LiveRecensies

Jungle @ The Flame: Dansen in een warm regenwoud!

© CPU – Cedric Depraetere

Ook dit jaar waren er weer een heleboel straffe namen te zien in The Flame tijdens de Warmste Week in Wachtebeke, die gisteren afgesloten werd door de Britse band Jungle. Jungle bracht in september hun met spanning verwachte plaat For Ever uit en wist ermee een succesvol vervolg te breien aan hun veelgeprezen debuutplaat. Gisteren sloten ze dan ook een mooi jaar af in Wachtebeke met een warme set vol hoogtepunten, waarmee ze 20.000 euro weten te schenken aan het door hun gekozen goede doel Gimme Shelter!

Het wilde westen leek even neer te strijken naar Wachtebeke, maar het bleek dan toch om de zevenkoppige band Jungle te gaan. Met het nieuwe materiaal nam de Londonse band meteen een sterke start. “Smile” zorgde voor massa’s blije gezichten en bij “Heavy, California” werd er al gretig met de dansbeentjes gezwierd. De sound van Jungle wordt door de zeven leden op het podium gevormd en het is dus geen cadeau om dat allemaal goed te laten klinken in een concerttent, maar de mix was behoorlijk goed waardoor we elk instrument goed konden horen. Het was al lekker warm in The Flame, maar met “The Heat” werd het allemaal nog warmer. 

© CPU – Cedric Depraetere

De setlist gisterenavond in Wachtebeke was een bonte mix van nummers van de nieuwe plaat alsook van de inmiddels tot klassieker neigende debuutplaat. Uit laatstgenoemde kon natuurlijk ook fanlieveling “Julia” niet ontbreken. Nog steeds subliem gebracht met een strak einde inclusief een spetterende lichtshow die het nummer van nog wat extra glans wist te verzorgen. Dat Josh & Tom bovendien ook met een gitaar overweeg kunnen, demonstreerden ze ons nog maar eens tijdens “Platoon”. Het peloton was op dreef een snelde al snel naar een volgend hoogtepunt: “Happy Man”. We werden zeker en vast gelukkig van de liveversie, want deze klonk heel fris en dynamisch. 

Sfeer is niet altijd verzekerd tijdens een benefietconcert, maar dat was gisteren gelukkig wel aanwezig. Er was heel wat beweging in het publiek en aangeklap ook weer geen gebrek. Ook visueel kregen we heel wat te bieden met een strakke lichtshow. Zo kleurde de tent tijdens de neosoulballade “Cherry” heel toepasselijk kerspaars. Dat Jungle bovendien ook heel stijlvol gekleed was, paste wel bij de muziek die ze maken.

© CPU – Cedric Depraetere

Het leek gisteren soms wel dat we even in een té dansant waren, want met “Beat 54 (All Good Now)” brachten ze ook wat stomende beats naar Wachtebeke. Ook de achtergrondzangeres, die overigens helemaal vooraan stond naast Josh, Tom en een andere achtergrondzanger, kreeg even haar momentje door de laatste strofe voor haar rekening te nemen. Het siert de twee frontmannen in ieder geval om ook de verdiende aandacht aan de rest van de band te schenken. Helaas waren we wel iets minder enthousiast over de versie van “Pray”. Te luide bassen zorgden ervoor dat de rest van de muziek overstemd werd, maar gelukkig zorgde de sfeerscheppende outro toch nog voor een mooi einde.

Voor de laatste nummers deed Jungle helemaal beroep op hun debuutplaat en dat zorgde voor een magnifiek slotkwartier. “Drops” bleek andermaal de ideale sfeermaker met zijn overweldigende en euforische catharsis. Als voorlaatste passeerde dan ook nog het heerlijk uitgesponnen “Busy Earnin’” de revue, dat iedereen wel zal herkennen van zijn intro. Muzikaal gezien weer op en top gebracht zonder ook maar een teken van routine, je moet het maar doen na het nummer honderden keren te hebben gespeeld. En dat moest het grand finale nog komen met “Time”!  Vooral het gitaarsolotje van gitarist Fraser MacColl zorgde voor een spetterende eindnoot. 

©️ CPU – Cedric Depraetere

We kunnen Stijn Van De Voorde moeilijk ongelijk geven, Jungle was de beste liveband die Music For Life dit jaar over de vloer kreeg. Ze sloten met hun derde passage dit jaar hun succesrijkste jaar tot nu toe af met een denderend concert ten voordele van Gimme Shelter, een organisatie die zich inzet voor daklozen in België. Van routine was er gisteren geen spoor bij de zeven leden en dat zorgde voor een zoveelste geslaagde passage in België. Volgend jaar kan je ze alvast nog eens aan het werk zien, want ze zakken op vrijdag 28 juni af naar The Barn op Rock Werchter

Setlist:

Smile
Heavy, California
The Heat
Julia
Platoon
Happy Man
Beat 54 (All Good Now)
Cherry
Pray
Casio
Drops
Busy Earnin’
Time

1414 posts

About author
Luistert veel naar muziek!
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Jungle - Loving in Stereo (★★★½): Zelfde principes, nieuw sausje

Eindelijk is het zover. Na drie jaar wachten komt ieders favoriete neo-soul/funkband terug aan de oppervlakte met een nieuwe langspeler. Jungles ijzersterke…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jungle - "All of the Time"

Aanstaande vrijdag zal menig indiesoulfunkhartje ongetwijfeld wat sneller slaan, want dan brengen de Britten van Jungle hun derde langspeler op de markt….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jungle - "Truth"

Over een goede twee weken is het zover, dan ligt Loving in Stereo in de winkelrekken. Eerder maakten de mannen van Jungle ons…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.