Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single Brutus – “War”

© Eva Vlonk

Talloze shows in Europa, lovende woorden van onder meer Lars Ulrich via BBC, en record deals met internationale platenlabels: debuutplaat Burst (2017) bracht Brutus al heel ver. De opvolger Nest staat aan de voordeur en zal in de VS onder het Amerikaanse Sargent House verschijnen, dat ook Russian Circles, And So I Watch You From Afar, en Deafheaven in hun catalogus heeft staan. In Europa gebeurt dat dan weer via Hassle Records. Voor hun tweede langspeler serveert het Leuvense trio “War” als eerste voorgerecht, en dat met een livesessie in het Canadese Rain City Recorders.

Verwachtingen inlossen doet Brutus als de beste. Bij “War” blijft de uitgekiende Brutus-fanaat geenszins op diens honger naar riff-ravage en mineur-shreds zitten. Wat de track wel bijzonder maakt, is het diepe contrast tussen kwetsbaar en verpletterend, tussen fragiel en scherp op de snee. Vocaal verkent Stefanie Mannaerts een waaier aan tinten en kleuren, zonder de overheersende kille sfeer uit het oog te verliezen. Baspartijen stippelden ze keurig uit, met genoeg ademruimte voor breekbare onderdelen. De gitaarsnaren vormen tenslotte de rode draad, en knopen begin en eind aan elkaar. De instrumentale wervelwind middenin lijkt de emotionele kwelling die “War” uitdraagt vakkundig te symboliseren. De lijn ‘unleash your warmth, unleash war’ legt daarbij een extra vinger op de wonde.

Het lijkt erop dat Brutus zichzelf weet te vernieuwen, en tegelijk vasthoudt aan hun sterktes. Als we ons moeten baseren op “War”, klinkt Brutus anno 2019 donkerder, melancholischer, en dynamischer.

Brutus is vanaf mei terug op de baan: op Les Nuits Botaniques (Brussel, 2 mei), in L’entrepot met Raketkanon (Aarlen, 24 mei), in Eden met Raketkanon (Charleroi, 25 mei), in de Muziekodroom (Hasselt, 26 mei), in de Handelsbeurs (Gent, 29 mei) en in Trix (Antwerpen, 30 mei). Allen daarheen dus.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

23 januari 2019

About Author

Tijl Van de Casteele


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief