songs, was het publiek weer helemaal mee en zat de sfeer opnieuw zoals je die bij het nummer zou verwachten: gezellig en gelukzalig.

De nummers die daarop volgden brachten Tyler en Josh deels in het publiek door. Net als hun vorige show in België, had Josh een draagbaar drumstel voorzien, waardoor hij, net als Tyler enkele nummers daarvoor, letterlijk op handen gedragen werd door zijn Belgische fans. Twenty One Pilots kan niet op een podium blijven staan, dat was wel duidelijk na deze show. Ook tijdens “Car Radio” spurtte Tyler naar de achterkant van de zaal om er op een paal de laatste lyrics te brullen.

©CPU – Chris Stessens

Omdat het openbaar vervoer -zoals vaak op concerten- niet meezat, dropen heel wat fans af voor het einde van de show, waardoor de zachte bisnummers in een intieme sfeer werden gezongen. De band koos toch wel voor opvallend rustige, emotionele afsluiters, wat het afscheid des te pijnlijker maakte. Na “Chlorine”, waarop het publiek nog een laatste keer de beentjes los kon smijten, volgden “Leave The City” en “Trees”. Het was vooral “Trees” dat het publiek met een krop in de keel, hunkerend naar meer, afscheid deed nemen van hun twee helden.

Net als in 2016 kwamen, zagen en overwonnen Josh en Tyler ons Belgenland. Heel wat harten gingen sneller kloppen tijdens de show en er was een goede afwisseling van nieuwe en oude nummers. Dat er heel wat succeselementen uit hun vorige shows gekopieerd werden, kwam misschien soms wat vreemd over, maar voelde tegelijk ook als thuiskomen in dat ene, zalige concert van zoveel jaar geleden. Een warme oproep dus aan Josh om zijn salto te blijven doen en aan Tyler om op die paal in the back te blijven klimmen. Aan de Pukkelpopgangers: ga, aanschouw en word betoverd, want na een concert van Twenty One Pilots ligt de lat gigantisch hoog voor andere concerten.

©CPU – Chris Stessens

Fan van de foto’s? Nog meer foto’s van de show zijn op onze Instagram te vinden. Volgen is de boodschap!

Setlist:

Jumpsuit
Levitate
Fairly Local
Stressed Out
Heathens
We Don’t Believe What’s On TV
The Judge
Cut My Lip
Lane Boy
Nico And The Niners
Neon Gravestones
Bandito
Pet Cheetah
Holding On To You
Ride
My Blood
Morph
Car Radio

Chlorine
Leave The City
Trees

Facebook

Related posts
InstagramLiveRecensies

Stromae @ Paleis 12: De kracht van kwetsbaarheid

Over de liveperformances van Stromae is al veel gezegd en geschreven: hij is een geboren entertainer, weet daardoor het publiek van begin…
InstagramLiveRecensies

Lil Nas X @ Paleis 12: Superster met te veel allures

De Amerikaanse superster Lil Nas X kampeerde in 2019 met zijn single “Old Town Road” een recordaantal weken op de eerste plaats…
LiveRecensies

Machine Gun Kelly @ Paleis 12: De roze duivels

Wie had drie jaar geleden durven voorspellen dat de carrière van Machine Gun Kelly een dergelijke populariteitsboost zou kennen? Buiten hijzelf waarschijnlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.