AlbumsRecensies

Fucked Up – Dose Your Dreams (★★★★½): “Doseren is voor watjes”

AlbumsRecensies

Fucked Up – Dose Your Dreams (★★★★½): “Doseren is voor watjes”

Hoe Fucked Up kan het leven zijn? Doet de gelijknamige band er vandaag toch nog lekker een portie bovenop. Achttien nummers loslaten in een wereld waar alles welgeteld vijf seconden een kans krijgt. Tegendraads is het alleszins. Van dit hele album zou je perfect 5 ep’s kunnen maken onder evenveel groepsnamen, want wat er is meer als voldoende variatie aanwezig op dit meesterwerk!

Fucked up is een Canadese Hardcore/punk band uit Toronto. Overleven doen ze met gemak sinds 2001, met een tussenpauze van 2 jaren in 2006. Waar ze ooit begonnen als echte straight forward hardcore band, zijn ze ondertussen geëvolueerd naar een meer experimentele versie van dit genre, en dat lukt wonderwel! Nu, als je de eerste ep No Pasaran hoort, dan hoor je nog een duidelijke invloed van hun eerste drummer, Chris Collahan, (ex) zanger van Chokehold, Cursed, Left For dead, …

Dat er vermelding wordt gemaakt van een experimentele versie van hardcore/punk, is een verademing te noemen. Als men dit een decennium geleden gelezen had, dan dacht men onmiddellijk richting Mike Patton. En zo extreem hoeft het dan niet eens te zijn. Je merkt aan de instrumenten dat er meer aanwezig is dan vroeger, maar op geen enkel moment is dat overbodig te noemen. De trein blijft vooruit denderen, maar dan met een andere wagon.

“None of your business” start met een riedeltje op de synths en dan horen we meteen de knoert van een stem van Mr. Damian, die een leidraad is doorheen het hele album. Sandy Miranda kleurt het gebeuren met haar goddelijke stem mooi bij. In de eerste single “Normal People” is het net of Mr. Cohen himself is herrezen. Holy shit, wat een kanjer van een nummer. Nooit geweten dat de snotty punk in dit nummer er zo goed bij zou matchen. Verder hebben we nog straight forward hardcore op “House of Keys”. Echt gemakkelijk ligt deze laatste single niet, maar als je er doorheen luistert, is het een pareltje. Een vroegere recensie van dit nummer bewijst dat we er toen nog niet doorgeworsteld waren.

Vrolijke Frenskes zijn de jongens van Fucked Up niet wat ze bewijzen met titels als “I Don’t Wanna Live In This World For One Minute More” (operarock) en “How To Die Happy” (shoegaze). Maar wat een schoonheid deze brok ontevredenheid oplevert, is wel van een klasse apart. Verder staat er nog close harmony (“Two I’s Closed”), indie (“The One I Want Will Come For Me”) en genres op die we niet kunnen beschrijven.

Hulp hebben ze op dit album van bekenden als J Masics (Dinosaur Jr.) gekregen maar ook van minder bekenden, Jennifer Castle en Alice Hansen (twee folk artiesten). Hoe meer we de plaat beluisteren, hoe meer het tot ons doordringt dat dit een kunstwerk is. Het kruipt geweldig in je hoofd en je krijgt deze Canadezen (waarom flikken zij het toch altijd?) er niet meer uit!! Ja, je moet je door achttien nummers worstelen, maar aan kwaliteit wordt nergens ingeboet. En ja, het is niet steeds even simpel om achttien nummers te doorknabbelen, maar wat een artiesten! Congrats, you Canadian Fuckers!

Vanaf 5 oktober is het kleine Canadese werldwonder Dose Your Dreams te beluisteren. Elke zelf gerespecteerde hardcore-punker zou dit moeten doen! Ook bezoeken ze op 26 januari 2019 ons landje, in de Zappa in Antwerpen. De tickets zijn besteld.

Facebook

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

OFF! @ Trix (Club): Nooit te veel franjes

OFF! is zowat de natte droom van elke punkpurist die er rondloopt. Met de legendarische Keith Morris (Black Flag) aan de microfoon…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Fucked Up – One Day (★★★): Onbetwistbaar gitaar-bas-drumrecept

Het is al meer dan twintig jaar geleden dat de Canadese hardcorepunkband Fucked Up voor het eerst zijn muziek de wereld instuurde….
LiveRecensies

Soul Glo @ Trix (Club): Posers aan de deur gezet

Blaffende honden bijten niet, wordt wel eens gezegd. Soul Glo schijnt dat plat gezegde te ontwijken, want het Amerikaans kwartet bracht met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.