Het Belgische UMM is een naam die al een tijdje de ronde doet. De experimentele en dromerige pop van het vijftal bereikte al heel wat oren in de vorm van veel live-optredens en zelfs airplay op Radio 1. Nu heeft de band de stap gezet om een eerste ep uit te brengen, waarmee ze waarschijnlijk heel wat fans gaan bijwinnen. Op The Good Side laat UMM zich van zijn beste en meest gevarieerde kant zien aan de hand van zes interessante nummers.
The Good Side is een ep die niet meteen zijn geheimen prijsgeeft, maar wanneer het dat doet, worden we overspoeld met de bijzondere sound van UMM. Het geluid van de band is gelaagd en mysterieus, maar tegelijk heel kleurrijk en dromerig. Dat is onder andere te danken aan de fluwelen samenzang tussen Lise Daelemans en Roos Denayer. Hun stemmen worden gestapeld totdat ze een grote wolk aan zachte klanken en beeldende teksten vormen.
Zo ook bij “One”, de voorafgaande single en openingstrack van de ep. Op een serene, maar onheilspellende manier rijst het nummer op in een lichte ruis, zoemende toon en een aantal voorzichtige woorden. Het duurt echter niet lang voordat de volledige band invalt en het nummer is gegroeid tot een wervelwind van stevige synths, energieke drums en zelfs exotische snaargeluiden. “One” klinkt bombastisch, maar de muziek is zo slim geordend dat het aangenaam luisteren is naar dit lied.
“Swallowed Up” is dan weer als een duik in verfrissend water. Vanaf dat de piekfijne synths en het sappige drumgeluid hun intrede maken, waan je je direct op een zweterige zomerdag. Niet op een druk strand tijdens een all-in vakantie, maar wel op een avontuurlijke wandeltocht bij valavond in een te ontdekken land. Er heerst dan ook een grote spanning tussen het zwoele geluid van de band en de ongeremde vitaliteit. Een aantal kronkelende gitaarlijnen lijken te ontsnappen uit de kokende sound van UMM en zorgen voor een zalige ontsnapping.
Vanaf het korte rustpunt “Sea Life” krijgen we een jazzy toets op de ep te horen. Sleutelfiguur hierin zijn de drums van Brent Buckler. Samen met de kleurrijke baslijnen van Hanne Vandekerckhove zorgen ze voor een unieke ritmesectie bij UMM. Het is een troef die hen helpt onderscheiden van andere indiepop bands. Bijgevolg wordt op “Lovesick” de spitsvondige samenzang nog eens versterkt met een expressieve baslijn en speelse ritmes en uiteraard het subtiel maar essentieel gitaarwerk van Jonas Everaert. De wijze waarop al deze lagen vrij van elkaar bewegen, maar elkaar toch weten te vinden, zorgt ervoor dat de nummers van UMM geen gedefinieerde grenzen of een aangeduid begin en einde hebben. Het is aangenaam om jezelf in deze muziek te verliezen.
Naarmate de ep zijn einde nadert, maakt ook de piano zijn opwachting. Het instrument wordt toegevoegd aan het uitgebreide arsenaal van de band en krijgt een eigen persoonlijkheid. Bij “The Good Side” vormt het een oase van rust alvorens het nummer ontspoort op het geluid van kletterende drums en een scheurende gitaar. Het is tevens ook de reden waarom we op dit nummer voor het eerst het gevoel hebben dat onze aandacht echt vastgegrepen wordt in plaats van overspoeld. Beide manieren missen hun doel niet, dus het is aangenaam dat de veelzijdigheid van deze groep zo in de verf wordt gezet. In het opzwepende “Undertow” breit de piano dan weer een jazzy slotstuk aan een song vol dansbare ritmes en galmende stemmen.
Op The Good Side is het duidelijk dat UMM een volwassen band is die niet over één nacht ijs gaat. Je kan horen dat de groep tot in het fijnste detail heeft gewerkt aan hun eigen geluid, die wel een unieke twist geeft aan de dromerige stijl die we al kenden. Het vijftal ademt dan ook inspiratie op hun debuut-ep. Gedurende zes intrigerende nummers worden we overspoeld met het ene idee na het andere zonder de luisteraar te verliezen. The Good Side is hierdoor een release die veelbelovend is en ook met veel genot op repeat zal blijven staan.
UMM viert vanavond (12/03) de release van hun ep met een optreden in de Handelsbeurs in Gent. Daarnaast kan je ze ook live zien in Den Trap, Kortrijk (zaterdag 23/03) en De Zwerver, Leffinge (donderdag 23/05). Daartussen treden ze op in Duitsland en Zwitserland.