AlbumsRecensies

Record Store Day 2019: Pieter-Paul Devos – [citation needed] (★★★½): De gevoelige kant van een excentrieke frontman

Pieter-Paul Devos is bij de meesten onder ons bekend als de ongeremde frontman van de atmosferische postrock groep Kapitan Korsakov en de Gentse noiserock band Raketkanon. Met deze laatste laat hij in april het derde album op de wereld los. Hiervan is “Ricky” alvast een smaakmaker.

In de zomer van 2018 trok Devos zich samen met een aantal vrienden terug voor een muzikale bezinning. Deze sessies resulteerden in zijn eerste solodebuut ep [citation needed]. Op de plaat is veel meer ruimte voor reflectie en storytelling dan de gebruikelijke herrieschopperij van Raketkanon. Op de resulterende vier songs zien we Devos voor het eerst als een singer-songwriter die broze americana/folk rock brengt.

Zelf legt Devos uit dat de songs van zijn uiteindelijke solodebuut nergens thuis leken te horen bij zijn andere bands. De focus ligt voornamelijk op melodie en tekst en komen ook meer tot hun recht bij minimale arrangementen en met akoestische instrumenten.

De vier nummers op de ep klinken allemaal vrij gelijkaardig. Devos houdt zich systematisch bij de klassieke americana sound: akoestische gitaar hier, harmonicasolo daar en de alombekende harmonieën in de zang. Het klinkt allemaal als warme, gelukzalige muziek waar je een videoclip met kampvuursetting bij kan verwachten.

Waar [citation needed] echt in uitblinkt, zijn de melancholische teksten die gaan over onzekerheid en angst, maar ook over hoop en wilskracht. Op “Refugees” spreekt Devos zich uit over bekende problematieken, over leugens die de bovenhand krijgen over de waarheid. De excentrieke frontman laat zich opmerkelijk van een heel gevoelige en onzekere kant zien.

Op “Anywhere” laat Devos zich dan weer ogenschijnlijk uit over verslaving en de angstgevoelens die daarmee gepaard gaan. Meer nog dan angst, neemt tijdelijke hoop hier echter de bovenhand in het sentiment. Die hoop en ‘get-knocked-down-but-I’ll-get-up-mentaliteit’ is het meest uitgesproken op het eerste nummer, “Color Blind Blues”.

Als je Pieter-Paul Devos zijn debuut ep live wil zien brengen dan kan dat op 13 april tijdens Record Store Day in de Music Mania te Gent.

[citation needed] verschijnt op 13 april via Music Mania Records.

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Herk 2024 (Festivaldag 1): Vlaai met gitaren als de kers

Ons favoriete Limburgse festival vierde met zijn veertigste jaargang een feestje waar wij niet afwezig konden blijven. Met ronkende gitaren en een…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Raketkanon exclusief op Rock Herk

Vandaag is eindelijk de lente in het land, en dat betekent maar één ding: de festivals komen eraan! Rock Herk viert dit…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle No Prisoners - "Video Will Play After Ad"

Wie een beetje vertrouwd is met de Gentse muziekscene weet dat Pieter-Paul Devos zich terug op een podium begeeft. Vanwege het coronavirus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.