AlbumsRecensies

Ex:Re – Ex:Re (★★★★): Einde van een hoofdstuk

Sinds begin dit jaar is de drummer van Daughter, Remi Aguilella, op tournee met Ben Howard. Ondertussen zat ook Daughter frontvrouw Elena Torna niet stil. Vorig jaar kregen we van de band nog het album Music Before The Storm te horen. Nu doet ze het helemaal alleen onder de naam Ex:Re. Onverwacht kregen we afgelopen week haar eerste single “Romance” te horen en gisteren kwam haar debuutalbum Ex:Re uit.

Op Ex:Re krijgen we tien nummers te horen die op muzikaal vlak niet zo heel erg verschillen van de muziek die ze met Daughter maakt. Elena Torna haar stem heeft iets breekbaars en dat komt hier maar al te goed tot zijn recht. In tegenstelling tot Daughter breekt de muziek niet open in iets groots, maar blijft ze klein en intiem. Dit zorgt ervoor dat haar teksten in de kijker worden gezet waardoor ze extra hard binnenkomen.

Opener “Where The Time Went” doet ons wel nog even twijfelen aan wat Ex:Re nu onderscheidt van Daughter. Het heeft de klassieke Daughter formule, maar op het moment dat het bij Daughter zou openbarsten blijft Ex:Re toch klein. Het is alsof ze haar niet wilt laten kennen. Tijdens “Crushing” en “New York” blijft ze nog relatief ingetogen al zit er in dat eerste nummer op instrumentaal vlak wel meer kracht.

“Romance” was de eerste single die Torna de wereld in stuurde en duurt maar liefst een kleine zeven minuten. In tegenstelling tot de voorgaande nummers is het meer gedurfd. Torna experimenteert met elektronische synth klanken die je op het eerste zicht niet met haar zou associëren. Het resultaat daarentegen is perfect uitgebalanceerd en schreeuwt haar naam. Ook “I Can’t Keep You” springt er bovenuit. Het nummer valt zelfs een beetje uit de boot, maar het stoort alles behalve. Het lijkt alsof ze daar de moed heeft gekregen om even al haar woede te uiten.

Nadien valt het terug even stil maar dat wil niet zeggen dat het minder interessant wordt. “Liar” en “Too Sad” zijn de perfecte muzikale vertolking van een break-up. Vooral het feit dat ze tijdens dat laatste nummer naar haar piano grijpt, duidt duidelijk een einde van een hoofdstuk aan. Vooral de elektronica op het einde duwt nog eens extra op de wonde. Afsluiten daarentegen doet ze met een relatief vrolijk nummer. “My Heart” koestert muzikaal niet meer de donkere gevoelens van in het begin van de plaat. Schijn bedriegt wel want tekstueel is ze duidelijk nog niet van plan om die gevoelens opzij te zetten. Woorden als ‘Still in your hands, my heart’ geven duidelijk weer dat ze nog altijd pijn heeft.

Zoals de albumhoes al verklapt, gaat deze plaat niet over de mooie dingen in het leven. Ex:Re is het resultaat van pijnlijke break up en dat is ook duidelijk te horen in de tekst. Zinnen als ‘I miss him and I hate him’ en ‘Romance is dead and done’ spreken al voor zich. Het is duidelijk dat iemand haar veel pijn heeft gedaan. Gelukkig voor ons werd dat omgetoverd in nummers waarbij we al eens kunnen wegdromen.

Related posts
LiveRecensies

Down The Rabbit Hole 2023 (Festivaldag 3): Een laatste keer losgaan onder een stralende zon

Het publiek van Down The Rabbit Hole zag er op de derde festivaldag moe, maar mooi uit. Een stralend zonnetje garandeerde een…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2023 (Festivaldag 2): Het kot was te klein

Op de tweede dag van Rock Werchter 2023 waren de weergoden het publiek goedgezind. Geen regen tijdens de avond, maar wel een…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Ben Howard - Is It? (★★★★): Moeilijk kan ook makkelijk

Dat Ben Howard niet de makkelijkste mens op deze planeet is, is een understatement. Dat zijn muziek bijgevolg niet voor iedereen is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.