InstagramLiveRecensies

OFF! @ Trix (Club): Nooit te veel franjes

© CPU – Ann Carpentier

OFF! is zowat de natte droom van elke punkpurist die er rondloopt. Met de legendarische Keith Morris (Black Flag) aan de microfoon en een ensemble aan muzikanten met een evenzeer ellenlang CV is het dan ook niet meer dan logisch dat de band sinds zijn oprichting een chouchou-status geniet in de hardcordpunkwereld. En toch hebben fans wel wat geduld moeten uitoefenen sinds hun tweede plaat, Wasted Years, uitkwam, intussen acht jaar geleden. Meer dan slechts een oppervlakkig wederoptreden hintte hun terugkeeralbum van vorig jaar, Free LSD, zelfs naar een ietwat nieuwe sound. En dat voor een groep in een notoir rigide genre.

OFF! is dus zeker niet uit op een poging met grote namen het spaarpotje een laatste keer aan te vullen met de lucratieve kracht van nostalgie. Frontman Keith Morris (van Circle Jerks- en Black Flag-faam) is met zijn 67 jaar ondertussen al even de pensioengerechtigde leeftijd voorbij, al is er weinig amechtigheid te bespeuren. Er stonden een fles water en een waaier binnen handbereik. Voor het geval dat. Na een feedbackgevulde, dreunende intro, vloog het viertal de 25 nummers tellende set in met de kletterende drums en een onnavolgbaar tempo dat je zou verwachten.

© CPU – Ann Carpentier

Free LSD is als album een beetje psychedelischer, meer de kant van de heavy stonerrock uit dan de loeiharde eenvoud van hun eerdere ep’s en singles. Misschien dat de livesetting, bewust of onbewust, niet de allerbeste vertaler van dat soort nuance is, maar nummers als “War Above Los Angeles” hebben desalniettemin een soort psychedelische galm tussen al de punkerige voortvarendheid. Morris heeft zich alleszins omringd met het soort muzikanten dat principieel weigert om simpelweg een hoop middelmatige riffs een oorverdovende soep in te draaien, waar volume al de rest moet toedekken. “Smoking Gun” en “Muddy The Waters” brachten een bepaalde heaviness, door het sterk aanwezige basspel van Autry Fulbright en de body die de vliegensvlugge riffs meekrijgen.

© CPU – Ann Carpentier

De set vloog over de rails als een stoomtrein, naadloos van het ene nummer in het andere. Dat gaat ook moeilijk anders wanneer een gemiddeld nummer nog geen twee minuten duurt. Hier en daar een psychedelische intrede of echoënd gitaarwerk moest het publiek toch wat doen bedaren tussen nummers door. Of de anticipatie tussen elk crescendo net vergroten, wie zal het zeggen. Na een nummer of twintig had OFF! echter zowat elke troef gespeeld die het kon spelen, en stopte het pretenderen dat er nog wat muzikale nuance te rapen viel. De laatste handvol nummers doken dan ook terug in hun vroegere discografie, waar de kinderlijk eenvoudige hardcorepunk, naargelang grootmoeders recept, zegeviert. Nummers als “Darkness”, “Black Thoughts” en “I Don’t Belong” zijn nauwelijks de lengte van een pisijnbezoek. Het was dat de gemiddelde leeftijd van het publiek net boven die van de moshpitzorgeloosheid lag, of ze zouden gevlogen hebben. In ieder geval, OFF! is er de perfecte soundtrack voor.

© CPU – Ann Carpentier

En toch was OFF! in Trix met om en beide drie kwartier aan speeltijd behoorlijk to the point, ondanks de 25 nummers die de revue passeerden. Nooit te veel franjes dus, al waren die ook niet meteen verwacht. In echte hardcorepunkstijl had de set voor het ongetraind oor wel een lang nummer kunnen zijn, al geeft OFF! het genre naast het vereiste volume wel de nodige body en heaviness die meer dan welgekomen is. Keith Morris is alleszins een frontman met een persoonlijkheid die zich niet laat ondergraven, en die gemakkelijk doet verklaren waarom de man ondertussen aan zijn vierde decennium in het vak bezig is.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Slice Up the Pie
Time Will Come
War Above Los Angeles
Black Widow Group
Kill To Be Heard
Ignored
Smoking Gun
Circuitry’s God
Muddy The Waters
Invisible Empire
Behind the Shifts
Worst Is Yet To Come
Suck The Bones Dry
Murder Corporation
Peace or Conquest
Free LSD
Void You Out
Red White and Black
Wiped Out
Black Thoughts
I Don’t Belong
Panic Attack
Darkness
Upside Down
Poison City

177 posts

About author
guess this must be the place
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single OFF! - "Keep Your Mouth Shut"

Terwijl Henry Rollins het Europese vasteland doorkruist met zijn spoken word shows, blijft Keith Morris verknocht aan de muziek. Beide frontmannen maakten…
LiveRecensies

Soul Glo @ Trix (Club): Posers aan de deur gezet

Blaffende honden bijten niet, wordt wel eens gezegd. Soul Glo schijnt dat plat gezegde te ontwijken, want het Amerikaans kwartet bracht met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single OFF! - "Kill to Be Heard"

Keith Morris is 66 en nog altijd even pissed als tijdens zijn gloriejaren bij Circle Jerks en Black Flag. Hoewel de frontman…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.