Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single The Murlocs – “Withstand”

Ambrose Kenny Smith. Doet de naam een belletje rinkelen? Velen zullen hem vast wel herkennen van zijn werk bij King Gizzard & The Lizard Wizard als ‘die ene kerel met zijn harmonica’. Zijn muzikale invloed blijft echter niet beperkt tot die pottenbrekende band. The Murlocs, zo luidt de naam van zijn ‘nevenproject’ waarvan we in 2014 de eerste plaat onder onze neus geschoven kregen. Loopholes heette ze, vol psychedelische uitspattingen waarin de harmonica en de typerend scherpe stem van Ambrose een sleutelrol weggelegd kregen. In 2016 en 2017 volgden achtereenvolgens Young Blindness en Old Locomotive waarin de band haar repertoire leek uit te breiden zonder al te veel te veranderen aan haar succesconcept: een psychedelisch en optimistisch klinkend pallet van chorus-gitaren, harmonica en hammondorgels. Het klonk fris en boeiend, met steeds wat ruimte voor experimentatie die de zintuigen prikkelde.

Met “Withstand” volgt nu een nieuwe single van de groep, die ons tezamen met “Comfort Zone” zou moeten opwarmen voor hun nieuwe album Manic Candid Episode. Ons opwarmen doet het nummer echter niet helemaal. Waar The Murlocs er voordien nog in slaagden om boeiende, stevige, soms zelfs catchy songs op je af te vuren, valt hun nieuwe materiaal al snel door de mand. “Withstand” bevat uiteraard nog steeds de typerende Murlocs-sound, met harmonica en de stem van Abrose als steunpilaren, maar het nummer klinkt erg inspiratieloos, uitgeblust en braaf. Het komt over als een platte pudding die je tamelijk koud laat, en dat terwijl de band nochtans al meermaals bewezen heeft een van de beste puddingproducenten van Australië te zijn.

Wordt Manic Candid Episode dan binnenkort een saaie bedoening? Het vel van de beer verkopen voor hij geschoten is, da’s natuurlijk nooit een goed idee. Toch zal de groep uit hun pijp mogen komen om de voorbije twee singles op hun nieuwe plaat te compenseren, we zijn benieuwd!

Manic Candid Episode komt op 22 maart uit bij Flightless Records, en The Murlocs speelt op 24/02 in Het Bos in Antwerpen.

Facebook | Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

23 februari 2019

About Author

Jonas Rombout


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief