AlbumsRecensies

Fronde – Stay 4 Lunch (★★★★): Twee droomsessies en drie schijfkes van formaat

De 21-jarige Jameson producet zijn nummers in zijn kamer in Seattle. Hij neemt bedroom pop dus wel heel letterlijk, en wie weet is die authentieke setting één van de redenen waarom hij zo goed klinkt. Jameson brengt muziek uit onder de naam Fronde, wat Frans is voor ‘slinger’. Daar is blijkbaar geen enkele reden voor, behalve dat hij het woord niet uit zijn hoofd kreeg. Met zijn eerste singles bewees hij al dat ook zijn nummers echte oorwurmen zijn die niet uit het hoofd te krijgen zijn. Wellicht niet toevallig op Valentijnsdag bracht Fronde zijn eerste ep vol liefdesteksten uit en we zijn helemaal overtuigd! Stay 4 Lunch is een veelzijdig pareltje dat wel eens heel wat deuren zou kunnen openen…

Stay 4 Lunch bestaat uit vijf korte, maar krachtige nummers. De rode draad doorheen de ep bestaat uit catchy deuntjes met een goeie drive, die elk op hun eigen manier heel dansbaar zijn. Single “Kiev” was verleden jaar al uitgekomen en werd door ons met open armen onthaald. Op dit nummer werd meteen duidelijk dat Jameson melodieën weet te creëren die aanstekelijk werken en dagenlang blijven hangen. Extra leuk is dat Fronde’s nummers geen platte pop zijn. In tegendeel, de electro pop die hij schrijft, zit steeds doordacht en origineel in elkaar.

Fronde heeft duidelijk een neus voor producing, want op Stay 4 Lunch werd aandacht besteed aan alle details. Zijn nummers zitten boordevol lagen, die met slechte producing onvermijdelijk in het water zouden vallen, maar de jongeman slaagt erin die verschillende lagen vlot in elkaar te laten overvloeien. Besteed eens aandacht aan de minutieuze opbouw in “Ciao” en je zal perplex staan / nog meer geneigd zijn een dansje te placeren. Ook op “Slide Screen” kan je niet stil blijven zitten. Fronde gebruikt een overvloed aan korte en vinnig gespeelde synth-melodieën met plezante klankjes, die ook hier geleidelijk aan opbouwen tot een uitgebreid geheel, waarin al die elementen gecombineerd worden. Het klinkt mega catchy en vijf maal op repeat willen duwen, is geen onlogisch gevolg.

De drie genoemde nummers (“Kiev”, “Ciao” en “Slide Screen”) zijn de meer uptempo nummers van de ep. Het zijn drie schijfkes, maar de jongeman blijkt nog meer in zijn mars te hebben, want daarnaast krijgen we twee pareltjes voorgeschoteld. Jameson zet ons niet alleen aan het dansen, maar weet ons ook mee te slepen in een easy-going, mellow sfeer. Zo werkt de interlude “Wendy’s” als een zalig slaapliedje en is de titeltrack de ‘oohlalaa’ in de tekst meer dan waard. Die twee zijden van Fronde vullen elkaar mooi aan. Jameson varieert en experimenteert, maar heeft tegelijkertijd een duidelijke eigen sound. Met elke nieuwe insteek blijft hij toch onmiskenbaar Fronde, en dat maakt het zo’n sterk geheel.

Stay 4 Lunch is bedroom pop van formaat. Aan de hand van drie schijfkes en twee mellow droomsessies leidt Fronde ons kort rond doorheen zijn fascinerende kamer, waar in elke hoek wel een nieuwe dimensie te vinden is. Een bewonderenswaardig debuut, waar we nog dagenlang op zullen dansen. We zijn benieuwd naar de potten die deze jongeman in de toekomst allemaal zal breken!

Instagram

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Katie Gregson-MacLeod - "Games I Play"

Soms zie je een naam staan en kan je alleen maar in stilte nadenken over hoe je dat nu precies moet uitspreken….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Dayglow - "Something"

Het is ondertussen drie jaar geleden dat Dayglow debuteerde met het album Fuzzybrain. De Texaanse artiest liet daar zeker zien dat hij…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Still Woozy - "Rocky"

Een vertrouwde artiest worden zonder een album uit te brengen; het is niet iedereen gegund. Gelukkig wordt die kans wel aan de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.