Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single Baroness – “Borderlines”

Even kort voorstellen voordat we ons bad vol lyrische woorden laten vollopen. Baroness is een Amerikaanse band die sinds 2003 oorspronkelijk metal maakte met invloeden van heavy/stoner metal. Met een bewogen geschiedenis van buscrashes tot historische optredens, zijn ze ondertussen zo ver dat enkel de sympathieke zanger/gitarist/kunstenaar John Dyer Baizley is overgebleven. En deze bewogen geschiedenis heeft er niet enkel toe geleidt dat de band maar één oorspronkelijk lid meer heeft, maar ook dat de band continu is blijven evolueren. Geen enkele plaat was dezelfde, en ook deze single belooft alleen maar evolutie.

En wat voor een evolutie. Dit nummer maakt elke fan gelukkig. Dit zijn zo van die nummers dat je over kunst in plaats van muziek doet spreken. Je kan niet meer spreken over heavy stoner metal, maar over perfect gebalanceerde en harmonieus samengestelde gitaarmuziek. Dit nummer vat mooi samen wat ze de vorige albums hebben laten zien. Er zit vaart in, er zitten ‘harmonics’ (de solo’s die ze zo niet willen noemen) in, dubbele gezangen, intelligente baspartijen, organische drums, … De gitaarsound wordt hier ook opvallend benut. Elk geluidje in dit nummer is er met reden ingezet. Ooit denk je waarom dat ze de gitaar zo hebben laten klinken, maar tien seconden later wordt door het contrast alles duidelijk. De aansluiting naar het vorige album Purple is duidelijk, maar ze gaan nu weer een stap verder.

Dit nummer kan je als muziekliefhebber onmogelijk slecht vinden. Smaken verschillen, maar hier willen we gerust in discussie treden. Het woord harmonieus komt hier ongetwijfeld steeds ter sprake. Het nieuwe album Gold & Grey zal zeventien (!!!) nummers bevatten en zal op 14 juni 2019 uitkomen. Een optreden in de buurt zit er voorlopig niet in, maar laat dat alsjeblieft niet te lang meer duren.

Facebook

 

14 maart 2019

About Author

Wouter Vandeweyer


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief