AlbumsRecensies

Michael Franti & Spearhead – Stay Human Vol. II (★★★★): De Franti-formule veroorzaakt een dansfeest vol liefde én overtuigende maatschappijkritiek

Michael Franti is een bezige bij. Hij heeft al een lange carrière in de muziek achter de rug, waarin hij maar blijft evolueren. Van haast elk genre heeft hij al wel eens geproefd: hiphop en rap, reggae, pop, electro… Hij brengt het allemaal! Daarnaast is de man een invloedrijke activist. Hij pleit voor een meer rechtvaardige, meer liefdevolle en vredevolle wereld, en probeert daar iets aan te doen op verschillende manieren. Zo heeft Franti rond dit thema al twee documentaires uitgebracht (‘I Know I’m Not Alone’ en ‘Stay Human’) en brengt zijn organisatie Do It For The Love mensen die ziek zijn of het economisch minder breed hebben samen op concerten. Bewonderenswaardig, net zoals zijn nieuwe plaat dat is!

Stay Human Vol. II is een perfect gebalanceerd album en toont Franti van verschillende kanten die we op vorige albums al apart leerden kennen. Reggae, electro, pop: het komt allemaal samen op deze plaat, en hier en daar bespeuren we zelfs wat country. Voor Michael Franti is de essentie van zijn muziek het verbinden van mensen. Daar slaagt hij op dit album meer dan ooit in. De vele vrolijke, uitgelaten melodieën en teksten die recht uit het hart komen spelen daar grote rollen in. De boodschappen in Franti’s teksten kunnen ingedeeld worden in twee categorieën. Op sommige nummers worden actuele en herkenbare wereldproblemen aangekaart, terwijl andere songs ons onmiddellijk omvormen tot pure levensgenieters door de boodschap van liefde die verkondigd wordt. Ook op dit album vind je die boodschappen duidelijk terug, wat de nummers alleen maar sterker maakt.

Het hele album maakt je oprecht blij. Openen doet Michael Franti met een gelukzalig klinkend feestnummer met maatschappijkritische boodschap: een krachtige combinatie die wij zeker kunnen smaken. Vernieuwend voor Franti zijn de country-vibes, die single “When The Sun Begins To Shine” duidelijk vertoont. Uiteraard zou Franti Franti niet zijn, moest hij er geen draai aan geven, want het nummer is geen pure country, maar mondt al gauw uit in een grote fuif. Naast feestnummers schreef de Amerikaan ook enkele schattige songs. Hoogtepunt “Extraordinary” doet je smelten en dansen tegelijk. Dit komt doordat de tekst zo lief is en ietwat breekbaar gezongen wordt, terwijl de ritmes de heupen meteen in beweging zetten. Voor “Show Me Your Peace Sign” geldt hetzelfde. De intro alleen al doet je zachtjes wiegen en je merkt meteen dat het nummer perfect is om je te verwarmen op koude, regenachtige avonden.

Franti slaagt er op Stay Human Vol. II met glans in om verschillende genres samen te brengen tot een aanstekelijk, dansbaar en maatschappelijk relevant geheel. Er zijn veel sterke nummers te vinden op het album, en wat ons vooral met verstomming blijft slaan is dat Franti maatschappijkritische teksten combineert met feestvibes. Ook al zingt de Amerikaan over ernstige toestanden, zijn songs klinken niet deprimerend, maar motiveren net om het beter te doen en geven ons in de tussentijd de gelegenheid om een dansje te placeren. Wat een zeldzame en geweldige combinatie!

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Michael Franti & Spearhead - "I Got You"

De man die over meerdere decennia al van ettelijke genres geproefd heeft en daarin telkens een maatschappijkritische of simpelweg levensgenietende boodschap op…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Cappy Franti - "Mind Elevation"

Boodschappen uitdragen over verdraagzaamheid, liefde en het onderhouden van moeder aarde onder begeleiding van aanstekelijke muziek, het lijkt in de familie te…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Michael Franti - "Just To Say I Love You"

Ondanks dat Michael Franti druk bezig is met zijn pasgeboren zoontje Taj en de screenings van zijn film Stay Human, bracht hij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.