AlbumsRecensies

Ariana Grande – Thank U, Next (★★★): Pittige, maar geen wereldschokkende trappop

Het is nog maar een half jaar geleden dat Ariana Grande’s voltreffer Sweetener uitkwam en vanochtend was het alweer zover: haar vijfde album is er! De jongedame is op vrij korte tijd uitgegroeid van Nickelodeon-actrice naar een heus popidool. Ze verbreekt records als geen ander en zal dat met haar nieuwe plaat Thank U, Next ongetwijfeld weer doen. Zo kreeg de titeltrack “Thank U, Next” meer dan 55 miljoen views binnen de 24 uur en is dat het meest gestreamde nummer van een vrouw. Haar optreden in het Sportpaleis op 30 augustus was dan ook in een mum van tijd uitverkocht. Grande boekte dus al gigantische successen, waardoor de verwachtingen voor haar album Thank U, Next hoog lagen. Grande komt niet altijd even origineel uit de hoek als we verwacht hadden, maar het is een plaat vol pit en aanstekelijk zelfvertrouwen geworden.

Wat bij een eerste luisterbeurt opvalt, is dat de eerder gereleasete singles veruit de sterkste en meest originele nummers van de plaat zijn. Op elk van de singles gaat Grande een andere richting uit. “Imagine” klinkt clean en creëert een gevoel van verlangen, terwijl “Thank U, Next” voor eighties vibes zorgt, en “7 Rings” is dan weer gewaagde en zelfzekere trappop. Deze diversiteit zorgde ervoor dat we een album boordevol nieuwigheden verwachtten. Er zijn echter wel wat nummers te vinden die tamelijk gelijkaardig klinken. Vaker wel dan niet wordt dezelfde opbouw gebruikt met dezelfde middelen. Zo beginnen drie nummers met een gesproken intro en worden de tracks vaak gebaseerd op één coole hook die dan haast constant op de achtergrond door blijft gaan. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar doet wel wat af aan de wauw-factor.

Het staat vast dat Ariana haar schattige zijde definitief achterwege heeft gelaten. Van de Nickelodeon-ster is niets meer overgebleven, want haar nummers klinken pittiger dan ooit tevoren. Overal dringt trappop in door en dat vertienvoudigt haar diva-gehalte. Uiteraard neemt het sassy “7 Rings” daarin het voortouw, maar ook op haar nieuwe single “Break Up With Your Girlfriend, I’m Bored” kan ze er wat van. De titel spreekt voor zich. Queen Ari weet wat ze wil en zal dat ook gedaan krijgen. Net zoals op Sweetener keert haar ‘yah yah’ ettelijke keren terug en op Thank U, Next klinkt dat niet meer ‘leuk en plezant’, maar zet het haar extra lading aan zelfvertrouwen nog meer kracht bij. De arrogantie spat er vanaf. Grande speelt het niet meer zacht.

Naast die explosieve nummers, zijn er ook wat tracks te vinden die wel aanstekelijk werken, maar niet wereldschokkend vernieuwend zijn —en als er iets is wat we van Grande mogen verwachten, is het ondertussen toch wel dat ze letterlijk wereldschokkende toeren uithaalt. Toch hebben die nummers meer te bieden dan je aanvankelijk denkt. Steeds vindt Grande een leuke insteek. Als het niet aanzet tot dansen en lol trappen (“NASA”), dan bevat het wel originele klanken die verslavend werken (“Make Up”) of sleept ze ons mee met haar gouden stem (“Ghostin”).

“Ghostin” verdient extra aandacht, wat ons betreft. Dit nummer is het braafste en traagste van het album, en ook een van de meest memorabele. Grande pakt het op “Ghostin” op verschillende niveaus juist aan. Het is geen doorsnee ballad, want op de achtergrond speelt een duistere, meeslepende en zelfs psychedelisch aandoende klank. Ook bewijst ze hier wederom aan alle critici dat ze wel degelijk een superstem heeft die het niet enkel moet hebben van haar uithalen. Ingetogen en dus allesbehalve over the top keert Grande op “Ghostin” terug met de voetjes op de grond, waarmee ze ons nog het meest van al van onze sokken blaast.

Thank U, Next is een aanstekelijke plaat waarop Grande de show steelt met zelfzekere trappop. Niet elk nummer is een voltreffer, maar dat is eigenlijk enkel zo omdat we zoveel verwachten van Ari. Op 30 augustus te zien in Het Sportpaleis.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ariana Grande & Kid Cudi - "Just Look Up"

Naast een (veel te vroeg) kerstnummer is het alweer enige tijd geleden dat we nog nieuwe muziek te horen kregen van Ariana…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Kanye West - Donda (★★★½): Geduld loont

Eindelijk is het zover: Donda, het tiende studioalbum van Kanye West is er dan toch gekomen. Oorspronkelijk was de plaat voorzien voor…
AlbumsRecensies

Doja Cat - Planet Her (★★★): Consistente ruimtereis

Toen Doja Cat in 2018 op het internet doorbrak, hadden we niet op een lange carrière durven hopen. Toch zijn we nu…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.