LiveRecensies

The Murlocs @ Het Bos: Riffs, grooves en een mondharmonica

The Murlocs is meer dan een zijproject van twee King Gizzard & the Lizard Wizard-leden. Dat mocht de Australische groep komen bevestigen in Het Bos te Antwerpen. Frontman Ambrose Kenny-Smith en gitarist Cook Craig kan je ook vinden bij King Gizzard, maar met hun eigen project doen ze het net iets minder experimenteel. Het resultaat is een bluesy rockoptreden met natuurlijk de nodige garagerock-riffinvloeden. Zowel zwoel en sensueel als hard en overdonderd: The Murlocs kan het evenwicht goed vinden.

Maar eerst mocht Los Bitchos ons opwarmen. De groep uit Londen brengt een instrumentale set waarbij exotische sounds en surfrock de plak zwaaien. Een shotje Tequila tussen ieder nummer door geeft aan dat de band zich te pletter amuseert, en ook muzikaal brengen ze dat over. Zo wordt er af en toe gedanst als er iets sneller gespeeld wordt, en gaat vooral de middelste gitarist als een bezetene tekeer bij iets strakkere gitaarsolo’s. Als instrumentale band weten te boeien, is altijd moeilijk, maar Los Bitchos slaagde hier alvast in met verve.

De zaal van Het Bos was goed gevuld toen The Murlocs iets na half tien het podium betraden. Met “Noble Soldier” staken ze meteen groovy van wal, maar een echte krachtoefening bleef uit. Een opbouw in de set steken, heet dat. En dus mochten we eerst wat aan het grooven slaan. Het melodieuze nam het over en hierdoor begon het publiek al snel rustig mee te bewegen. De strakke riffs tijdens het refrein van bijvoorbeeld “Compensation” zorgden er ook gewoon voor dat je geboeid bleef luisteren.

Bij “Young Blindness” mocht The Murlocs en vooral frontman Ambrose Kenny-Smith zijn ‘signature move’ voor het eerst bovenhalen. De mondharmonica kwam namelijk ‘in the picture’, en dat gaf de muziek meteen een extra dimensie. Een country invloed als het ware, maar dan met de nodige ruimte voor psychedelische invloeden. Het liep naadloos over in “Gutless”, waarin ook die mondharmonica de show stal. Daar ligt de sterkte van de band.

Maar ook wanneer het wat sneller gaat, kan de band goed uit de hoek komen. Helaas werd er vanaf nieuwe single “Comfort Zone” wat gas teruggenomen. Het publiek dat zich al spontaan was aan het manifesteren in de vorm van crowdsurfen, moest nu ook maar gewoon een beetje met het hoofd wiegen. Het werden enkele nummers waarin de band het iets rustiger aan deed. Of zoals de frontman zelf zei: ‘slow and sensual’. We konden ons daar wel in vinden, want nog voor hij dat vertelde hadden wij al het zwoele aspect van de muziek gezien. Bij “Withstand” zagen we er zelfs de romantiek van in.

Gelukkig had de band nog ergens een gaspedaal op het podium staan, want na al dat tragere werk was het tijd om hard te gaan. “Snake In The Grass” leidde de dans en het publiek ging wild tekeer. Ook het harde “Problematic Subject” zorgde voor de eerste moshpits, alle power werd dus opgespaard voor het einde. Want dat einde was furieus. De riffs werden bovengehaald en bij momenten neigde de band zelfs naar keiharde hard rock, iets helemaal anders dan het bluesy sfeertje van daarvoor. Het toonde nog maar eens de diversiteit van de Australiërs.

Op dit elan sloten ze de set af, maar niet voor ze met “Rolling On” een heuse meezinger op ons afvuurden. Het nummer was één van de kalmere die op het einde passeerden, maar door het aanstekelijk refrein werd het al snel meegezongen. En zo kreeg iedereen in Het Bos wat ze wilden: een portie grooves, een portie riffs, een portie zwoele nummers en een portie mondharmonica. The Murlocs moeten dus niet onderdoen voor de grote broers van King Gizzard. Ze brengen namelijk garagerock volgens het boekje, maar met voldoende ruimte om eens ‘out of the box’ te denken.

In maart verschijnt de nieuwe plaat. De eerste twee singles waren de minste songs uit de set, maar er zaten ook enkele nummers in die wel eens zouden kunnen binnenkomen als een bom; uitkijken dus!

Setlist:

Noble Soldier
Compensation
Bigger Picture
Young Blindness
Gutless
Paranoid Joy
Space Cadet
What If?
Let Me Down Lightly
Comfort Zone
Loopholes
Withstand
Snake In The Grass
Problematic
Wondrous Star
Oblivion
Wolf Creep
Rolling On

3662 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

The Murlocs @ Ancienne Belgique (AB Box): Meer dan een zijproject

Buiten King Gizzard & The Lizard Wizard bestaat er nog een hele reeks aan zijprojecten van de leden. Eentje daarvan is The…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Murlocs - Calm Ya Farm (★★★½): Frivole country

Met de constante stroom aan muziek die King Gizzard and The Lizard Wizard uitbrengt, zou je denken dat de leden geen tijd…
2021FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2021

Denk jij soms ook wel eens: ‘Wauw, hoe kan ik toch tussen al die duizenden singles het bos door de bomen blijven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.