Albums, Recensies

Sister May – Ascent (★★½): “Laat de tijd zijn werk doen”

Ooit is het geweldig moeilijk om de nagel op de kop te slaan. Zwart noch wit, vlees noch vis, dat is ons gevoel bij de debuut ep van Sister May. Zoveel over te vertellen dat je niet weet waar te beginnen of te eindigen. Deze release heeft veel om het wel te maken, maar tegelijk zitten er ook werkpunten in.

Sister May startte in 2016 als muzikaal experiment in Roeselare. Met Ascent zitten ze aan een tweede ep, tel daar een zeventigtal live shows bij en je kan stellen dat Sister May een bezige bij is. Er zijn weinig bands van dit kaliber die zoveel optreden. Deze nieuwe plaat zal er ook voor zorgen dat ze op andere plaatsen kunnen gaan spelen. En als je zo hard werkt om een band van de grond te krijgen, kan je het moeilijk onverdiend noemen. Voor Ascent werkten ze samen met Jorge van De Sande (RHEA).

Sister May speelt met enorm veel invloeden, maar helaas pakt dat niet altijd even goed uit. Invloeden van grunge zijn de rode draad, maar je hoort ook zeker wat new wave en progressieve rock. Vooral dat stukje new wave komt evenveel goed als slecht uit de verf. Daar is zeker nog verbetering nodig. Op een of andere manier willen ze er een donker kantje aan toevoegen en dat lukt helaas niet altijd goed.

“Ascent” is de single van hun nieuwe ep, en dat is een heel vreemde keuze. Omdat dit nummer een zeer vreemd begin kent waarbij mensen zeker gaan afhaken. Een donker begin met vocaal een vreemd experiment. Na vijftig seconden kent het een leuke versnelling waarbij je de echte Sister May hoort. Jammer van de start van deze ep, en ook een gemiste kans. De rest van het nummer is nochtans een uitstekend en aanstekelijk nummer. Maar ook hier proberen ze een donker kantje op te roepen waar ze niet in slagen. Daarna volgt “Deception”, een hoogtepunt op deze ep. Leuke afwisseling van bovenstaande genres en hier is de mix wel goed. Dit was als single beter geweest. Zeker met de sample en de muzikale ruimte is dit goed gedaan. In “Diamond Dreams” wordt uitstekend gestart met weeral muzikale ruimte. Ook hier wordt gekozen voor iets meer tijd en ruimte, en dat doet de band goed. Tenslotte “Revolution” en hier wel een frisse start, maar het nummer valt een beetje in duigen bij het refrein. Te veel gevuld. Geen slecht nummer, maar ook hier een gemiste kans.

Met twee echt goede nummers zal deze band moeten groeien naar een eigen sound, waar ze goed moeten opletten dat de nummers niet te gevuld klinken. Laat de tijd en ruimte hun werk doen. De invulling van verschillende genres kan ook beter worden afgesteld op elkaar. Deze release is er ook één die je verschillende luisterbeurten moet gunnen. Een echte oorworm zit er niet in. Catchy kan je het ook moeilijk noemen, en dat is zeker niet negatief bedoelt. Een laatste gemis is misschien ook een beetje ‘dash’, maar daar is op deze ep al zeker aan gewerkt. De vlakheid, de eentonigheid op de vorige ep, is zeker deels weggewerkt.

Op deze ep hoor je wel dat de band enorm gegroeid is. Maar er is nog zeker groeimarge. Op 31 oktober komt Ascent uit. Deze wordt meteen voorgesteld in De Verlichte Geest in Roeselare. Veel succes aan deze sympathieke band uit Roeselare!

Facebook

31 oktober 2018

About Author

Wouter Vandeweyer


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief