AlbumsRecensies

Cass Mccombs – Tip of the Sphere (★★★★): Zee van regenboogpastelkleuren

In 2016 bracht Californian singer-songwriter Cass McCombs Magny Love uit, een album waarbij hij het tot in Ellen DeGeneres’ zetel schopte in diens zelfgenoemde talkshow. Het haalde aanzienlijk veel ‘beste van 2016’-lijstjes en daarmee was de lat gelegd voor een volgend album. Niemand beter dan McCombs bezweert deze lat op poëtische wijze en laat die sierlijk buigen voor zijn meerdere. McCombs toont zich sterk als storyteller, sfeerschepper en melodieuze troubadour. Door middel van elf juist geplaatste nummers laat hij getormenteerde zielen verbleken in hun eigen schaduw.

Van die elf kwamen vier singles al eerder uit, waaronder het wild west-gekruide “The Great Pixley Train Robbery”, dat samen met het heerlijk uitgesponnen “I Followed The River South To What” als goeddraaiende locomotief het album op het goede spoor trekt. Het klinkt nu eens lief, dan komt er midden in “Real Life” een tempoversnelling met een zekere jachtigheid en voelt de sfeer helemaal anders aan. Eerste single “Sleeping Volcanoes” vormt een centrale sterkhouder met een ‘all over the world’ dat blijft hangen en een sterke kampvuursfeer oproept.

Het nomadische en mystieke gevoel dat ons bekruipt, komt bij “Sidewalk Bop After Suicide” het meest naar voor en op “Absentee” worden we in een repetitieve golf getrokken van een walsende piano. Het sluit allemaal naadloos op elkaar aan, aan elkaar gehecht met zachte silicone. De consistentie van het integraal opnemen in één studio in plaats van her en der, zoals McCombs deed in het verleden, is duidelijk te horen.

Cass McCombs weet op Tip of the Sphere folk, rock, americana, jazz en psychedelica harmonieus met elkaar te vervlechten tot een album voor fijnproevers die zowel zoet als zuur graag op de tong nemen. Hij profileert zich als dromer en realist, waardoor hij met bovengenoemd album zijn kunnen als singer-songwriter bewijst. Hij laat details tevoorschijn komen die pas na een aantal luisterbeurten naar boven drijven. Tip of the Sphere onthult meer dan een tipje van de sluier als je maar aandachtig genoeg luistert.

Op een komst naar ons land is het uitkijken tot 1 juni. Dan programmeert Democrazy McCombs in DOK. Tickets zijn hier te koop.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cass McCombs - "The Wine of Lebanon"

Het is nog maar een jaar geleden dat Canadese dromer, poëet en troubadour Cass McCombs zijn laatste album Tip Of The Sphere…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cass McCombs - "Sleeping Volcanoes"

Goed nieuws voor fans van Cass McCombs en tedere folkmuziek, want hij brengt op 8 februari zijn nieuwe plaat Tip of the Sphere…
LiveRecensies

Cass McCombs band @ Het Depot: Maatschappijkritisch roadtrippen doorheen de county

Tegen alle verwachtingen in blijven de deuren naar de grote zaal van Het Depot vergrendeld, waardoor Cass & band aan de slag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.