AlbumsRecensies

Greta Van Fleet – Anthem Of A Peaceful Army (★★★½): “Een nieuwe generatie van rockers”

Anderhalf jaar na de eerste single brengt Greta Van Fleet het langverwachte debuutalbum uit: Anthem Of A Peaceful Army. De snelgroeiende rockband kreeg al complimenten van onder andere Elton John en Justin Bieber. Greta Van Fleet speelde al overal ter wereld met als één van de hoogtepunten Coachella. Anthem Of A Peaceful Army is waarschijnlijk de eerste van een hele reeks albums, aangezien de hoge kwaliteit van de rockmuziek. Greta Van Fleet wordt geen eendagsvlieg in de rockwereld. Daarvoor zijn ze nu al te goed en te groot.

De gebroeders Kiszka richtten samen met ene Kyle Hauck een rockband op in het verre Michigan. Ze vernoemen hun band naar de oudste vrouw uit het dorp: Greta Van Fleet. Hauck wordt al snel vervangen door de huidige drummer Danny Wagner en eind 2017 brengen de jongens hun eerste single “Highway Tune” uit. Er volgde snel een eerste EP en wat later ook een tweede. In minder dan een jaar tijd trekken ze verschillende keren door Amerika en ook door Europa met onder andere een optreden in de AB.

De plaat opent op een rustige manier, maar na een dikke minuut komt de eerste jaren ’70 gitaarriff. “Age Of Man” is een opvallend rustige song van Greta Van Fleet. Op de nummers van de oudere EP’s kon je bijna altijd headbangen, maar op Anthem Of A Peaceful Army is dit niet altijd het geval. Hierna volgt toch nog meer een gekende sound van Greta Van Fleet met de meer stevige songs. Enkele hiervan werden al live gespeeld in onder andere de AB. “When The Curtain Falls” en “Watching Over” zijn hier enkele voorbeelden van. Die laatste begint wat rustiger met een lekkere baslijn, maar mondt uit in een sterk gitaarspel van Jake Kiszka en het geschreeuw van zijn broer Josh. Dat geschreeuw doet trouwens denken aan het geschreeuw van Robert Plant, niet toevallig de zanger van Led Zeppelin waar de band duidelijk heel wat naar geluisterd heeft.

Er volgen nog twee singles waarvan de eerste “Lover, Leaver” is (en wat later op de plaat een zes minuten durende versie: “Lover, Leaver (Taker, Believer)”). Tijdens dit nummer kan geheadbangd worden op de instrumentale tussenstukken. Geniet ervan, want hierna gaat het album de net iets rustigere kant op. “You’re The One” heeft verschillende gospelinvloeden zoals een orgel en achtergrond koor, wat voor een unieke sfeer zorgt. Je zou het een zoet liefdesnummer kunnen noemen, maar daarvoor zit er misschien te veel drum en elektrische gitaar in. Meer akoestische gitaren op “The New Day”.

Het is een jammere zaak dat veel nummers op het album minder stevig zijn dan het voorgaande werk van Greta Van Fleet. De zingende engel op “Brave New World” en het kampvuurmoment tijdens “Anthem” bevestigen dit. Dit gebrek aan energie is dan ook het enige minpunt op deze plaat die toont dat Greta Van Fleet heel wat potentieel in zich heeft. Hoewel er weinig originaliteit in de muziek zit, weten ze het toch altijd met de nodige overtuiging te brengen en ook muzikaal zit alles altijd snor. Die snor hebben ze nog niet, maar muzikaal hoor je toch een volwassen band aan het werk.

Anthem Of A Peaceful Army is de meer dan geslaagde debuutplaat van Greta Van Fleet. Het album is wat rustiger dan de oudere nummers van Greta Van Fleet, maar deze nummers hebben wel dezelfde kwaliteit als de stevige nummers. In het verleden werden ze Led Zepplin 2.0 genoemd, maar met dit album tonen ze aan dat ze Greta Van Fleet 1.0 zijn. Een nieuwe generatie van rockers ziet het licht, een onderwerp dat verschillende keren terug komt op de langspeler. De leeftijden van de jongens schommelen slechts rond de twintig, maar toch weten ze oerdelijke rockmuziek te maken met een herkenbare seventies sound en dikke, vette riffs.

In maart 2018 stond Greta Van Fleet in een uitverkochte AB Club en op 27 oktober in de grote zaal van de AB. Ook dit optreden is al lang uitverkocht, maar de jongens spelen op 28 februari in een nog groter zaal: de Lotto Arena. Tip voor wie erbij wilt zijn: niet te lang wachten om tickets te kopen!

FacebookInstagramWebsite

902 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Pinkpop (Festivaldag 1): Gitaren en beats onder een stralende zon

De zon was aanwezig op de eerste dag van Pinkpop. Draai of keer het hoe je het wil, het blijft een belangrijk…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ruben Block - "Turning On A Fan"

Dat Ruben Block ook buiten het triumviraat dat Triggerfinger heet zijn mannetje staat, bewees hij al met singles “Lights” en “Awake“, die…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Red Hot Chili Peppers - "Nerve Flip"

Begin april bracht Red Hot Chili Peppers na zes jaar nog eens een nieuwe plaat uit. Unlimited Love werd met redelijk wat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.