AlbumsRecensies

De Jeugd Van Tegenwoordig – Anders (Different) (★★★★): Liefdeskind van Metallica en Daft Punk!

Compleet onverwacht kregen we vorige week de aankondiging dat er dit jaar na Luek nog een album zou uitkomen van het bekendste rapcollectief van Nederland. Normaal brengen onze vulgairste noorderburen maar eens om de zoveel jaar een nieuw album uit, nu krijgen we er dus twee op een jaar tijd. Nadat Luek ons positief verrast had, lagen de verwachtingen natuurlijk wel hooggespannen.

Opnieuw werd er gekozen voor een duidelijke albumtitel. Het vorige album was ‘leuk’, het nieuwe ‘anders’. Maar hoe anders zou dat dan gaan klinken? De Jeugd blijft natuurlijk De Jeugd. Schunnige teksten en elektronische beats zullen altijd een belangrijk onderdeel van hun muziek blijven, maar toch. Ditmaal krijgen we ook harde gitaren, enkele gastartiesten en zelfs Engelstalige nummers te horen

Die stevige ouderwetse gitaarsound op sommige nummers is misschien wel het meest verrassende element van het hele gebeuren.  De Jeugd van Tegenwoordig als rockband? Het zou zelfs nog niet eens zo fout klinken.  Luister maar naar het einde van “Ik Kwam Haar Tegen In De Moshpit”. De boys wanen zich zelfs heel even Metallica. Ook op “Alles In Het Rood” scheuren de gitaren erop los, en het klinkt héérlijk! Na het wat meer afgelikte Luek krijgen we nu dus een veel ruiger album voorgeschoteld. “Rattengif” is een regelrecht tripje naar het verleden. Op “Cru” mogen de gitaren nog een laatste keer brullen vooraleer we terugkeren naar een meer gekend sound van De Jeugd.

Voor het eerst sinds lang krijgen we ook nog eens samenwerkingen te horen met andere Nederlandstalige artiesten. Rappers Bokoesam en Ronnie Flex verlenen hun bijdrage op respectievelijk “Lieve Nigga” en “De Code”: twee heel erg harde hiphopnummers die er staan als een klok. En last but not least is er ook ruimte voor twee volledig Engelstalige nummers. Het veelzeggende “Let The Tits Out” is waarschijnlijk het meest platte nummer van de plaat, maar misschien ook wel het lekkerste en bovendien ook een ode aan de vrouw. Mét of zonder knipoog. Onmogelijk om hierop stil te blijven zitten. “Smokinsippin” is dan wel heel wat rustiger maar door de uitstekende productie blijft het toch heerlijk om naar te luisteren.

Voor de rest krijgen we ook nog een aantal meer herkenbare nummers te horen. “Middeleeuwen” doet ons denken aan old-school nummer van De Jeugd. “Hiero’” zou dan weer perfect gepast hebben op de vorige plaat, een erg catchy electronummer. Is de plaat van begin tot einde dan gewoonweg uitmuntend? Dat nu ook weer niet, anders hadden we wel vijf sterren gegeven. “De Kaastoren Van Babylon” is een zootje ongeregeld en had gerust achterwege mogen gelaten worden. “Hocus Pocus” is op zich een prima nummer, maar het moet hier fungeren als afsluiter van de plaat en dan komt het toch een beetje te kort. Door een paar keer ‘simsalabim’ te zeggen kom je er jammer genoeg niet, ook al heet je nummer “Hocus Pocus”. Enkel en alleen door het algemeen hoge niveau van de plaat vallen deze nummers wat uit boot. De lat ligt hoog en bijna geen enkel album is vlekkeloos.

Twee langspeelplaten uitbrengen op een jaar die bovendien ook nog eens weten te boeien, het is weinigen gegeven. Ondertussen staat de teller op zeven albums. De Jeugd Van Tegenwoordig is ongetwijfeld de meest ondergewaardeerde rapgroep van Nederland, maar ze bezitten duidelijk een onuitputtelijke bron aan creativiteit. Ze hebben helemaal niets meer te bewijzen, maar toch blijven ze zichzelf heruitvinden. Bedankt Bas Bron voor die ronduit uitmuntende productie op elk nummer. Bedankt Vjèze, Wiwa en Faber voor de heerlijke vuilpraterij. ‘Get Them Tits Out’ voor De Jeugd!

Volgende week begint de Leuk is Anders tour. De mannen van De Jeugd spelen ook drie Belgische shows maar deze zijn jammer genoeg al allemaal uitverkocht. Zij die toch tickets weten te bemachtigen hebben, mogen zich opmaken voor een zwoel en heet feestje. Smeer die kuiten maar al in! Maar er is ook minder goed nieuws. Naar eigen zeggen is Anders het laatste album dat de groep zal uitbrengen in het Nederlands. Dat verklaarden ze althans op de site van hun platenlabel Top Notch. In de toekomst gaan de jongens het dus in het Engels proberen maar ze kunnen alvast terugkijken op een fantastische Nederlandstalige carrière!

Website / Instagram / Twitter

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

De Jeugd Van Tegenwoordig - Moderne Manieren (★★★★): Ongeëvenaarde Nederlandstalige hiphop

Eindelijk, na bijna vijf jaar zonder nieuw album, is De Jeugd Van Tegenwoordig terug van weggeweest. Jeugdig zijn ze ondertussen allang niet…
LiveRecensies

Lokerse Feesten 2023 (Festivaldag 2): De regen als hoofdrolspeler

De eerste zaterdag van de Lokerse Feesten was aangebroken. Ook al verbruikte Nederland vrijdag heel wat energie, we zijn nog maar aan…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single De Jeugd Van Tegenwoordig - "Dat Mag Niet"

Nog minder dan drie weken en dan komt De Jeugd Van Tegenwoordig eindelijk met een nieuw album naar buiten. Dat is alweer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.